Начало Книги Библиосвят 24 май в Берлин
Библиосвят

24 май в Берлин

Невена Бачева
28.05.2018
7203
© eta Verlag

По случай 24-и май тази година за пръв път в Берлин се проведоха поредица от събития, обединени под мотото 24/5 Cyrillic Sounds. Организаторите комбинираха букви, ноти и кино, предлагайки на берлинчани най-новото от българската културна сцена.

На самото откриване чете Десислава Николова, автор на романа Алиса и петък вечер, носител на наградата Южна пролет за миналата година. Събитието бе съпроводено музикално от берлинската музикантка с ангелски глас Мадлен Стрейндж, тя от години редовно посещава България, за да изследва автентичната музика, от която са вдъхновени нейните песни.

Ден по-късно, пред препълнена зала, на сцената се появи Йордан Д. Радичков – млад и безкрайно талантлив разказвач, току-що издал трета поредна книга с разкази, наследил дарбата от дядо си Йордан Радичков. След него музикантите Линда Манчева и Марко Йованович оставиха публиката без дъх, не само заради неочакваната комбинацията от чело и хармоника, но и заради виртуозното си изпълнение и сполучлив микс от класическа музика, блус и неравноделни ритми.

Последният ден от програмата (26 май) започна с детски работилници с изключителната Петя Кокудева. Тя разказа на децата весели и интересни случки и представи някои от героите в трите си книги.

Като гвоздей на програмата, отново в препълнена зала, видяхме нов български омнибус филм – 8 минути и 19 секунди по разкази на Георги Господинов, който впечатли особено силно небългарската публика.

Организаторите – Ася Рачева, Вера Траянова, Петя Лунд и Ботьо Николчев, са млади българи, живеещи в Берлин и работещи в сферата на културата. Решават заедно да отпразнуват 24-и май по един нов, по-разчупен и адекватен начин – без кухи слова и духов оркестър. Към събитията имаше голям интерес не само от българската диаспора в Берлин, а и от германска публика. Организаторите обещават да има и второ издание след година.

Невена Бачева
28.05.2018

Свързани статии