Начало Филми Премиери Филмът „В кръг“ с Голямата награда във Висбаден
Премиери

Филмът „В кръг“ с Голямата награда във Висбаден

7138
„В кръг“

На юбилейното 20-о издание на фестивала за филми от Централна и Източна Европа goEast във Висбаден, което се проведе онлайн в условията на пандемия, филмът „В кръг“ на режисьора Стефан Командарев получи не само Наградата на международната критика ФИПРЕССИ, но и Голямата награда на фестивала Златна лилия за най-добър филм.

Международното жури в лицето на председателя Кристоф Терхехте обоснова избора на блестящо изработения, многопластов филм, „който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната актьорска игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят“.

Мотивите на журито на ФИПРЕССИ гласят: „чрез отличен сценарий, интелигентна режисура и изключителна актьорска игра българският режисьор Стефан Командарев ни представя един горчив поглед към държава, управлявана в хаос, в която доминират корупцията и насилието. Критиката към обществото се подсилва чрез комбинацията на черен хумор, абсурд и сарказъм, а когато нощта се спуска над столицата на България, започва истинският разговор. „В кръг“ е брутално честно и все пак елегантно пътуване, което хваща вниманието ни от самото начало“.

„В кръг“

За голямата награда Златна лилия се състезаваха 16 игрални и документални филма. Тази година ръководството на фестивала и спонсорите взеха знаково решение – заради целия бранш, разтресен от несигурност, общият паричният награден фонд в размер на 24 000 евро ще бъде солидарно разпределен по равно между всички участници от състезателната програма, като късометражните филми са поставени на равна нога с останалите.

Целият екип на филма, начело със Стефан Командарев, е много щастлив да чуе тези новини. За Портал Култура режисьорът сподели: „За мен е невероятно, че в тези абсурдни пандемични времена хората от екипа на фестивала успяха да го проведат по такъв страхотен начин. Така се прави, когато киното и културата са от първостепенно значение в едно общество“. Режисьорът изказа специални похвали и благодарности на всеки един от екипа, на първо място на актьорите. „В кръг“ вече има над 10 награди от различни фестивали в Европа и беше представен в повече от десет държави. 

„В кръг“ е вторият филм от трилогия, започнала с „Посоки“. Следващият филм носи работното заглавие „Ало“ и е тематично свързан с феномена телефонни измами и изобщо с пенсионерите в България.

„В кръг“ е копродукция на България („Арго Филм“), Сърбия („СЕЕ Филм Про“), и Франция (ЕЗ Филмс). Подкрепен е от ИА „Национален Филмов Център“, България, Сръбски филмов център, Фонда за филми към Съвета на Европа ЕВРОИМАЖ. Режисьор на продукцията е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти са Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“. Във филма участват Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др.  

Марта Монева е следвала право, кинознание и аудиовизуална публицистика в Германия. Организирала е международни образователни платформи и филмови и театрални фестивали в България и Германия. Програмирала е анимационни и документални поредици. Работила е във филмови и културно-политически редакции в телевизиите ARTE и 3sat/ZDF в Германия. Публикува в печатни медии в Германия и България, сред които der Freitag, neues deutschland, sensor Wiesbaden, sensor Mainz, „ЛИК“, вестниците „Култура“, „Капитал“, „К“ и „Банкер“, списанията „Култура“, „Кино“ и „Християнство и култура“. Pъководи „Връзки с обществеността“ на филмовия фестивал goEast.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display