Начало Галерия Художниците на Народния театър
Галерия

Художниците на Народния театър

Светлана Панчева & Пламен Петров
24.09.2014
3396
teatre1
Снимка Пламен Петров

Театралният процес през труда на художника: в изложбата „Художниците на Народния театър 1904–1954“ в СГХГ. За нея разказват (на видеото) театроведката Светлана Панчева и кураторът й Пламен В. Петров.

Експозицията в Софийската градска художествена галерия е плод на две години изследователски труд на автора и ръководител на проекта Пламен В. Петров, кураторите Неда Живкова и Рамона Димова, архивиста на Народния театър Светлана Панчева.

До ноември 2014 г. в залите на СГХГ могат да се видят стотици оригинални скици, фотографии, картини, костюми, много от които непоказвани до днес пред публика. За пръв път се осветлява една по-малко видима страна на театралния процес, майсторството на художниците в него. Експозицията включва творби на 63-ма автори, работили на сцената на Народния театър като декоратори, костюмографи, шапкари, архитекти в периода от 1904 до 1954 г. (през 1954 г. излиза първият випуск сценографи от Художествената академия). Изложбата представлява обзор на оцелялото материално наследство на българските художници в архива на днешния Народен театър „Иван Вазов“. Тя разкрива слабо познати страни от творчеството на Антон Митов, Иван Милев, Сирак Скитник, Иван Пенков, Пенчо Георгиев, Преслав Кършовски, Цанко Лавренов, Дечко Узунов, Георги Попов (Джон), на колоса на българската сценография Александър Миленков, на Венера Наследникова и Асен Попов. Място е отредено на незаслужено пренебрегнати автори като Андромаха Аргирова, Милка Океанова, Пелагия Видинска, Мария Берова (Хенинг), Миньон Миленкова, Ани Хаджимишева, Райна Ракарова, Страшимир Мачев, Иван Крилов, Тодор Пеловски и др.

6a

В опит да събере информация за художниците, работили в театъра през този първи етап, екипът осъзнава колко оскъдно е знанието, стигнало до нас. Изложбата е съпътствана от печатно издание с текстове за отношенията между художника и театъра, сценографията като творчески акт в контекста на българското изкуство и в историята на Народния театър. Принос представляват публикуваните в книгата биографични бележки за художниците, много от тях са единствената известна информация за даден артист, обяснява кураторският екип. Всеки автор е представен с късове от творчеството си, а значителна част от репродуцираните скици и фотографии се публикуват за първи път.

Експозицията отделя пространство и за най-значимата годишнина в световната култура през 2014 г.: 450 години от рождението на Шекспир.

„Художниците на Народния театър 1904–1954“ не показва шедьоври, а артефакти, които представят „пътя от идейния проект за сценичната среда или костюма, процеса на мислене и превръщането на художественото в театрално”, подчертават кураторите.

Изложбата е съвместен проект на СГХГ и Народния театър, на чиято 110-а годишнина е посветена. Показани са и произведения от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН и Столичната библиотека. Част от изследователската работа е осъществена чрез програмата „Студентски практики“, в която участват студенти от Художествената академия и НБУ.

Експозицията ще бъде съпътствана с лекции, научна конференция, театрални спектакли и др.

Светлана Панчева & Пламен Петров
24.09.2014

Свързани статии