Начало Филми 15 минути Трябва да ти кажа нещо
15 минути

Трябва да ти кажа нещо

Драгомир Шолев
14.06.2013
2380

Screen Shot 2013-06-12 at 12.14

Филмът, който представяме тази седмица в рубриката „15 минути”, е за важните решения и невъзможността да върнем времето, за мъжкото перчене, замислените очи на едно уплашено момиче, за неразбирането.

„Трябва да ти кажа нещо”, игрален, 35 мм, 16мин, 2003 г.
Режисьор: Драгомир Шолев
Оператор: Крум Родригес
В ролите: Искра Радева , Йоанна Темелкова , Свежен Младенов , Люба Алексиева , Руси Русев

 

Как да изобразяваш хората, ако преди това не си разбрал какво е човешката душа? Каква полза да позориш позорния и порочния, като го извадиш на показ пред всички, ако не ти е ясен на теб самия противоположният идеал за прекрасния човек? Моята работа е да говоря с живи образи, а не с разсъждения.

Николай Гогол

 

От последните български пълнометражни филми, излезли на голям екран, един от предпочитаните от мен е „Подслон” на Драго Шолев. Затова исках в рубриката „15 минути” да видим негов късометражен филм от студентските му години в НАТФИЗ. Спрях се на „Трябва да ти кажа нещо”, сниман през 2003 г.

Сега, през 2013 г., Драго работи по сценария за следващия си филм и връщайки се назад във времето, ми обяснява как всички къси форми са му помогнали да се подготви за по-сложните и по-дълги филми. За „Трябва да ти кажа нещо” си спомни, че все още се е страхувал да работи с думите. Филмът е много пестелив, особено в диалозите между героите.

Уви, за лъжата не винаги трябват думи. И ако между двама души има любов и тя „зачене”, то убийството на плода, на резултата на тази любов може да се нарече с много имена – лъжа, раздяла, смърт, предателство. Филмът на Драго е за много повече от аборта, който прави младото момиче, той е за важните решения, за невъзможността да върнем времето, за мъжкото перчене със сила, за замислените очи на едно уплашено момиче, за неразбирането. Филм, който според мен изгражда живи образи. А това често се оказва много трудно в нашето съвременно, българско кино.

Затова чакам с нетърпение следващия филм на Драго Шолев, дори да е без думи.

Димитър Радев

 

Драгомир Шолев е роден на 21 юли 1977 г. в Русе. Завършва НАТФИЗ (анимация и филмова и телевизионна режисура). Работи като асистент-режисьор в редица игрални филми, а също така е режисьор на над 150 реклами и музикални видеоклипове. За Драго Шолев се заговори като за обещаващ режисьор и сценарист след успеха на късометражните му филми „Трябва да ти кажа нещо”, „Семейство, Хабанера”, „Преди живота, след смъртта” и „Посредникът”, участвали в не един фестивал и удостоени с множество награди. През 2005 г. неговият черно-бял филм „Преди живота, след смъртта” получава наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 9-ия Международен София Филм Фест. През 2009 г. Шолев заснема документалния филм за концерта на легендарните български групи „Контрол”, „Ревю” и „Хиподил” „Сега и завинаги”, представен с голям зрителски успех на 14-ия София Филм Фест. През 2011 г. бе премиерата на „Подслон” – игралния дебют на Драго Шолев. На София Филм Фест той получи Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс, наградата „Кодак” за най-добър български игрален филм и Наградата на публиката. „Подслон” има 21 награди от участията си в над 30 фестивала.

Драгомир Шолев
14.06.2013

Свързани статии