4
1361

Ще има ли предсрочни избори през 2015 г.?

Теория на вероятностите или теория на конспирацията

Dani Smilov F

Колко вероятно е едно политическо събитие? Ако шансът да се хвърли шестица със зар е 1/6, какъв е шансът ГЕРБ да спечели предсрочни парламентари избори с мнозинство? Дали е 1/8 (тъй като има 8 партии в парламента), или пък е 1/3 (тъй като ГЕРБ има около 1/3 от местата в НС)? Стратегиите на рационалните играчи понякога водят до тежки политически парадокси. Антъни Даунс – американски политически теоретик – е известен с т.нар. „парадокс на избирателя”. Според него, в една многомилионна демокрация е ирационално за нормалния избирател да отиде да гласува, тъй като индивидуалната полза, която ще извлече, е минимална и пренебрежима. Представете си, че ако вашата партия спечели изборите, заплатата ви ще се вдигне с 10000 лева годишно. Новогодишни празници са, може да си позволите такъв полет на фантазията. Вероятността точно вашият глас да реши изборите у нас е 1/4000000 (колкото са приблизително хората, които гласуват). Рационалната ви изгода от отиваването до избирателната секция в такъв случай е 10000 X 1/4000000 т.е. 1/400 лева. Това не е много. Всъщност е четвърт стотинка. Защо да ходите, тогава, особено ако смятате, че времето ви струва нещо? Хората, обаче, все пак отиват да гласуват.

Какво следва от този пaрадокс и дали той е действителен, ще обсъдим в друг текст – сега е по-спешно да се върнем към вероятностите за предсрочни избори през 2015 г. Те, изглежда, са единственият политически въпрос, който не можа да бъде изцяло поставен във фризера на общественото внимание от проточилите се замръзнали празници.

Предсрочни избори през 2015 г. могат да се случат по две причини:

1)      Първо, това може да стане инцидентно, поради а) сериозен провал на управлението или б) тежка вътрешно-коалиционна криза. И двата подсценария не могат да бъдат изключени, но те не са много вероятни. Макар сложно и тромаво, управленското мнозинство има потенциал да взема като цяло точни решения или поне такива, които да не доведат до остра криза. Справянето със ситуацията около КТБ, позицията за „Южен поток” са индикации, че може да се очаква позитивен резултат от кабинета „Борисов 2”. През 2015 г. от ключово значение ще бъдат стъпките в областта на съдебната система, енергетиката, здравната реформа, продължаването на финансовата стабилизация. Ако коалиционните партньори добросъвестно подходят към тези проблеми, няма причина да се предвижда драматичен провал. Коалицията ще може да разчита и на сериозна подкрепа от страна на ЕС и евроатлантическите партньори. По отношение на съдебната система ще има и значителна обществена подкрепа. Да, трудни решения ще трябва да се вземат в енергетиката и здравеопазването, но държавата има достатъчно ресурс да направи така, че цената от реформите да не се стовари върху социално слабите групи.

Ако вземем пък вътрешно-коалиционните напрежения, вярно е, че те съществуват и не могат да бъдат игнорирани. Но поне засега са се намирали решения – макар и в последния момент, а и след него – на кризисни ситуации. Пенсионното осигуряване ще е тест казус. Вярно е, че при него ГЕРБ произведе изстрел, с който се самонарани, но не фатално и ако престане вбъдеще с подобни експерименти, шансът да се самоосакати би бил минимален. В този смисъл, вероятността от инцидентно падане на правителство при добросъвестно участие на коалиционните партньори в управлението не би трябвало да е по-голям от 35%: не е пренебрежим, но все пак далеч по-вероятно е предсрочни парламентарни избори да няма.

2)      Така че, истинският въпрос е дали някой от партньорите няма интерес сам да предизвика извънредни избори, за да спечели самостоятелно мнозинство в НС. Едва ли РБ, ПФ и АБВ биха имали такава рискова стратегия – за тях е важно да докажат политическата си ефективност, да демострират, че са субект, на който дългосрочно може да се разчита. Така че, основният заподозрян тук е ГЕРБ и хипотетичните подсценарии са два.

Първо, избори две-в-едно заедно с местните на есен. За целта до юни месец вече ще трябва да е ясно, че коалицията „не работи” и че затова са „виновни” РБ и ПФ. Ако ГЕРБ възприеме тази стратегия, той ще може да разчита на сериозна подкрепа от ДПС и свързаната с него пропагандна машина, както и меката й периферия от преса, електронни сайтове и милиционеро-магистратски антураж. Тази пропагандна машина всъщност не е спирала да работи за подобен вариант, което показва, че той се подгрява и далеч не е изключен.

ГЕРБ сигурно знаят, обаче, че подобен вариант, свързан с провал на управлението, за който те уж „не са виновни”, е свръхрисков, до степен на илюзорност. Хората не са толкова наивни, че загубата на още една година с възможно утежнение на ситуацията в ключови сектори да може да им бъде „пакетирана” като успех на ГЕРБ и провал само за Реформаторите (да речем). Управлението е колективна отговорност и един драматичен неуспех неминуемо ще доведе и до сериозен срив на подкрепата за ГЕРБ на едни предсрочни избори. Най-малкото, в една такава ситуация ГЕРБ едва ли ще могат да разчитат на мнозинство в парламента. В този смисъл, този вариант де факто води или до възможност БСП и ДПС отново да управляват, или до смяна на управленския парньор за ГЕРБ с ДПС. И двете хипотези едва ли са приемливи дори от гледна точка на тяснопартийните интереси на Борисовата партия, ако тя се държи като рационалиен политически играч. Цената на загуба на доверие би била много сериозна, което прави този вариант като цяло малко вероятен – не повече от 30-35% шанс.

Другата опция е след успешно управление до есента ГЕРБ да разчита на много добър резултат на местните избори, след които да предизвика нови парламентарни избори, за да спечели самостоятелно мнозинство в НС. Сложен вариант, както и да го гледаме. За да проработи, трябва и коалицията с РБ да проработи, да започне да дава позитивни резултати. Да, в такъв случай би било много вероятно през есента ГЕРБ да спечели със сериозна преднина местните избори. Но ако коалицията дотогава се е доказала, РБ също ще могат да се надяват на един доста добър резултат на парламентарни избори. През октомври 2014 г. мнозина не гласуваха за реформаторите от страх, че това е нова формация, която може и да не влезе в парламента. Ако този страх е елиминиран, конкуренцията за десния вот може да стане доста по-интензивна. В този смисъл, отново гаранции за самостоятелно управление на Борисов няма и шансовете за такова не биха били големи. Самият той най-вероятно разбира, че неговият втори мандат е доста по-различен от първия: масовото одобрение и дори възхищение от неговата персона не са феномен, който може инженерно да се възпроизведе, каквато и пропагандна машина да се използва за целта. Два пъти в една река не се влиза. Така че, едва ли някой би дал повече от 40% шанс за мнозинство на ГЕРБ на евентуални предсрочни парламентарни избори след местните. Партньори отново ще са необходими и изборът отново ще е между РБ и ДПС. Ако тръгне на този рисков вариант, ГЕРБ де факто ще направи опит да прелегитимира ДПС като свой партньор. Въпросът, който всички си задават, е защо и на кого е необходимо това? Тъй като ДПС не е положило някакви усилия да се справи с наследството си от аферата КТБ-Пеевски, предколисни причини за подобни маневри на Борисов не могат да бъдат открити.

Анализът дотук показва, че при оценка на вероятностите предсрочни избори през 2015 г. са по-малко вероятни. Този анализ, обаче, е валиден при едно допускане: че става дума за сравнително стандартна политическа система, в която политиците максимизират участието си в управлението (да са преизбрани, да имат мнозинство и т.н.). Проблемът с нашата система е, че не е ясно доколко това допускане е валидно. Става ли дума за самостоятелни играчи или за зависими кукли на конци? Обществена подкрепа ли се максимизира или пък краткосрочни, но значителни рушвети и комисионни? Ако стане така, че 2015 г. протече не според рационалните очаквания за разпределение на вероятностите, ще имаме още един аргумент да се съмняваме, че имаме сравнително нормална политическа система. В този случай, може да се обърнете към многобройните астролози, душеведи, теоретици на конспирацията и професори под прикритие. В крайна сметка, това, че някой е параноик, не означава, че никой не го преследва.

Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Климент Охридски”. Той има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.
Предишна статияКак говорим за миналото
Следваща статияБългарският преход

4 КОМЕНТАРИ

 1. Преди години в списание „Спектър“, издавано на български език в библиотеката към американското посолство и стигнало свободно до българските читатели едва след метаморфозните властови шашми на комунистите, пишеше, че изборът на президент не е като четка за зъби и американските избиратели знаят добре това. Симпатично изречение. Изглежда само за българското общество е валидна някаква трайна психосоматична замъгленост, спускаща тежък воал пред общественото съзнание всеки път, щом се наложи да се изиграе представлението „Избори“. Тук нито Скарамуш, нито Карабас-Барабас биха съперничели с послания на сцената в общественото Позорище, сравнени с устатите герои от политическия мизансцен. Няма камшици, капси, фишеци, няма акробатични салта от високо, нито кан-кан с феерични фусти, достойни да засенчат нашего брата, заел се да практикува политическо пророкуване. То не бяха Кънчевци, Стойчевци, Райчевци, Кольовци, червени шамани, теле-телешки опуси, то не бяха речитативи от набузени първи честни частни брадясали журналисти, то не бяха психиатри,Вацевци, ВАЦови издания, Дъревци и Патрашковци, то не бяха мръсни сугестии с накривени фесове и Пеевски лафки.
  А всъщност, щото дори и децата знаят, че всичко в метаморфозата бе омесено в едни и същи ДС-нощви – от дс-едо Патриарх, та до Дондуков 1,2,3,4,5,6 и 2015 е ctr, дето каза Зубин Мета.
  Нима някой вярва на изборните шашми от 1990 до 2014? Нима някой вярва, че екскомунистическата гъжва се е саморазградила на бясно самоизяждащи се кръгове? Българското общество знае, че изборите у нас са по-елементарно скроени от план за снабдяване с четка за зъби. И до днес онзи ДЕБЕЛ симпатяга Цацаров бави топката с ангажираните участници в аферата с бюлетините в Банкя, но пък хитро си направи пиар с поръчана изложба на детски картини пред кабинета си, даже си ги купил в безценицата, кеф. Така и не се разбра КОЙ оформя изборните резултати, та винаги комунистите парират от раз опита на обществото да се измъкне от клещите им. Така и не се проучи задкулисието на ДС или мръсните тайни на „прехода“, метаморфозата, ако щете.
  Дали мътните води са разредени с руска водка или турска боза, дали милиционерите и в това правителство са в ДЕБЕЛО числено преимущество, няма значение, директорите на Позорището делят едни и същи кабинети в ДС-котилото и изпълняват чинно заръките на червената каста. Билетите в касите за изборните представления се печатат предварително. Шумни изненади намя да има, секирите по краката на демократичните избиратели се насочваха умело най-вече от техните довереници, излезли после или съветски възпитаници, или жалки ченгета от ДС.
  Затъпелите до животинско равнодушие застарели клетници с телешки възторг тръгват оборно към червените трибуни за да приветстват прегръдките с лидерите на дс-башибозука. Нима никой не съзираше тежката денонощна пропагандна канонада в дс-медиите, целяща да се обстреля обществото с омраза към европейската цивилизация и да се трасира евразийско васалство пред Путин?
  Но как да повярваме на ГЕРБ за нещо по-различно в културата, щом в проекта Български Лувър другарят от ЦК Светлин лицемерно се крие в сянката на оттеглянето си, ама всички останали главни движещи фигури нататък са все негови предани четници? Кое е новото? Несменяеми чиновници ( доста от тях от ДС) и в МК не са мърдали от кабинетите си още от живковата диктатура.
  Как да вярваме на сателитите на ГЕРБ като Кунева и В.Симеонов ачик-ачик са изнесени от същото онова свидно червено минало.Как да вярваме на лидерите на самовзривилото се СДС, пълно от самото си създавене с ченгета, кинжалисти и коварндири? На довереният пазител на Живков, минал през Симеоново и БКП ли да вярваме, на кумеца му Бареков, на ДС-лидера Първанов-Гоце или на ДС лидера Местан/Доган? Да вярваме ли на крещящия чак от Москва Сидеров, който в ефира на честното частно радио Дарик преди седмица-две призова към незабавно излизане от ЕС и НАТО и присъединяване към матушка Рублия?
  Ами че то цялото Народно събрание винаги е било претъпкано от 1944 насам с врагове на Отечеството, членуващи в мръсната комунистическа сган и с четниците на катилската КДС.

  Колко милиони български избиратели още да емигрират към страните, където обществата знаят добре, че изборите за управници, не са като избор на четка за зъби? Защото тук останаха малодушните …