Начало Идеи Гледна точка Температурата в София се покачва
Гледна точка

Температурата в София се покачва

Александър Леви
29.06.2013
1214

555555

От две седмици протестиращи искат оставката на правителството

Когато българите говорят за Волен Сидеров, те се забавляват да произнасят името му с Б, вместо с В. Това дава „Болен Сидеров“. Но когато на 27 юни лидерът на ксенофобската и ултранационалистка партия „Атака” дойде въоръжен с палка в парламента, никой не се забавляваше. Отсега нататък това лице с отвратителна репутация, антисемит и расист, е гаранцията за оцеляването на правителството на Пламен Орешарски, чиято оставка се иска от хилядите протестиращи ден след ден, вече две седмици. А цената на това оцеляване е небивалият досега съюз между неонацистите, Социалистическата партия (БСП, бивши комунисти) и Движението за права и свободи на турското малцинство в страната.

Ден преди това отсъствието на 23-та депутати на Атака провали парламентарното заседание, тъй като опозицията, състояща се от консерваторите на бившия премиер Бойко Борисов, реши да бойкотира Народното Събрание. „От този момент Сидеров диктува правилата” – констатира либералният вестник „Капитал”.

От парламентарната трибуна Сидеров отправи призив към полицията да разчисти „вандалите”, преди да атакува медиите, които отразяват народното недоволство, квалифицирайки ги като „предатели”. Депутатите, които взеха думата след него, поискаха смекчаване на визовия режим с бившите братски страни: Беларус, Украйна, Молдова и Русия. Проевропейците имаха усещането, че изживяват лош сън. „Тези хора ни върнаха с десетилетия назад“, възмущава се Олег, режисьор на 53 години, дошъл пред парламента с лозунг против „червените боклуци“, имайки предвид тоталитарното минало на българските социалисти. Обвързването с „Атака” ще позволи на сегашното правителство да отхвърли текущите дела, но с това може само да радикализира протеста, който до момента се ограничаваше да осмива некомпетентността на министрите.

„Алиансът с Атака беше червената линия, която не трябваше да бъде прекрачвана. Нашите български другари току-що я пресякоха, без това да ги притеснява“ – коментира разочаровано отговорен кадър на френската Социалистическа партия.

Шефът на българските социалисти Сергей Станишев е президент на ПЕС, която проведе своя конгрес на 22 юни в българската столица, стигнала до точката на кипене. Подобно на мнозина други български интелектуалци историкът Тони Николов беше пред Националния дворец на културата (НДК), за да се опита да предупреди социалистическите делегати за провала на техните колеги. „Отпивайки от коктейлите, те ни поглеждаха с едно око от терасата на последния етаж” – спомня си той. В тази връзка Мартин Шулц, председателят на Европейския парламент, се опита да убеди социалистите да се съюзят по-скоро с дясноцентристката партия на Бойко Борисов, за да излязат от сегашната задънена улица. Ала тази голяма коалиция „по немски образец“ очевидно си остава само добро пожелание в България.

Le Figaro, 27/06/2013

Александър Леви е роден през 1969 г. в Пловдив. През 1990 г. напуска България и се установява във Франция. Журналист и отговорен редактор в електронното издание на в. „Монд” (Le Monde.fr 2002-2005). Ръководител на службата за Източна Европа и Балканите в седмичника „Курие Ентернасионал” (2005-2010). Координатор за Балканите на „Курие Ентернасионал” (бивша Югославия, България, Албания, Гърция). Кореспондент на Радио Франс Ентернасионал и на „Фигаро” в София.

Снимки: Георги Божилов

Александър Леви
29.06.2013

Свързани статии

Още от автора