Начало Музика Албуми „Sonata’57“ на Милчо Левиев
Албуми

„Sonata’57“ на Милчо Левиев

Светослав Николов
19.12.2021
16548

На 19 декември, деня, в който бе роден Милчо Левиев през 1937 г., отново си пускаме албума му завет – „Sonata’57“, който след премиерата си на диск току-що излезе на плоча.

Милчо Левиев знаеше всичко за музиката и за хората. Обичаше ги. Проникновенията му за изкуството и за човешката душа са в цялото му творчество – абсолютно безстрашен и безкрайно смел. Към огромния си талант той бе отговорен – вдъхновяваше ни с него, разширяваше хоризонтите ни, казваше ни колко сме му скъпи. И не си тръгна без подарък за нас. На 19 декември, деня, в който той бе роден през 1937 г., отново си пускаме албума му завет – „Sonata’57“, който след премиерата си на диск току-що излезе на плоча. С отправна точка негова творба от 1957 г., албумът събира десетилетия в един момент, в който със силата на своето изкуство Милчо Левиев направи така, че да си обещаем да бъдем като него – да не оставим неизследвана посока, да не сме подвластни на конформизма, да не се изморяваме и никога, никога да не спираме.

Милчо Левиев подготвя албума с концепцията да съчетае класика и джаз, да събере жанровете в общи точки, които са основите на музиката. На тях той стоеше стабилно и върху тях изгради свят на въображението – просторен, всъщност – необятен. Необикновен, този свят променя всекиго, увлича го, прави го съмишленик. Над 40 музиканти от България и от цял свят се покланят пред Милчо Левиев, завършвайки „Sonata’57“, доизграждайки този свят на любовта, в който инструменталните пиеси са станали песни с любим глас – на Вики Алмазиду.

Тя, заедно с дългогодишния приятел на Милчо Левиев Иван Минчев и с неговия син Михаил Минчев като копродуценти, следват дадените от маестрото насоки в невероятен по обем и впечатляващ с посвещението си труд. От София през Солун до Скопие и Лос Анджелис музиканти свирят подготвените от Милчо Левиев партии, изпращат материалите до обичния му Пловдив, където ги завършва с таланта си на пулта още един приятел от дълги години – Валери Костов. Всяко изброяване на имена ще остави списъка непълен, но ето ги солистите – Теодосий Спасов, Антони Дончев, Питър Ърскин, Глен Ферис, Влатко Стефановски… В албума редом до изявените музиканти, са и млади творци. На следващото поколение Милчо Левиев много държеше, всеотдайно се грижеше за него като преподавател и ментор, с личен пример, за да възпита продължители.

В албума произведения на Барток, Шопен, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов свободно заговарят на езика на джаза в аранжиментите на Милчо Левиев. Негова е „Sonata’57“ по младежката му композиция Соната за цигулка и пиано, написана, докато е ученик на Панчо Владигеров. И творба на учителя му е тук. Албумът завършва с две пиеси – посвещения, написани от най-добрия му приятел в САЩ – Фред Селдън.

„Sonata’57“ e поклон към Музиката. Той е благодарността на Милчо Левиев към публиката. Слушаме го с нашата признателност към него.

 

Светослав Николов е програмен директор на Jazz FM и водещ на сутрешното предаване „Джаз ден“. След като завършва английска филология в Шуменския университет, попада в екипа на едно от първите частни радиа в България – „Форте“. Явява се и печели конкурс в българската редакция на BBC, което го праща в Англия. След завръщането си от Лондон става главен редактор в радио „Форте“. Следва година в „Хоризонт“ като новинар и работа за радио „Свободна Европа“. От няколко години е в екипа на единственото в България джаз радио, с което го свързва любовта към музиката.

Светослав Николов
19.12.2021

Свързани статии