0
1901

Съчинената вярна история

„Периодичната система“, Примо Леви, изд. “Жанет 45“, превод Нева Мичева, оформление Люба Халева

Roth_e_Levi
Филип Рот и Примо Леви, 1986

Е, тази книга е уникална. В нея има наука и фантазия, спомени и художествени измислици, прецизност и широта. Безспорно едно от най-респектиращите произведения, създадени през XX век, „Периодичната система“ (1975) на Примо Леви – учен и писател, неслучайно е избрана от Кралския институт на Великобритания (сериозна и престижна организация с 15 носители на Нобелова награда в историята си) за най-добрата научна книга, писана някога.

Какво са елементите? Аргон, водород, цинк, олово, фосфор желязо, азот, сребро, въглерод… Дали са просто вещества с различна структура – едни по-важни за живота на човека, други не чак толкова, „по-силни“ или „по-слаби“, тежки или леки – или чрез тях може да бъде разказан един живот, или поне значимите, съществени моменти от него, да бъде възбудено въображението, за да позволи да видим още зад видимото. През 21 елемента, назоваващи разкази в книгата на Леви, се създава един цял свят – едновременно материален и духовен, научен и литературен.

P_L_B„Периодичната система“ съдържа автобиографични разкази, връщания в историята на предците на автора – пиемонтското еврейство („Аргон“), студентските години и работата в лабораторията в не особено предизвикателното занимание да получиш цинков сулфат от един сив и безцветен, доста скучен метал („Цинк“), но пък във въпросната лаборатория има и Рита, с която разговорът, който единствено интересува младия мъж, някак „не потръгва“, разказ за една друга лаборатория („Желязо“), който е и за приятелството, за работата в мина (защото след завършването на Химическия институт е трудно да се намери работа за един представител на „еврейската раса“ („Никел“).

Скоро след дипломирането си Примо Леви става член на Съпротивата, арестуван е и след престой в лагера Карпи е изпратен в Аушвиц („Злато“). След като е освободен, работи във фабрика за бои („Хром“).

В „Периодичната система“ през спецификата на всеки елемент авторът ни отпраща към важни моменти от личната си история, от историята на Европа, към изследване на отношението дух-материя, към наблюденията си за човека. И във всеки отделен разказ намира специфичния език, чрез който да превъплъти толкова различно съдържание.

Това е книга, в която материалният свят и неговите тайни са разкривани с научна вещна и почти поетическо вдъхновение. Същевременно повествованието се отличава с простота, с някаква удивителна „скромност“ за автор с толкова много знание. В „Периодичната система“ всички тези отделни късове проза, всички „елементи“ са обединени от една обща линия, която ни разкрива порастването на един млад мъж, въпросите, които занимават ума му, обединени от опита за вникване в механизмите на живота, на природата, от желанието да се разкрият важни духовни опори на човешкото.

Много важна, изключително полезна част от съдържанието на такава книга като „Периодичната система“ са предговорът (специално за българските читатели) от историка Фабио Леви, оглавяващ Международния изследователски център „Примо Леви”, както и приложеното интервю на Филип Рот с Примо Леви от 1986 г. Преводът на Нева Мичева е работа, заслужаваща огромно уважение, респект и благодарност. Героична работа. За една книга, която заслужава това.

Катя Атанасова е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е „Културни и литературни изследвания“ в НБУ. Работила е като преподавател по литература, литературен наблюдател на в-к „Капител“, после редактор в „Капитал Лайт“. Била е творчески директор на две рекламни агенции, главен редактор на списанията EGO и Bulgaria Air. Има издаден един сборник с разкази – „Неспокойни истории“, С., 2006, „Обсидиан“. Автор е на пиесата „Да изядеш ябълката“. Нейният разказ „Страх от глезени“ (Fear of Ankles), в превод на Богдан Русев, бе селектиран за годишната антология Best European Fiction на американското издателство Dalkey Archive Press, която излезе в началото на 2014 г. Води спецкурсове в СУ и НБУ.
Предишна статияАрабската пролет
Следваща статияБдение