0
6170

Фестивалите на Мила Павлова

Кирил Манолов и Боряна Ламбрева

Софийската градска художествена галерия отново ще приеме в пространството си първите два концерта от програмата на Фестивала за камерна музика „МузикАртисимо“. Второто му издание се открива на 5 април с рецитал на баритона Кирил Манолов и пианистката Боряна Ламбрева. „Това е знаков концерт, посветен на творчеството на Панчо Владигеров. Изпълнителят Кирил Манолов разнася славата на България по световните оперни сцени. За мен беше изненада, че това е първият му песенен концерт не само в България, но и изобщо в кариерата му. Боряна Ламбрева е не само невероятна пианистка, но и предпочитана партньорка от много български оперни певци“, обяснява Мила Павлова, която е артистичен директор на фестивала. Освен песните на българския класик двамата са избрали и романси от Сергей Рахманинов.

Фестивалът продължава представянето на български творби с концерт на 19 април. Този път пред публиката ще излязат ансамбъл „Пилекадоне“ и приятели. „Ще прозвучат национални и световни премиери на оригинални творби на Васил Казанджиев, Албена Петрович-Врачанска, Явор Гайдов. Ще имаме и творба от Драгомир Йосифов, която ще прозвучи не за първи път, но сега ще бъде без лента, както е замислена. Бих искала да подчертая участниците. Освен нашия квинтет, на който са посветени някои от творбите, Васил Казанджиев е включил и още два инструмента – тромпет и цугтромбон. В изпълнението на невероятно красивия септет ще се включат Сава Стоянов, който от години е в състава на „Ансамбъл Модерн“  в Германия, една от прочутите формации за съвременна музика, и Атанас Карафезлиев. В концерта ще участва и Росен Идеалов, кларинетистът, посветил голяма част от своята дейност на съвременната музика като неин страстен пропагандатор. Освен български творби ще има и произведения от чужди композитори. Сава Стоянов ще изпълни „Секвенция Х“ от Лучано Берио. Включили сме и интересна творба от Джачинто Шелси, тя е за соло тромпет, но по предложение на Сава ще бъде изпълнена от всички нас от „Пилекадоне“, и то по много атрактивен начин.“

Музикантите от ансамбъл „Пилекадоне“ са Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет, Евгений Тонев – фагот, Ясен Теодосиев – валдхорна.

Следващите концерти от програмата на фестивала са през юни в концертната зала на НМА „Панчо Владигеров“. На 11 юни ще гостуват „Парижки солисти“ с Давид Валтер, сопранът Елен Валтер и прочутата арфистка Мелани Дютрьой. Програмата им е изцяло френска. Концертът на 12 юни продължава идеята от първото издание за представяне на млади музиканти, тази година под мотото „Млади таланти на една сцена с майстори на камерното музициране“.

„Давид Валтер определям като една ренесансова личност на нашето време. Той е изявен солист, камерен изпълнител в един от най-известните квинтети за всички времена „Мурагес“, педагог в Парижката консерватория, диригент, изключителен аранжор. Колкото до идеята за подкрепа на младите колеги, и този път ще представим някои от най-перспективните изпълнители от новата българска музикална генерация. Както се разбира от заглавието, те ще бъдат в колаборация с вече утвърдени майстори на камерната музика. Така отново подаваме ръка и на младите“, продължава Мила Павлова.

Ще има още четири събития до края на годината, като засега е определена само датата на гостуването на мецосопрана Светлина Стоянова – 3 декември.

Дните на музиката в Балабановата къща започват на 13 май. В пролетното издание са включени осем концерта, разположени на различни места в Пловдив. Първите два са в Епископската базилика. За откриването на фестивала пристигат солисти на Виенската филхармония, водени от Албена Данаилова. На 17 май „Паганини ансамбъл Виена“ и Марио Хосен ще изпълнят програма, изцяло съставена от произведения на великия италианец. На 21 май в Балабановата къща Зефира Вълова, Аапо Хакинен и Явор Генов ще представят барокова музика. Друга важна тенденция, която фестивалът следва, е да събира музиканти. Този път това ще бъдат пианистката Пламена Мангова и цигуларката Зорница Иларионова, които ще свирят на 30 май в Малката базилика. На това издание ще бъде отбелязана и десет годишнината на големия детски концерт, който всяка година обединява децата на Римския стадион или в Античния театър. На 29 май на Римския стадион солист ще бъде Теодосий Спасов, който отново ще свири с Оркестъра на пловдивското музикално училище „Добрин Петков“ с диригент Константин Добройков. Финалните два концерта са през юни в Балабановата къща. На 5 юни под надслов „Пловдивски музиканти по света“ Коко Дюлгерски и Лия Ковач ще представят своя дует „Виоламоре дуо“, а на 30 юни в последния концерт са включени шедьоври от музикалната съкровищница, изпълнени от виолончелиста Кирил Родин и пианистката Жени Захариева.

Солистите на Виенската филхармония

„Концертите се провеждат на места, заредени с културно-историческа значимост. Албена Данаилова и друг път е гостувала на нашия фестивал, но сега идва с нов състав, който е направила заедно с още трима свои колеги от прочутия оркестър – Лара Кустрих, Михаел Щрасер и Тамаш Варга. Ние ще бъдем сред първите, които ще ги чуят. Както знаете, Марио Хосен от години посвещава усилията си на намиране на още творби на Паганини и пропагандиране на неговото творчество, а заедно с него ще бъдат Марта Потулска, Александър Свете и Атила Пастор. Зефира Вълова за втора година представя при нас барокови шедьоври, този път с прочутия чембалист Аапо Хакинен, който е и диригент, и с лютниста Явор Генов, който е сред постоянните ѝ партньори на сцената. Много сме щастливи от колаборацията на Зефира с пловдивската публика, защото тя така завладяващо и задълбочено разказва за онова отдалечено от нас време. Освен че е удивителна изпълнителка, тя се превърна и в значим лектор. Още от създаването на фестивала това е основна препоръка към нашите гости – те могат да разговарят с публиката. При нас своя първи камерен концерт ще изнесат пианистката Пламена Мангова и цигуларката Зорница Иларионова, които още уточняват програмата си, но в основата е Сонатата на Цезар Франк. Винаги около Деня на детето срещаме пловдивчани с млади музикални таланти. Досега са участвали над деветстотин деца. Идеята за този концерт дойде след едно участие на Теодосий Спасов при нас, който тогава свири с Оркестъра на музикалното училище. Концертът е в сърцето на града и е отворен за всички. Радвам се, че след софийския рецитал на Кирил Манолов двамата с Боряна Ламбрева ще гостуват и в Пловдив, където нашият световно известен баритон е познат и обичан от публиката. Тенденцията да представяме пловдивски музиканти, разпръснали се по света, продължава и в това издание със завръщането на виолиста Коко Дюлгерски, който заедно със съпругата си Лия Ковач изнася концерти в САЩ под името „Виоламоре дуо“. Не мога да пропусна и факта, че тази година ще приемем в Пловдив носителя на златен медал от конкурса „Чайковски“ Кирил Родин, който ще представи емблематични пиеси за виолончело заедно с проф Жени Захариева“, разказва Мила Павлова. Тя е артистичен директор и на Дните на музиката в Балабановата къща.

Фотографията на главната страница е на Wikipedia.

 

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.
Предишна статияНеизплюти фасове
Следваща статияПутин и стресът на нашите русофили