Начало Филми 15 минути Театрален роман(с)
15 минути

Театрален роман(с)

Теодора-Косара Попова
14.06.2024
385
Кадър от филма „Театрален роман(с)“

Портал Култура представя късометражния филм на Теодора-Косара Попова в сътрудничество със сайта kinematograf.bg

„Театрален роман(с)“, 2021 г., режисьор Теодора-Косара Попова, сценаристи Павла Котова, Тончо Краевски, Теодора-Косара Попова, оператори Ребека Найденова, Ева Петрунова, музика Ангел Маринов. С участието на Александър Григоров, Виолина Доцева. Продукция НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Да намериш партньор в живота може да е изключително трудна задача, но да го загубиш е направо непоносимо. Светът около теб се превръща в липса, в безсмислено стълпотворение на събития, които се случват единствено за да потвърдят самотата, а щастието и споделеността остават някъде там, извън теб, в другите. Но къде точно, у кого? Във филма „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова двама души търсят любовта, докато тя, както често става, се крие под носа им.

Сюжетът се разгръща под формата на история, разделена на отделни глави. Разказвачът ни отвежда във фикционалния град Енск, където на централния площад се намира Енският театър, в който ще се преплетат историите на няколко души. Зарязания (Александър Григоров) не може да преодолее раздялата с бившата си приятелка, а Цветарката (Виолина Доцева) повече от всичко на света иска да намери своя мъж. Но дали те ще открият това, за което мечтаят, зависи от поредица на пръв поглед незначителни събития, оставени в ръцете на разказвача на историята с неговите приумици и разбира се, на останалите герои.

Авторският екип – Павла Котова, Тончо Краевски и Теодора-Косара Попова – извежда един постмодерен наратив, в който главната роля се пада на разказвача. Гласът зад кадър (Теодора-Косара Попова) ни поднася сценария, сякаш сме седнали на чаша чай в централното Енско кафене. Историята се изгражда на момента, като в разговор, а разказвачът коментира своите решения, тъй като в крайна сметка тя е негово дело, така че ако реши, може да я промени малко. А и историите винаги са били общи, в акта на споделянето те се довършват в театъра на ума ни. Именно театърът е във фокуса на филма. Като пространство, в което човек е някак по-свободен, но и като метафора за социалния живот, нуждите и стремежите на човека. Защото в дните на всеки обикновен човек има не по-малко театър, отколкото в този на артистите, и всяка история има своето значение, колкото и да е малка. Затова двама души с тяхната най-обикновена потребност от споделеност и любов могат да изживеят романса, макар и да не е точно това, което са си представяли.

„Театрален роман(с)“ изгражда силно стилизирани сценография и озвучаване, а декорите и костюмите допълнително внушават присъствието на театъра и дори на нещо кабаретно в живота. Нещо като маскено шоу, в което всеки има своята роля. Музиката напомня измокрена от дъжда френска улица с малко кафене и масички отпред. Романтика, каквато само акордеонът може да привлече. Само трябва някой да повярва отново, че любовта е възможна, а събитията ще спомогнат за останалото, ако пък не, то животът продължава. И все пак жалко за тези, които не са повярвали.

Това е дипломният проект на Теодора-Косара Попова. Предишният филм на младата авторка – „Танда“, беше номиниран за престижния студентски Оскар през 2020 г., а „Театрален роман(с)“ получава множество награди, сред които Наградата на публиката на престижния Film O’Clock International Festival, както и Наградата за най-добър късометражен филм на фестивала CineLibri.

Иван Врамин

Теодора-Косара Попова
14.06.2024