Начало Музика Концерти Фестивалът CULTURAMA през септември
Концерти

Фестивалът CULTURAMA през септември

Портал Култура
17.08.2022
6146

Музиканти и групи от България, Франция, Испания, Англия и Германия ще свирят на необичайни места в София

Четвъртото издание на Фестивала CULTURAMA през септември излиза от концертните зали и търси публиката си на нестандартни места в София. Музиканти и групи от България, Франция, Испания, Англия и Германия ще гастролират по покана на фондация „Културни перспективи“, оперната певица Ина Кънчева и перкусионистката Василена Серафимова.

Първото септемврийско събитие в програмата на CULTURAMA е концертът BACH MIRROR/ БАХ ОГЛЕДАЛО, носещ името на втория албум на френския пианист Тома Енко и българската перкусионистка Василена Серафимова. Двамата млади артисти свирят и играят с музиката на Бах като деца, които скачат в локва – единствено заради забавлението да гледат в нея отражението на облаците и небето, които непрестанно се променят. И когато всичко изведнъж спира, слушателите се оказват зашеметени на ръба на бездна, много далече от обикновената почит – свободата и красотата са ги спечелили напълно. BACH MIRROR е на 20 септември в атриума на Квадрат 500 – Национална галерия.

Програмата на фестивала продължава на 21 септември отново в атриума на Квадрат 500 със СВЕТУЛКИ – концерт на Тома Енко Джаз Трио. Представлението добре илюстрира двойствеността, която съществува в композициите на Тома Енко: изследване на светлината и тъмнината. Произведенията пресъздават нощни влакове (Train de Nuit), призраци (You’re Just a Ghost) и очарователни пустини (Wadi Rum), но в дълбините на своите мрачни и меланхолични аспекти музиката обхваща светли, богати мелодии. Софийската публика ще може да почувства музикалната и човешка емпатия, която свързва тримата главни герои в това приключение.

Неповторима музикална колаборация събира българското сопрано Ина Кънчева, зашеметяващите CLAIR-OBSCUR SAXOPHONE QUARTET и яркия съвременен музикант, който лесно и умело борави с голямото разнообразие от форми – Антони Дончев в пърформанса ЕДНА МАГИЧНА ВЕЧЕР. Основният фокус на берлинския квартет Clair-obscur е камерната музика. С подкрепата на своя ментор и учител, проф. д-р Фридеман Вайгъл, те се превръщат в популярен ансамбъл, който свири във Филхармонията в Берлин и Карнеги хол в Ню Йорк. Групата се концентрира не само върху оригинални произведения, написани за саксофонен квартет, но и значително разширява и обогатява репертоара си с неочаквани транскрипции и аранжименти. Магичната вечер ще преживеем на 22 септември в Ботаническата градина в София.

Дръзката новаторска група Anches Hantées ще изнесе концерта ОПЕРА БЕЗ ДИВА на 23 септември в Бар градина ТАБАКО със специалното участие на Ина Кънчева, сопран, и Василена Серафимова, маримба. С репертоар от изключителни транскрипции и написани за тях произведения, квартетът е модел за елегантност и се откроява с неоспоримите качества на всеки от своите членове, както и с артистичната си сплотеност, образец в света на камерната музика.

Програмата на фестивала CULTURAMA продължава с френската група Cabaret Contemporain, която ще можем да чуем на 25 септември в Бар Паваж, ул. Ангел Кънчев“ 9. Петимата музиканти от групата свирят електронна музика с акустични инструменти. Изкуството на Cabaret Contemporain притежава интензивност, създадена за дансингите на клубове и фестивали. Единствената разлика е, че тяхната музика не се изпълнява от машини или софтуер, а от акустични инструменти. Всички любители на клубната музика са добре дошли на събитието, което ще превърне градинката около Бар Паваж в сцена на танци.

Изненадата в тазгодишното издание на фестивала CULTURAMA е участието на зашеметяващите Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от ада). Пещерно R&B, изпълнено с латиноамерикански и високи дози рок, който „ще разбие подметките на обувките ви“ преди края на концерта, обещава на публиката испанската банда. Los Saxos Del Averno се раждат като стратосферен квартет от саксофони, който придружава рок групата Ginferno. През 2015 г. те започват да си сътрудничат като гост-метъл секция с други групи като The Limboos във Funtastic Drácula Carnival, участват в албуми на групите Andrés Herrera „Pájaro“, He matado al Ángel, Somewhere, somehow, в последния диск Motel llamado mentira на Винила фон Бисмарк и много други. Мотивирани от всички тези проекти, те се консолидират като независима група и започват да правят собствена музика. Los Saxos Del Averno ще можем да чуем на 27 септември в градината на „Шипка“ 23 и на 28 септември в Кино Кабана.

Грандиозен финал на музикалната програма на фестивал CULTURAMA е концертът SEQUENZA на DJ Chloé и перкусионистката Василена Серафимова. Започналo като one-off сътрудничество през 2017 г., музикалното партньорство между френската композиторка на електронна музика и българската перкусионистка и композиторка се подновява паралелно на живо и в студиото. Тази взираща се в бъдещето среща обединява машини с перкусии, електроника с акустика. Турнето им в цяла Европа, продължило повече от две години, включва участия в най-престижни фестивали (Musiq3, Days Off, Verbier Festival, Festival de Musique de Menton). Така Клое и Василена преоткриват собствения си репертоар и усъвършенстват стила си, а техният албум SEQUENZA е издаден от Lumière Noire Records през есента на 2021 г. Пърформансът на DJ Chloé и перкусионистката Василена Серафимова е на 29 септември в Кино Кабана.

Последното събитие от фестивал CULTURAMA е посветено на най-малките – премиера на най-новия проект на фондацията – детската книга „Музиката Е“, посветена на елементарната теория на музиката. Поезията в нея е на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафимова. Събитието е на 1 октомври.

Фестивалът е в Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. КУЛТУРАМА e платформа за сценични изяви в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това четвърто издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са сред артистите.

Портал Култура
17.08.2022

Още от автора