Начало Галерия Фигури и знаци
Галерия

Фигури и знаци

Диана Драганова - Щир
28.06.2021
7815
серия Калейдоскоп, смесена техника, пл., 68/94

„Калейдоскоп“, изложба на Николай Бузов в галерия „Сердика“, 16 юни–17 юли 2021 г.

Калейдоскопът е онова „омагьосващо устройство“, което ни кара да мечтаем. Истинско очарование от малки, цветни стъкълца, които се превръщат в причудливи форми и плетеници, а след това се разпадат и се подреждат в нови и нови, и така до безкрайност. Кутия пълна с разноцветни светлини, която ни връща в детството. Как един обикновен цилиндър ни е забавлявал с часове?

Отговор на този въпрос ни дава художникът Николай Бузов с най-новата си изложба „Калейдоскоп“ в галерия „Сердика“. Една от сериите, носеща същото име, посреща и притегля зрителя към неуловимия простор от цветни светлини и сенки, загадъчно привлекателни и необичайни, овладяни и доведени от автора до определено съотношение и своеобразен ритъм. Николай Бузов свободно борави с похватите на фотографията, организира пространството, манипулира го, сменя мащаба и добавя голяма доза инвенция. В неговите платна светлината е част от формирането на цялостен сетивен образ, чрез който художникът съпоставя различни цветни обеми, които свързва, подрежда и комбинира в опит да открие нови посоки и реалности. Отражението е отблясък и част от едно „хаотично пространство“, което той постепенно организира и допълнително насища с цвят.

из серията Лични /персонални/знаци, акрил, платно, диаметър 57 см

Визуалният език на Николай Бузов е разпознаваем и следва неговата строга логика на подредба и баланс на композицията – (серия „Лични /персонални/ знаци“, „Асиметричен триптих“). Той смело противопоставя обеми и живописни структури, играе с рефлексията, с близките и далечни съотношения на отделни части, с двуизмерното пространство и илюзията за триизмерност на обекта. Неговият начин на изразяване обхваща разнообразен спектър от геометрични фигури и знаци в смели цветове, композиционно „поставени“ в имагинерно пространство. Авторът непрекъснато усъвършенства своя визуален речник от линии, правоъгълници, многоъгълници, хоризонтално и вертикално вградени форми, създаващи илюзорна представа за друга всеобхватна реалност.

В изложбата на Николай Бузов като символична спирала всяка творба има точно избрано и премислено от автора място, в което той е събрал най-новите си произведения „Калейдоскоп“, „Лични /персонални/ знаци“, „Асиметричен триптих“, „Остриета“, „Бяло“, „Егоцентрично“ (акрил върху платно, смесена техника върху платно), групирани в няколко серии, концептуално обмислени и въздействащо подредени в пространството обекти.  

Диана Драганова - Щир
28.06.2021

Свързани статии