Начало Сцена Школата на Маша Илиева отпразнува 25 години
Сцена

Школата на Маша Илиева отпразнува 25 години

Мария Русанова
20.02.2021
8247
Моменти от спектакъла „Пинокио“, фотография Светослав Николов

Mария (или Маша) Илиева е сред най-значимите имена в историята на българския балет. Като дългогодишна прима балерина в Софийска национална опера и балет тя остави след себе си ярки, въздействащи и запомнящи се роли. Възпитаничката на Академията „Ваганова“ в Санкт Петербург, още от първите си стъпки на сцената привлече вниманието на специалистите и стана любимка на публиката. Маша бе щастлива комбинация от отлична школовка, безупречна техника, природни данни с драматичен талант, темперамент и способност да въздейства. Макар и успешен, пътят на голямата ни балерина никога не е бил лесен. Нейното професионално израстване е в годините, когато на сцената на Софийската опера блестят прими от няколко поколения. Всяка нова роля, всеки връх е постигнат с цената на постоянство, лишения и борба, но точно трудностите изграждат характер. Мария Илиева никога не е приемала успеха като даденост, никога не се е задоволявала с постигнатото и винаги е търсела нови пътища на развитие. Деветдесетте години на XX в. бяха трудни, но и дадоха много възможности за хората с идеи и желание за работа. През 1995 г., в разцвета на кариерата си като балерина тя основава балетна школа в Културен дом „Сердика“ (тогава все още известен като „Лиляна Димитрова“) и успехите не закъсняват. Успоредно със създаването на школата започва и преподавателската работа на Маша Илиева в Националното училище за танцово изкуство, където още от самото начало се вижда, че известната прима притежава и дарбата да преподава. Безпогрешен вкус, не само знание за тайните на изкуството, но и умение да застави детето да изпълнява правилно движенията. Всички възпитаници на Маша Илиева са научени да танцуват, а това е най-трудното в класическия балет. С натрупването на педагогически опит идват и първите стъпки в анализиране и обобщаване на резултатите в научни разработки. Маша Илиева е първата в България, която изследва особеностите в работата с децата в предучилищна възраст и систематизира наблюденията си в „Аспекти на практическото обучение по балет на деца от 3 до 7 години“. Тя е автор на редица статии и книги, посветени на различни аспекти в балетното обучение. Доктор на науките, доцент и преподавател в НМА „Панчо Владигеров“, репетитор в Националната опера и балет, собственик и ръководител на балетна школа „Маша Илиева“ – палитрата от дейности на изтъкнатата ни прима е повече от богата. За приноса си към балетното изкуство в България тя нееднократно е награждавана с най-престижни отличия, но не отличията, а всичко, което е оставила след себе си, е в основата на запазената марка „Маша Илиева“. Днес изтъкнатата ни прима е също толкова успешна и много повече ангажирана от времето, когато властваше на сцената.

Моменти от спектакъла „Пинокио“, фотография Светослав Николов

През изминалата година се навършиха 25 години от създаването на школата „Маша Илиева“. Като един ден измина времето, а школата се утвърди като една от най-престижните. Над 1500 деца са се докоснали до вечно младото изкуство на танца, а много от тях са продължили пътя си към трудната, но красива професия на балетния артист. Възпитаници на школата най-редовно се класират на национални и международни балетни конкурси и печелят стипендии за утвърдени балетни училища в Европа. Девизът на школата е „Обучение по престиж“, а личният девиз на Маша Илиева е „Не се отказвай бързо“. Ако трябва да се обединят двете сентенции, то може да се каже, ча в балетната зала децата научават цената на престижа и разбират, че зад блясъка на сцената се крие постоянство и упорита работа.

Продукцията на школата е изключително богата, тя включва концертни програми и спектакли, които са на ниво, граничещо с професионалното. Повечето от представленията са предназначени за сцената на Софийската опера и балет, а децата често вземат участие и в репертоара на първата ни балетна компания. „Цветята на малката Ида“, „Куклената фея“, „Лешникотрошачката“, „Снежната кралица“, „Урок по танц“, „Каменното цвете“, „Малката русалка“, „Легенда за София“, „Пинокио“, „Първата Коледа“, „Коледни искри“, „Урок по барок“ са само част от заглавията, които е представила през годините Маша Илиева. Всичките представления са се радвали на многобройна публика и медиен интерес. Неоценим е приносът на школата към популяризирането на балетното изкуство и привличането на деца в балетната зала. В последните години освен класически балет се изучава и модерен танц. Наред с всекидневните занятия Маша Илиева организира и ежегодни семинари (уъркшопове), като привлича за преподаватели звезди измежду артистите от балета на Болшой театър, Софийската опера, ДМБЦ „Стефан Македонски“ и балет „Арабеск“. Така дава безценна възможност на децата да се докоснат до най-големите в изкуството.

Още от създаването на школата досега Маша Илиева е подбирала изключително внимателно своите преподаватели. Измежду първите педагози са великолепната прима на Перм, Одеса и Националната ни опера з.а. на РСФСР Любов Фоминих и Росица Банова – солистка на Софийската опера и балет, дългогодишен преподавател в НУТИ. В настоящия екип от преподаватели влизат изявени артисти, хореографи и педагози от всички поколения: Надежда Здравкова, Татяна Андонова, Ангелина Гаврилова, Мила Станкова, Ралица Илиева, Павлина Бакърджиева, Лора Николаева и Георгия Станева.

Моменти от спектакъла „Пинокио“, фотография Светослав Николов

Тържественият галаконцерт, представен на 2 февруари т.г. и посветен на 25-годишнината от основаването на балетна школа „Маша Илиева“, бе истински празник за зрителите. Отлаган няколко пъти, той се организира изключително трудно, но който познава Маша Илиева, знае, че трудностите са нейната стихия. В условия на пандемия и ограничения, с провеждане на онлайн занятия и с много бърза организация след отварянето на залите, тя успя да сътвори истинска феерия на сцената. Любимата на поколения българи прима зарадва почитателите си с най-красивото съчетание, което може да си представи човек – деца и балет. Концертната програма включваше откъси от най-известните спектакли на школата, като в паузите се представяха видеопрожекции от предишни продукции. С вдъхновен танц малките изпълнители изпълниха сцената с радост, жизненост и красота. Всяко едно според възрастта си се представяше по най-добър начин, с респектираща отговорност и дисциплина, с музикалност и артистичност, което говори за изключително качествена педагогическа работа. Специални гости бяха премиер солистите на Софийска национална опера и балет Боряна Петрова, Емил Йорданов и Кристина Чочанова.

Аплодисментите, цветята и поздравителните адреси бяха естественият завършек на този истински празник, посветен на красотата, утвърждаващ живота.

Мария Русанова
20.02.2021

Свързани статии