Начало Книги Библиосвят Цветанка Еленкова спечели награда на английския ПЕН
Библиосвят

Цветанка Еленкова спечели награда на английския ПЕН

Портал Култура
08.08.2022
6351

Книгата Увеличение четиридесет от Цветанка Еленкова, превод Джонатан Дън, спечели награда на английския ПЕН.

Цветанка Еленкова спечели наградата на английския ПЕН с книгата си Увеличение четиридесет (Ерго, 2016) в превод на Джонатан Дън и издател Шиърсмън Буукс. Особено важно е това българско присъствие заради вниманието на журито към българската литература въобще, което се случва за втори път от осем години (през 2014 г. Алек Попов е награден за романа си Мисия Лондон), и като се вземе предвид фактът, че тази сесия има три утвърдени заглавия от балканските култури – два романа от Северна Македония и антология от бившите югославски републики.  

На 4 август английският ПЕН обяви списъка с имената на спечелилите водещата им награда за 2022 г., те са общо участници от 18 езика и 19 страни като за първи път ПЕН дава награда на страни като Гватемала и Македония, Черна гора и Тайван. Тя включва широк кръг от жанрове – роман, разкази, поезия, пътепис, мемоари, приказки за деца и др. От началото на съществуването си досега ПЕН е подкрепил над 300 заглавия със субсидия на стойност над 1 милион паунда. Заглавия, отличени от ПЕН, често получават и следващи награди, например Гийтанджали Шрий, която спечели международната награда Букър с романа си Гробница от пясък. Английският ПЕН издаде също така антология с проза на спечелилите наградата през предишни години със заглавие Всички стени падат: Истории за раздяла. По повод наградените през 2022 г. ПЕН излязоха със съобщение за голямото разнообразие от езици, култури и жанрове, които е трябвало да оценява: от магическия реализъм на Тайланд и Лаос до илюстриран пътепис, от италиански готически автороман до поезия за деца от Гватемала… Книгите са избрани на принципа на безспорни литературни качества, ценност на издателския проект и принос към разнообразието на книжната продукция в Обединеното Кралство.

По повод наградата преводачът Джонатан Дън заяви, че преводът ни дава възможност да се чуваме един друг, а когато това не се случва, тръгваме на война. Преводът също така е извор на удоволствие, на разширяване на хоризонтите, на обогатяване и на вътрешната перспектива. Той се обръща към книгата Увеличение четиридесет от Цветанка Еленкова именно заради нейния оригинален подход и обогатяващ аспект – стихотворения, породени от гледането на проби под микроскоп, посещението на водопади в България и вглеждането в дестинации като Берлин и Рим, Лодев и Скопелос. „В свят, където единствено скоростта има значение, е добре да забавим ход и да видим кое е онова, което толкова бързо отминаваме. Преводачите са като паяци, живеят на ничия земя, на ръба, на линията, прекосявайки и съшивайки пространствата.”

За повече информация може да посетите сайта на английския ПЕН.

Цветанка Еленкова е поет, есеист и преводач. Има издадени шест стихосбирки и две книги с есета. Книгите ѝ „Седмият жест“ и „Изкривяване“ са издадени от престижни издателства в Англия, Испания, САЩ, Сърбия, Франция. Превеждана е на повече от 20 езика. През 2019 г. ѝ е връчена наградата „Дъбът на Пенчо“ за поетическо творчество. През 2022 г. получава наградата на Английския ПЕН за книгата й Увеличение четиридесет. Превеждала е авторите Реймънд Карвър, Розалия де Кастро, Богомил Гюзел, Мануел Ривас, Фиона Сампсън и др. Тя е съуправител на издателство „Смол стейшънс прес“.

* * *

„Увеличение четиридесет“ е книга-проект, изследване и разследване в дълбочината на нещата. Фотоувеличението, заявено като оптически инструмент на поезията, прониква през епидермисния слой на действителността, открива скрити родства, плаващи смисли, асоциативни пластове на знание. Дали в прецизната инвентаризация на чудото в ежедневните предмети, в описанието на духовната архитектура на един водопад, или в интимната картография на един град, текстът търси, напипва и споделя метафизиката под повърхността, красивия ред на света по-дълбоко от погледа.

Яна Букова

Портал Култура
08.08.2022

Още от автора