Начало Идеи Уточнение
Идеи

Уточнение

535
„Втори обект“, остров Персин

Обръщам се към читателите на Портал Култура с едно необходимо уточнение, за да коригирам неточност, която съм допуснала в последната си колонка – „Втори обект“ от 4 юни. Бях поканена като специален гост на възпоменателното поклонение в град Белене и в бившия концлагер на остров „Персин“. В седмичната си колонка споделих преживяното на мястото, където са унищожени хиляди човешки съдби.

В текста съм допуснала грешка, че поклонение на острова е разрешено само един ден в годината заради затвора, който в момента функционира там. Получих писмо от приятел, че това не отговаря на истината и за да не въвеждам в заблуждение желаещите да отидат на поклонение на острова, правя това уточнение.

Достъпът до бившия концлагер е целогодишен и от това се възползват много граждани. През последните години посетителите са се увеличили многократно и вече са по няколко хиляди на година. Учители водят цели класове, за да ги запознаят с тази мрачна страница от тоталитарния период, организират се летни училища за ученици, за желаещите са осигурени добре обучени гидове, които могат да ги съпроводят до лагера и да им разкажат подробно неговата история. След завършването на първите реконструкции обектът е превърнат в част от международна мрежа за поклоннически туризъм и чуждестранните гости се запознават с историята на лагера. Посещенията са безплатни.

Всичко това се случва благодарение на безкористните и всеотдайни усилия на много хора и със съдействието на български и чуждестранни организации. Предстои да бъде направено още много и аз не се съмнявам, че стъпка по стъпка пречките ще бъдат преодолени и бившият концлагер ще бъде превърнат в мемориален комплекс за преклонение и за съхраняване на паметта.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите "Емине", "Майките", "Адриана", "Марма, Мариам" и „Влакът за Емаус”. През 2007 г. "Майките" спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Адриана" е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти”. През 2010 г. "Марма, Мариам" спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 излезе романът ѝ “Поразените”, който на следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България”, спечели наградата за проза „Перото” и „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга. През 2023 е публикуван романът „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. От 2012 е колумнист към Портал Култура. Есеистичните текстове са събрани в книгите „Четири вида любов”, „Ороци” и „Зове овцете си по име”, „Молитва за Украйна”. Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос през 2023.

Свързани статии

Още от автора