Начало Идеи Дебати Църквата и еднополовата любов
Дебати

Църквата и еднополовата любов

Портал Култура
16.06.2023
2814

Отказът да се благослови връзката на двама души, „които желаят да изживеят своето партньорство в любов, отдаденост и отговорност един към друг и към Бога“, е немилосърден и дискриминиращ, се казва в документа.

През март 2023 г. Синодалният път на Католическата църква в Германия, чиито заседания се провеждаха във Франкфурт, одобри с мнозинство текст, който дава възможност за благославяне на еднополови двойки. Текстът със заглавие „Благословение на обичащите се двойки“ е одобрен със 176 гласа „за“, 14 „против“ и 12 въздържали се. Предвижда се времето до прилагане на решението – март 2026 г., да се използва, за да се изготвят заедно с епископите формуляри и формата, чрез която благословението ще бъде прилагано в църковната практика. Призовава се също така да се дава благословение и на разведени, но повторно встъпили в граждански брак, както и на двойки без църковен брак. Отказът да се благослови връзката на двама души, „които желаят да изживеят своето партньорство в любов, отдаденост и отговорност един към друг и към Бога“, е немилосърден и дискриминиращ, се казва в документа.

Благословението на еднополови двойки се практикува и днес в много енории в Германия, макар и извън каноничното право. Това ще се промени, като в бъдеще свещениците, които дават благословия, няма да подлежат на санкции. Прилагането на решенията на Синодалния път зависи от всеки отделен епископ. Той не може да бъде принуден да ги изпълнява, ако отказва. Въпреки че никой не е „задължен да провежда такива празненства“, епископите не могат и да налагат дисциплинарни наказания на свещеници, които извършват такова благословение.

Сред гласувалите против текста е епископ Щефан Остер от Пасау, който подчертава: „Настоящият текст е замислен като придружаващо послание и тук наистина всички имаме нужда от поучение. Но тъй като текстът включва всички възможни отношения в двойката, а ние нямаме принадлежен антропологично-теологически основен текст и липсват необходимите разграничения, от моя гледна точка той всъщност отваря вратата за произволност и следователно не подлежи на одобрение“.

Епископ Грегор Мария Ханке допълва: „Благословенията на еднополови двойки ще станат аналогични на тайнството брак. Най-малкото така ще го тълкуват пристъпващите към него“. Епископът на Айхщет предупреждава: „Не мога да следвам този път и също така се надявам, че тази стъпка, ако се стигне до нея, няма да ни доведе до разкола, в който се намира в момента Англиканската църква“.

Епископ Рудолф Водерхолцер от Регенсбург казва: „Може да се предвиди, че след като благословението бъде одобрено, много скоро ще възникне въпросът дали и то не е дискриминационно, ако бракът въпреки това бъде отказан. Една онлайн дискусия в работна група преди време ме убеди, че това предположение не е безпочвено“. „Спомням си добре, че тогава ме учеха, че няма основателни причини да се отказва тайнството брак на еднополови двойки“, обяснява епископ Водерхолцер. „Моето позоваване на възможността за създаване на потомство, което все пак е една от целите на брака, беше посрещнато с препратка към духовното бащинство и майчинство. Следваща стъпка е сурогатното майчинство. Отвърнах, че това противоречи на разбирането ми за единната цялост на човека – тяло и дух, плът и душа, и че смятам това за гностицизъм“. Така епископ Водерхолцер обяснява отказа си да гласува за предложения текст, позовавайки се и на документа на Конгрегацията за доктрината на вярата от 2021 г. Според този документ Църквата не притежава властта да благославя съюзи на лица от един и същи пол.

Викарийният епископ Хервиг Гьосл от Бамберг мотивира своето решение да се въздържи, като казва, че е отхвърлил текста в съответния синодален форум, но в същото време не желае „тези благословии да продължават да се извършват тайно“.

Макар и да не е официален член на синодалното събрание, епископ Йохан Бони от Антверпен обяснява нашироко пред присъстващите вече въведеното в Белгия благословение на хомосексуалните съюзи. В забележките си в края на дебата Бони казва, че първата стъпка в Белгия е била позоваването на постсинодалното апостолическо увещание на папа Франциск Amoris laetitia. За това става дума и при посещението ad limina на белгийските епископи при папа Франциск в края на 2022 г. Тогава папата казва на епископите: „Това е ваше решение. Това мога да разбера“. За Франциск било важно според епископ Бони „да се продължи с мъдрост“ и „да останат заедно“. „Франциск не каза „да“, не каза „не“, а „това е ваша отговорност“.

„Една отделна Църква не може да вземе такова решение, което засяга универсалната Църква. Нужно е време за диалог“, така кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, отговоря на въпроси на журналисти относно благославянето на еднополови двойки, одобрено от Синодалния път на Католическата църква в Германия. Той подчертава, че от Ватикана вече е имало ясни изявления по темата. Кардинал Паролин се позовава на синодалния процес, иницииран от папа Франциск, който трябва да приключи с Общо събрание през октомври 2024 г.

Междувременно американският кардинал Реймънд Бърк се обяви за санкции срещу епископите, които са гласували по време на Синодалния път за благославяне на хомосексуални партньорства, разведени и двойки с граждански брак. Пред католическата телевизия EWTN той обвини тези германски епископи, че са се отрекли от вярата си. „Независимо дали става дума за еретично учение, отклонение от едно учение, отхвърляне на някои от догматите на вярата, или вероотстъпничество в смисъла на отвръщане от Христовото учение в Църквата, за да се приеме друга форма на религия – това са престъпления – заявява Бърк. – Това са грехове срещу самия Христос, разбира се, от най-тежко естество. И Кодексът на каноническото право предвижда съответните санкции.“

По материали от немските медии. Превод Людмила Димова

Текстът е публикуван в бр. 181 на сп. „Християнство и култура“.

Портал Култура
16.06.2023

Свързани статии

Още от автора