0
2422

Фестивалът „Алтер Его“ се завръща

„Маргарита и Майстора“ на „Алма Алтер“

След отлагането през миналата година заради пандемията Международният театрален фестивал „Алтер Его“ се завръща. Ще забележите това, когато минавате край сградата на Софийския университет. През октомври се провежда деветото му издание, организира го театър-лаборатория „Алма Алтер“ към СУ със съдействието на театър-студио „4хС“.

Фестивалът представя тенденции в полето на съвременния танц, театър, пърформанс чрез спектакли с ясно очертана иновативна стилистика и експериментална насоченост. Едновременно със спектаклите има и дискусионен панел, в който участват изследователи и теоретици на театъра, както и образователна платформа.

Откриването на 4 октомври, понеделник, е със спектакъла „Маргарита и Майстора“ по епоса на Булгаков, определян като една от най-добрите продукции на „Алма Алтер“. Версията на режисьора Николай Георгиев залага на двойствеността на образите Маргарита – Йешуа и Майстора – Пилат. В главните роли са Петя Йосифова и Симеон Василев.

Два от гостуващите спектакли идват от Полша – буто спектакълът „Съществуване“ на Олга Залешко и „Продължение“ на Театър S, чийто създател, режисьорът Иренеуш Соларек, се обръща към началото на цивилизацията. Той задава въпроси за дълбочината на битието и духовната пълнота, за необходимостта от религия във всекидневието. „Еуфория“ се нарича спектакълът на Хой Йонг Им от Република Корея (6 октомври). За него авторът споделя: „По време на пандемията, изпълнен с безпокойство и страх, търся чистата еуфория от моята лична история, която е повлияна от времената на културата“. И задава въпроси: какво ни е необходимо, за да бъдем щастливи заедно? От какво се нуждаем в нашата молитва и ритуал, освен от простия обичай да желаем благополучие на семейството и на душата на нашия предшественик?
В „Проект време“ (7 октомври) Алваро Гарсия от Испания предлага завръщане в миналото по пътя на фламенкото. Изпълнителят се вслушва в гласа на своите предци, на класиците, но и на съвременниците, на новаторите.

„Проект време“ на Алваро Гарсия

„Звук и движение“ е българо-испански проект на Петя Йосифова и Игнасио Калваджан (8 октомври). Анонсът звучи загадъчно: „Не можете да го гледате ако не бъдете поканени на него. То е тайна, тайнство, мистерия. Не е театър, не е представление, но има някой на сцената…“ Последният международен участник е Пол Дженкинс от Уелс, който представя „Плъх“ (15 октомври), проект за тиранията на „рациото“.

На 6 октомври е уъркшопът на Алваро Гарсия „Фламенко и съвременност“. Той ще запознае участниците със своята адаптация на съвременното движение към звуците и емоциите на фламенкото и как движенията на фламенкото могат да бъдат насочени към съвременния начин на композиране.

Хой Йонг Им, Република Корея

На следващия ден Хой Йонг Им ще проведе уъркшоп, посветен на движението според източната философия и собствените методи на корейския артист. Той ще представи поредица от модели на движение, използвани като инструмент за изследване на пространството. Хой Йонг е изучавал таекуондо, корейски традиционен танц, ащанга йога, етажна акробатика, източна философия и ги прилага в своята хореография.
В OFF програмата на фестивала са включени: тур из София, концерт на групата „Скоростта на мрака“, интерактивна игра.