0
2259

20 години ppIANISSIMO

Юбилейното двадесето издание на Фестивала за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO ще продължи по-дълго – от 24 март до 9 април. Артистичният директор Илия Граматиков представя програмата.

ppIANISSIMO, международният фестивал за съвременна клавирна музика, отбелязва своята 20-годишнина със стилово и жанрово разнообразна програма. Ще се изявят български и чуждестранни изпълнители, гостували в предишни издания на форума. Освен в София (БНР, Студио 1) концерти ще има и в Пловдив (НУМТИ „Добрин Петков“). Достъпът до залите по традиция е свободен.
Майсторски класове в Националната музикална академия ще имат Габор Чалог, Мария Мартинова и Стефка Перифанова. В Пловдив майсторски клас ще направи Стефка Перифанова.

Началото на 24 март, петък, ще сложи концертът на шведското дуо Анна Кристенсон, пиано, и Аннастина Малм, мецосопран, което чухме миналата година. Те ще изпълнят произведения от Сигурд фон Кох, Мусес Пергамент, Катарина Лейман, Андреа Тароди, Клод Дебюси, Рей Мунаката, Йоста Нюстрьом и Борислава Танева.

На 25 март е рециталът на Габор Чалог, който ще представи унгарски композитори: Золтан Кодай, Бела Барток, Адам Кондор. Роденият през 1960 г. пианист е приет на 11 години в Музикалната академия в Будапеща. Чалог поддържа дългогодишна професионална връзка с Дьорд Куртаг, а през 2000 г. е избран от Дьорд Лигети за предпочитан изпълнител в Унгария на неговите творби. Габор Чалог е професор по пиано и камерна музика. През 2003 г. е удостоен с наградата Ференц Лист.

Концертът на 26 март, неделя, представя нови творби, написани специално за годишнината на фестивала от български композитори и изпълнени от студенти в софийската Музикална академия. Ще чуем музика от Албена Петрович-Врачанска, Александра Карастоянова-Херментин, Ангел Николов, Добринка Табакова, Константин Илиевски, Пенка Кунева.

На 31 март, петък, е концертът на Мария Мартинова и Сирил Гарак с разнообразна програма от Петерис Васкс, Любомир Денев, Арво Пярт, Густаво Бейтелман.

Полската пианистка Магдалена Лисак, която също прави световна кариера, ще свири на 1 април. Тя се е спряла на полска музика, създадена през последните 20 години, с фокус върху жени композитори. Магдалена Лисак е възпитаник на проф. Анджей Яшински от Музикалната академия в Катовице, на Хомеро Франчес от Цюрихската консерватория и на Кристиан Цимерман от Базелската музикална академия.

На 2 април е превърналият се в традиция джаз акцент на фестивала – концерт с импровизации на пианиста Антони Дончев, с участието на Росен Захариев – Роко, тромпет, и Павел Терзийски – Клаве, глас.

Клавирният рецитал на най-голямата звезда на холандската съвременна музика – Ралф ван Раат, е на 7 април. Ралф ван Раат (р. 1978) е отдаден на съвременната музика още от 14-годишна възраст. Учи пиано в Амстердамската консерватория и музикознание в Амстердамския университет, по-късно при Клод Елфер в Париж, при Урсула Опенс в Чикагския северозападен университет, при Лииса Похьола във Финландия и при Пиер-Лоран Емар във Висшето училище по музика в Кьолн. Удостояван с престижни международни награди и отличия. Изнася рецитали в Европа, Азия и САЩ. Изявява се и като солист на реномирани оркестри – Кралския Концертгебау оркестър, филхармониите на Холандското радио, Ротердам, Лос Анджелис, Шанхай, Дортмунд и др. Компактдисковете му с интегралното клавирно творчество на Джон Адамс, Гевин Брайърс и сър Джон Тавънър, както и този с композицията на Фредерик Ржевски The People United Will Never Be Defeated, са сред 20-те световни бестселъри в класацията на звукозаписната компания Naxos.

На 8 април е концертът на швейцарското Абсолют трио – Бетина Болер, цигулка, Юдит Герстер, виолончело, и Стефка Перифанова, пиано, които неведнъж са гостували на ppIANISSIMO. Те ще изпълнят музика от Чик Кърия, Урс Петер Шнайдер, Филип Расин, Чарлз Айвз.

На 9 април е концертът, посветен на 70-годишния юбилей на проф. Стела Димитрова – Майсторова, създателката на ppIANISSIMO. Събитието ще събере нейни възпитаници, приятели и колеги, които живеят в България и чужбина: Лилия Бояджиева, Камелия Миладинова, Надежда Цанова, Александра Радулова, Маргарита Илиева, Дария Йовчева, Иван Павлов, Румен Трайков.

Стела Димитрова – Майсторова ще изпълни музика от Лазар Николов, защото именно с негова творба започва нейната дългогодишна кауза за популяризирането на съвременната музика.

А големият финал на юбилейното фестивално издание ще бъде със Симфоничния оркестър на БНР на 20 октомври 2017 г. в зала „България“.

ppIANISSIMO е единственият форум у нас, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран е върху неизчерпаемите възможности на пианото не само като клавишен, но и като перкусионен инструмент, и се е превърнал в своеобразна лаборатория за дебютанти и изтъкнати изпълнители, с много световни и български премиери.