0
6105

Фондация „Въпреки“ представя четирима художници и техните ученици

Проф. Вихрони Попнеделев сред учениците си, фотография Стефан Джамбазов

„Учители и ученици в изобразителното изкуство“ е темата на серия изложби и разговори, които фондация „Въпреки“ организира в идните месеци. Вниманието е насочено към четирима изявени автори – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Николай Майсторов, и техните студенти. Произведенията на учителите и учениците ще бъдат показани в изложби в Кюстендил, София и Варна.

Проектът изследва живото общуване между учителя и ученика и се опитва да го осмисли в дискусии в рамките на изложбите, подчертава Стефан Джамбазов от фондация „Въпреки“, а Зелма Алмалех, напомня, че става дума за стара европейска традиция в предаването на знания и ценности в изкуството. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов обръща внимание на изпитанията, на които е подложена една – както той я нарича – консервативна в добрия смисъл институция като Художествената академия в днешните условия. Той очаква да бъде обговорена етичната страна във взаимоотношенията между художниците и техните студенти. Според проф. Станислав Памукчиев проектът може да провери как работи ателието извън устойчивата традиция – в днешната либерална среда.

Ето някои от възможните въпроси, които проектът поражда според организаторите. Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? Какво учителят приема от своите ученици? Има ли нещо, което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони?

Поредицата изложби започва на 22 февруари в кюстендилската галерия „Владимир Димитров – Майстора“, където си дават среща Емил Попов и над двадесет негови студенти. Професорът предпочита да ги нарича съмишленици. Сред тях са вече утвърдени автори, тръгнали в съвсем различни посоки, като Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Камен Старчев, Косьо Минчев…

На 1 март в галерия „Арт алея“ в София се открива изложбата на проф. Вихрони Попнеделев и ученици.

Проф. Андрей Даниел и учениците му – от които досега са се отзовали близо шейсет, ще се представят във Варненската художествена галерия на 17 април. От 21 май техните произведения ще бъдат показани и пред софийската публика – в галериите „София прес“ и „Стубел“. Андрей Даниел, който си признава, че е „озадачен от задачата“, не е избирал най-изявените сред студентите – около сто, преминали през ателието му за 30 години. Използвал е друг подход – поканил е всички, с които е успял да се свърже. „Така може да се получи по-правдива картина какво става с нашия занаят, с нашето поприще“, казва той.

Проф. Николай Майсторов ще се представи със своите студенти в Националната галерия (Квадрат 500, зала 19) на 10 май. Той обяснява, че е сменил много учебни зали – във ВИАС, Славянския университет, Великотърновския университет, НБУ… За изложбата обаче е поканил свои студенти от частната академия „Жул Паскин“.

Преди време в едно интервю Андрей Даниел формулира своята свръхзадача като преподавател: основното усилие е да се открие индивидуалността и да ѝ се помогне да се стабилизира, да си намери сама пътя. Тези четири изложби ще ни позволят да видим по какви пътища и с какъв багаж са тръгнали няколко поколения художници.

Проектът е подкрепен от Министерството на културата, Програма „Култура“ на Столичната община, в партньорство с НХГ, Градските галерии във Варна и Кюстендил, частните галерии „Арт Алея“  и „Стубел“ в София, и със спомоществователството на фондация „Процес – Пространство“, Prista Oil, Eurostill и Винарска изба „Русе“. 

Людмила Димова