Начало Книги Библиосвят Четящият човек
Библиосвят

Четящият човек

Георги Господинов
23.04.2013
4479

За литературата и скоростта на душата, за новите кризи на смисъла…Писателят чете от книгата си с есета и публицистични текстове „Невидимите кризи” (изд. „Жанет 45”).

„Веднъж се наложи да отговарям на уж елементарния въпрос за какво служи литературата. Конкретно – защо трябва да се чете? Ами то е като да питаш защо трябва да се сънува. Не трябва. Просто сънуваш. Четящият човек обаче извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив.”

 

PrintГеорги Господинов (1968) е автор на книги с поезия, проза, пиеси, трагикомикс и др. Неговият „Естествен роман” е публикуван на 19 езика, сред които английски, немски, френски, испански. Получава отзиви в Ню Йоркър, Гардиан, Таймс, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Книгата му с разкази „И други истории” е преведена на 8 езика, американското й издание е в номинациите на най-голямата международна награда в жанра „Франк О’Конър”. Участва в антологията Best European Fiction 2010, публикувана в САЩ. Последният му роман – „Физика на тъгата”, е отличен с Национална награда „Христо Г. Данов” (2012). 

Още по темата: Интервю с Г. Господинов и рецензия за книгата
Георги Господинов
23.04.2013

Свързани статии

Още от автора