Начало Сцена Опера 100 години Дзефирели
Опера

100 години Дзефирели

Соня Александрова
13.02.2023
7011
Франко Дзефирели

Флоренция, специално за Портал Култура

На 12 февруари преди 100 години във Флоренция се ражда Франко Дзефирели (1923–2019) – режисьор, сценарист, актьор, сценограф, продуцент. Естествено е лъвският пай от честването на 100-годишния юбилей да се падне на родния му град, където през 2017 г. бе открит музей и създадена фондация „Дзефирели“.

Самият ден започна с богослужение на гробището, където са тленните останки на автора на филми, сред които са „Укротяване на опърничавата“, „Ромео и Жулиета“, „Чай с Мусолини“, „Калас завинаги“. Фортът Белведере, бивше укрепление, построено по времето на Медичите, беше наречен Франко Дзефирели. Небето над града се оцвети с италианския трибагреник  от военновъздушните сили в знак на почит.

През целия ден Фондацията и колекцията Дзефирели в нея бяха отворени безплатно за жителите на града, които не пропуснаха възможността да посетят залите, изпълнени със скици, рисунки, костюми, фотографии от над 300 постановки от близо 70-годишното присъствие на режисьора в италианския и световния културен живот. Беше представена пощенска марка, посветена на маестрото, откри се филателната изложба „Франко Дзефирели между изкуството, вярата и политиката“. Вечерта завърши с безплатен концерт „На Франко Дзефирели“.

Предишния ден фондация „Маджо музикале фиорентино“ организира еднодневен семинар, посветен на режисьора. Във фоайето на операта учени и сътрудници на маестрото, които са го срещали в различните етапи от кариерата му, разказаха за неговия принос в оперното изкуство. Меломаните посетиха историческия архив, където се съхраняват подготвителните работи на Дзефирели за постановките му във Флоренция.

Отбелязването на юбилея започна още през миналата година. На Венецианския кинофестивал през септември беше показан документалният филм  „Бунтарят конформист“ (реж. Анселма ДелОлио), предизвикал противоречиви оценки. Той разглежда хронологично живота на режисьора, използвайки богат архивен материал.

Миланската Скала откри изложба „Дзефирели в Скалата“ през ноември, която ще остане през целия сезон. Експозицията обхваща 21 заглавия – костюми от „Италианката в Алжир“ (1953) до „Аида“ (2006). Посетителите си припомнят легендарни постановки, между които „Турчинът в Италия“ (1955) с Мария Калас, „Бохеми“ (1963) под палката на Херберт фон Караян (постановката ще бъде възстановена през 2023 г.), „Отело“ (1976) на Карлос Клайбер, „Дон Карлос“ (1992) с Рикардо Мути. България също има принос в кариерата на Дзефирели. Гена Димитрова открива сезона на Скалата с „Турандот“ (1983) с диригент Лорин Маазел. Красимира Стоянова е Аида от едноименната Вердиева опера (2018), представена за 95-годишнината на режисьора.

Сградата на фондация „Дзефирели“

Постановките на Дзефирели ще оживеят и в други италиански градове – „Аида“ във Верона (февруари), „Палячи“ в Рим (март, заедно с изложбата „Дзефирели в Рим“) и Парма (май).

Фондация „Де Филипо“ в Неапол подготвя изложба за сътрудничеството между Франко Дзефирели и Едуардо де Филипо.

Франко Дзефирели ще бъде почетен и извън Италия. В Токио (New National Theatre) ще има седем представления на „Аида“ от 1998 г. Изложба за филма „Исус от Назарет“ ще бъде открита в град Монастир (Тунис), където е заснета голяма част от него.

В „Метрополитън“ в Ню Йорк се очаква възобновяването на „Бохеми“ на Дзефирели, както и изложба за постановките му там.

„Величието на Дзефирели – обяснява Рикардо Шайи, музикалният директор на Скалата, е, че успя да разбере човешкия смисъл на всички герои в кариерата си – от киното, през театъра до операта. Човечността на персонажите трогва публиката, която го следваше през десетилетията, и все още продължава да вълнува.“

Соня Александрова
13.02.2023

Свързани статии

Още от автора