Начало Галерия Бронзовата къща и други обекти
Галерия

Бронзовата къща и други обекти

Пламен Деянофф
28.05.2013
4573
Dejanoff_Install_1
Бронзовата къща в Хамбург, 2011 © Fred Dott / Kunstverein

Произведения на Пламен ДеяноФФ бяха представени на 16 май в софийския офис на адвокатската кантора CMS Reich-Rohrwig Hainz

Артистът е известен в международните среди със своите обекти от порцелан, керамика, кристал, с инсталациите и пространствените си концепции, но най-вече с Бронзовата къща, която свързва концептуалното изкуството с архитектурата. Възнамерява да я издигне догодина във Велико Търново. Вижте какво споделят той и неговият колекционер д-р Бернхард Хайнц.

Пламен Деянофф е роден през 1970 г. във Велико Търново, днес живее във Виена. Завършил е Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна и Художествената академия в София. През 1992 г. заминава за Виена, където се дипломира се в Академията за изящни изкуства. Специализира в Центъра за изкуство и архитектура МАК – Лос Анджелис, Университета по изкуствата „Мусашино” – Токио и участва в международна програма за художествени ателиета в Швеция. Има участия в изложби в Ню Йорк, Лондон, Мадрид, Виена, Хамбург, Лайпциг, Кайро. Представя самостоятелни експозиции в Палацо Дукале в Генуа, Музея за модерно изкуство (MUMOK), Виена, Пале де Токио, Париж, Музея за съвременно изкуство (MOCA), Шанхай. През 1999 г. заедно със Светлана Хегер дава под наем на BMW за цяла година участията си в изложби, както и публикациите в каталози и списания. От този проект тръгват популярността му, а също и други идеи за произведения, сред които са кристалните джанти на BMW.

Критиката намира иронията в произведенията му, в опитите да използва маркетингови стратегии и така да създава желания. Зад съвършено гладките повърхности и принципите на представяне, заимствани от консуматорския свят, се откриват други качества.

Последните международни изяви на Пламен Деянофф през 2012 г. са посветени на Бронзовата къща, неговия най-амбициозен проект, който предстои да бъде реализиран във Велико Търново: самостоятелни изложби в Кунстферайн в Хамбург, Музея на модерното изкуство на Болоня, FRAC Шампан – Ардени във Франция.

На 16 май в представителството на адвокатската кантора CMS Reich-Rohrwig Hainz в София бяха показани произведения на Пламен Деянофф от колекцията на Елизабет и Бернхард Хайнц, която включва 2000 произведения на съвременното европейско изкуство. Първото артистично представяне на Пламен Деянофф в България бе организирано съвместно с неговите колекционери и галериите Emanuel Layr, Виена, и Sariev Contemporary, Пловдив.

Пламен Деянофф обича неясните, граничните обекти, които предполагат експерименти. Бронзовата къща, първата от планираните пет скулптури, които трябва да създадат необикновена колония, е сред тях. Отлята е от необичаен за архитектурата материал – бронз, 250 000 кг., и ще бъде разположена далеч от центровете на европейското изкуство. Идеята за нея се появила, когато Пламен бил ученик.

„Преди 6 години никой не вярваше че такъв проект може да се осъществи.” В него са вложени усилията и средствата на близо 400 души, подкрепата на медии за изкуство от цял свят. Проектът се финансира изцяло чрез продажби на произведения, свързани с него, чрез изложби в музеи и галерии. Конструкцията се състои от отделни модули, които в хода на осъществяването на проекта и на неговото финансиране се превръщат в символи на една социална мрежа.

Производството на Бронзовата къща приключи, обяви художникът (виж видеото). Следващият етап е концепцията за използването й, тъй като тя ще бъде отворена за посетители всеки ден. В момента една част от нея е изложена близо до Хановер, друга – до Париж, а голяма част е в ателието на Пламен Деянофф във Виена, готова за транспорт. Фондация „Бронзовата къща”, чрез която се осъществява проектът, ще се помещава е една от старите запазени къщи в Арбанаси. Там ще бъдат представени историята на проекта и фамилният архив на художника от 12 500 ценни документи, които проследяват българската история от XIV до XX век: писма, карти, документи, графики, илюстрации, фотографии. Теренът в Търново, върху който ще се изгради проектът, е на Самоводската чаршия, собственост е на артиста и вече е дарен на фондацията. Деянофф признава, че не е наясно с местната политическа констелация, не изключва проектът да срещне и съпротива. Целта му обаче е родолюбива, да привлече интереса на международни галеристи, колекционери и куратори към родния си град.

Д-р Бернхард Хайнц се ангажира преди 5 години с Бронзовата къща, веднага се включва и Генчо Павлов – българският партньор в CMS Reich-Rohrwig Hainz. Кантората движи всички дейности по реализацията на проекта извън художествените. Затова Пламен Деянофф е приел с удоволствие поканата за представянето си – не в галерия, а в офис. Догодина възнамерява да направи в Пловдив и първата си самостоятелна изложба в България.

В една от заседателните зали са разположени първите бронзови скулптури на Пламен Деянофф. Сред тях е умален модел на амфитеатър. Една трета от скулптурата вече е готова, тя ще е с диаметър 15 м и в нея ще могат да влизат около 40 души. Подобно на Бронзовата къща театърът ще е сглобяем, догодина ще бъде показан в Кунстхале в Антверпен. Може да бъде изграден навсякъде, желанието е това да се случи първо в Търново или в София. Междувременно Пламен Деянофф работи и върху библиотека от бронз.

За д-р Хайнц, колекционер от 20 години, изкуството е вдъхновение и стимул в търсенето на нови решения и хоризонти (видео). Двамата с неговата съпруга се насочват първо към австрийската живопис от XIX век, по-късно към модерното и съвременното изкуство. Колекционират също немско и английско изкуство. Откритият през март нов централен офис на CMS Reich-Rohrwig Hainz във Виена се намира точно срещу Академията за изящни изкуства и трудно би се намерило по-подходящо място. В пространството му са подредени почти като в галерия около 350 произведения от личната колекция на д-р Хайнц. Колекционерът разказва, че неговите съдружници и клиенти обичат да разговарят за изкуството около тях, което се е превърнало в част от работната среда. Когато посещава офисите на кантората в различните страни, адвокатът винаги отделя един ден за посещение на галерии. С Деянофф се е запознал през 2006 г., когато художникът направил своята изложба в МУМОК. Другото българско име в колекцията му е Правдолюб Иванов.

Пламен Деянофф
28.05.2013

Свързани статии