Начало Галерия Три нощи в Пловдив
Галерия

Три нощи в Пловдив

Портал Култура
11.09.2019
23197
Ground Control в Античния театър

Под мотото „Общо място“ ще премине Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Фестивалът, който се провежда за 14-и път, ще обхване три вечери – от 13 до 15 септември. Тази година той включва 130 събития в 75 пространства, участват артисти от България и чужбина.

Проектът „Общо място“ с куратор Владия Михайлова е в унисон и с мотото на Европейската столица на културата – „Заедно“. Изложбите са разположени в няколко точки от Стария град, които остават встрани от основния туристически поток и са съсредоточие на различни културни пластове и мултинационални следи.

Както пише в кураторския си текст Владия Михайлова, отправна точка за повечето художници е идеята за общност. „Как се променя днес тази идея, кои са старите и кои новите общности, какъв е смисълът от тях; какви са и възможностите, които общността дава на индивидуалния човек да постигне (свободно) своето място и себеопределяне сред другите.“ Някои автори се фокусират върху политиките на паметта и идентичността, други – върху провала на универсалните ценности, трети – върху правото на индивида да избира, върху взаимоотношенията му с другите.

В Данчовата къща са произведения на автори, които са ангажирани критически с темите за общността и общото като блага, ресурси, човешки права и възможности. Нилбар Гюреш, която живее в Истанбул, Ню Йорк и Виена, и Селма Селман – родена в Босна и Херцеговина, от ромски произход, учила в Сиракюз, Ню Йорк – се вълнуват от правото на самоопределяне на жената, от желанието ѝ да се автономизира от семейството. Селма Селан представя битката в собствения си живот – как да откупи свободата си от семейството.

Катаржина Шеда от Чехия поставя под съмнение твърдението, че общността е бреме, което трябва да бъде напуснато. Работата ѝ за квартала „Лишен“ в Бърно показва как художникът може да бъде медиатор в общуването между хората. Авторката участва и с още едно произведение, специално създадено за Пловдив и Нощта, в което показва фотографии на различни пловдивски семейства. Образи на „общото място“, видяно от погледа на птица или дрон, дават скулптурите на Зуза Голинска от Полша. В поетичната история на Самира от видео работата на Дор Гез (роден в палестинско-тунизийско-еврейско семейство в Йерусалим ) прониква разказът за войната и разпадането на дома и общността. Филмът „Не-видимо“ на Камен Стоянов, който ще бъде прожектиран в двора на Данчовата къща, задава въпроса какво може да възникне иззад видимото и познатото в общността. В своята видео инсталация In Addition Калин Серапионов иронизира клишетата, в които се превръщат посланията и надеждите за мир, щастие, богатство и добър живот. Даниела Костова, която живее в Ню Йорк, създава метафора за девалвацията на ценностите и семейството, както и за залеза на Америка като носител на универсални послания за свобода, равенство и демокрация.  

В Синята къща (Къща Павлити) е видео инсталацията „Конят няма притеснения“ на Саори Хала, която твори в областта на пърформанса и живее в Берлин. Работата, създадена специално за Пловдив, е провокирана от факта, че османската власт в България забранява изграждането на църкви, по-високи от нивото на погледа на човек, яхнал кон.

В Къща Стамболян е проектът „С имена на цветя“ на живеещата в Англия Вера Хаджийска – фотографии, мултимедийна инсталация и архивни документи. Той изследва насилствената смяна на имената на мюсюлмани в България през периода 1912–1989 г. Историческите разкази за османското владичество, Балканските войни и т.нар. „Възродителен процес“ са преминали през родова и лична гледна точка, изследвани са спомени на хора, засегнати от преименуването, и техни наследници.

На Източната порта прави своята временна намеса скулпторът Антон Цанев. Той разглежда портите като място на личностна и социална трансформация, място на срещи и раздели.

Пловдивските музеи и галерии също представят изложби и артисти в специални проекти. Над 50 знакови имена от българското съвременно изкуство от 80-те години до днес са включени в изложбата „Open Art Files: Записки и бележки под линия“ с куратор Вера Млечевска, която продължава в новата галерия „Капана“. На 14 септември от 19 часа кураторът ще направи тур през експозицията.

От галерия „Капана“ ще започнат туровете на графити художничката Ина Валентинова през алтернативни места за изкуство в Пловдив и ателиета на млади художници. На 13 и 14 септември, началото е в 20.30 часа.

Също на 13 септември (от 20 часа) е откриването на изложбата от Колекцията на съвременно изкуство EVN. Експозицията в Склада е създадена специално за мястото и включва адаптации на мотиви от стенописи в Рилския манастир, дело на Франц Капфер, серия ръчно направени лампи, адресирани към консуматорските ни нагласи, от Лазар Лютаков и керамични статуи от Мартина Вачева.

В пространството на FLUCA по същото време се открива изложба на Маркус Кротендорфер, един от изявените австрийски артисти, занимаващи се със съвременна фотография. След пътуванията си в Португалия, Франция и Испания той създава серия фотографии, базирани на проучването на постмодерните практики в архитектурата. Артистът разглежда значението на колоната като архитектурен и смислов елемент в различните исторически периоди и добавя ефекти върху фотографиите като постмодерен жест, преобръщащ традицията.

В галерия „Сариев“ е изложбата „(почти) Картини” на Недко Солаков – живописни произведения, създадени от художника към края на следването му в специалност „Стенопис“ в Националната академия, 1977–1981 г. Авторът не ги е излагал досега, смятал ги е за „аха-да-станат-картини-но-не-още“. Те са съпътствани от спомени на Солаков, разказани върху стените на галерията, и от въвеждащия текст на писателя Георги Господинов.

На 13 септември от 19 часа в галерия „Ромфея“ пък е петата изява на жените от пловдивската група „Ръб“ – видео, инсталация и пърформанс, която включва пространството на галерията и парка пред нея.

Creative Media Lab ще се проведе за трети пореден път в рамките на пловдивската Нощ, този път в Драматичния театър. Там ще бъде създадена интерактивна лабораторна среда, в която публиката ще се срещне със съвременни медийни артисти и технолози в областта на дигиталното изкуство. Куратор на Creative Media Lab е Петко Танчев. Фокусът е насочен към неочакваната трансформация на пространството в театъра и живото взаимодействие на публиката със звук и образ. А в Античния театър Петко Танчев заедно с френския артист Axel Rigaud & Cristal sound ще представят Ground Control, мащабна аудио-визуална творба, посветена на Пловдив. Прожекцията ще обхване както сцената, така и на трибуните на театъра, и ще бъде акомпанирана от музика на живо, която ще използва порцеланови купи, произведения на изкуството.

Междуизмерният ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S на американския артист L ще започне на 13 септември при залез слънце (точно в 19.35 часа) на Римския стадион. Астралният ритуал ще бъде извършен от 14 жени от Пловдив и ръководен от художника от Лос Анджелес L и куратора на проекта Аарън Милтън. Очакваме „посвещение, предназначено да свърже миналото и настоящето във всички космически измерения“, както съобщават организаторите.

Сред събитията в програмата „Град и култура“ е изложбата „Пловдив през обектива на първите фотографи“ в Народната библиотека „Иван Вазов“, направена в сътрудничество с Регионалния държавен архив. Включва фотографии отпреди Освобождението до края на Първата световна война. А в Регионалния исторически музей публиката ще може да се включи в инициативата „В какъв Пловдив искам да живея след 20 години?“.

И още събития, свързани с паметта: еврейски тур из Пловдив – запознаване с традициите на сефарадската общност, заемаща важна роля в живота на града; изложба, посветена на движението „Солидарност“ в Полша, прожекция на филма за Лех Валенса от Анджей Вайда и разговор с проф. Михаил Неделчев за демократичните промени от 1989 г. в Източна Европа  в Дома на културата „Борис Христов“.

Ще бъдат отворени още много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове. По традиция има специална програма за децата в Пловдив, наречена „Малка нощ“, а клубната програма включва голямо количество концерти, изложби и партита. Официалното парти на Нощта е на 13 септември от 23 часа във Военния клуб. С помощта на безплатно мобилно приложение всеки може да намери своето място през тези три нощи в Пловдив. 

Портал Култура
11.09.2019

Още от автора