Начало Сцена Що е то #clipclapmedea?
Сцена

Що е то #clipclapmedea?

Портал Култура
19.07.2018
9460

Кампанията в подкрепа на образованието по театър за деца #clipclapmedea е вдъхновена от проекта „Медея“, част от програмата на Пловдив, Европейска столица на култура – 2019 г.

Обучението на деца от различните общности в Пловдив, които трябва да се включват в театралния спектакъл „Медея“ на сцената на Античния театър в Пловдив догодина, започна още през февруари.

Сега екипът на проекта прибавя нов елемент към програмата, чрез която се стреми да популяризира образованието по театър за деца. Той е изработил комбинация от пляскане с ръце  и термини от старогръцката драма. Усвояването на тази „игралка“ се оказва вдъхновяващо както за децата, така и за актьорите и творческия екип на проекта. На основата на тази комбинация ще се разгърне и присъствието на децата в античната трагедия „Медея“ от Еврипид.

Целта на кампанията, която започва на 20 юли, е да предизвика деца, родители, баби и дядовци, познати и непознати да разучават „игралката“, да я играят помежду си и така да заявят подкрепата си за смисъла от театрално обучение за децата. „То се случва непрекъснато и под най-различни форми, но би било прекрасно някой ден да стане възможно като избираема дисциплина в училищната програма“, заявяват организаторите.
Те са публикували играта clipclapmedea и видео-тюториъл от Снежина Петрова – актрисата, която ще влезе в ролята на Медея, как най-лесно да се разучи играта. Напомнят също, че тя подобрява координационните умения на изпълнителите и им помага да научат термини от старогръцката драма.

Ето част от посланието на кампанията: „Снимайте се и публикувайте записа във фейсбук с #clipclapmedea. Участниците, чийто клипове съберат най-много лайкове, ще получат като подарък фланелки с логото на проекта, изработено от художника Дамян Дамянов. Тези от вас, които успеят да мотивират и обучат над 20 човека на играта #clipclapmedea, като изпратят клиповете по описания по-горе начин, ще получат по един безплатен билет за спектакъла „Медея“ на сцената на Античния театър през юни 2019 г.“
Кампанията започва на 20 юли 2018 г. и ще продължи до 1 юни 2019 г.

Ето и термините, които са част от #clipclapmedea:
ТРАГОС, трагедия
Тра̀гос, което означава „козел“, и одѐ, което означава „песен“. От думата одѐ е дошла и българската дума „ода“.
КОМОС, комедия
Ко̀мос – така се наричали група младежи, които празнували шумно празника на бог Дионис, – и отново одѐ, което е песен. Комедия са песните на шумните младежи, опиянени от духа на Дионис.
ДИТИРАМБИ – песни в чест на Дионис
АГО̀Н – драматургично състезание, в което се състезавали трима автори на трагедии, всеки с по три трагедии и една сатирна драма; петима автори на комедии; и десет хора, които изпълнявали песни в чест на Дионис.
(На старогръцки „битка“, „трудност“, „състезание“. Оттам агонията е битка и състезание на човека с трудни обстоятелства или със самия него.)
ПРОА̀ГОН – предпремиера
ОРХЀСТРА – мястото, където стояли актьорите и хорът, а по-късно, когато скенѐто се превърнало в стабилна постройка, са стояли на малка платформа пред него, наречена проскѐнион. От думата орхѐстра пък идва нашата дума „оркестър“.
СКЕНЀ – означава букв. палатка. Това са били първоначално два кола, между които била опъвана завеса, за да се изобрази дом или дворец. Оттам идва практиката театрите да имат завеси. Впрочем нашата дума „сцена“ идва именно от думата скенѐ.
ХОР – състоял се от 12 до 15 души и за разлика от актьорите, които декламирали и изразявали емоциите си предимно с жестове, без да се движат много по сцената (което било трудно с тежките им костюми и обувки), хорът пеел и се движел ритмично заедно с песента.
КОРИФЕЙ – хорът си имал и т.нар. корифей̀ – нещо като водач или глава на хора, който задавал движенията на останалите.

Проектът „Медея“, който се разгръща едновременно в социална и художествена посока, ще завърши през юни 2019 г. с представление в Античния театър по „Медея“ на Еврипид в нов превод от старогръцки език на Георги Гочев и Петя Хайнрих, с режисьор – Десислава Шпатова, композитор – Асен Аврамов. Ще участват актьорите Снежина Петрова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ася Иванова, Петър Дочев, както и Алмут Гочев от Дойчес театър, съпруга на режисьора Димитър Гочев, студенти от НБУ и деца от Пловдив.

Портал Култура
19.07.2018

Още от автора