2
913

„Червено“ в Националната галерия

Видеоинтервю с Кирил Василев, куратор на изложбата „Червено“, която може да се види до 30 април 2016 в Националната галерия.

Лика Янко, Родопи
Лика Янко, „Родопи“

„Червено“ е втората изложба в залите на Националната галерия от поредицата по идея на Мария Василева, посветена на цвета (след експозицията „Бяло“ с куратор Бистра Рангелова) и преди „Синьо“, „Жълто“ и „Черно“).

Избраните от куратора Кирил Василев произведения са обединени от цвета като художествен проблем, като символ и метафора. Представени са български и чуждестранни произведения на живописта, графиката, скулптурата и фотографията, част от колекцията на Националната галерия: от Мърквичка, Майстора, Кирил Петров, през Генко Генков, Петър Дочев, Лика Янко до съвременни автори като Алла Георгиева, Боряна Росса, Искра Благоева, а сред чуждестранните художници – Ролан Удо, Жан Карзу, Морис Брианшон, Бела Цобел, Петар Мазев и много други.

Изложбата се фокусира върху няколко акцента: как червеното присъства в творбите на религиозното изкуство, в българското и европейското изкуство от края на XIX и през XX в., в изкуството на социалистическия реализъм, в абстрактното и  концептуалното изкуство.

Червеното символизира религиозни или политически идеи, изразява психологически и екзистенциални състояния. В някои от работите е доминиращ цвят, а в други –  само дискретен цветови акцент или отделящ предметите контур.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Кешловски има прекрасен цветови триптих.
    Великолепно Червено при него – и закон, и дистанция, и конфликт (социален и любовен), и еротика, и медия, и плът, и опиянение, и ранимост, и възвишеност, и висока социална позиция, и представление – и всичко това в сюжет и фабула, които те не пускат.