Гледна точка

Успехът на демократичната общност

След разместването на политическите пластове определени среди започнаха да тиражират един топос, адресиран към демократичната градска общност, именувана като „градската десница“, „либералите“, „протестърите“...

Последни публикации

Дора Валие

Якобсон поет

Неочакван прочит на една от най-тайнствените поеми на руския авангард, извършен от изтъкнатата френска изкуствоведка, родена в България. Днес се навършват 100 години от рождението на Дора Валие.

Юлияна Караатанасова

„Риголето“ на Варненската опера

120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбелязва с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли.

Промяната, статуквото и ехото
от Сарая

Понякога символиката е от значение. Парламентарните избори на 11 юли се проведоха година, след като Христо Иванов дебаркира на плажа край резиденция „Росенец”.

Ярослав Рубаха

„Славянски свят“ за България

Образът на България и българите, представен в краковското месечно списание „Славянски свят” през 1905–1914 г., засяга всички сфери на обществения живот. Предлагаме ви откъс от книгата на проф. Ярослав Рубаха.

Дебат

Стефан Попов

Ти да видиш

Книга от 2 тома по над 500 страници върху „Критика на чистия разум“ си е башка работа, нали? Хайдегер цял живот пише интерпретации на „Критиката“ и едва ли всички те накуп дават този главозамайващ обем.

ИНТЕРВЮ

Августа Манолева

„Тишината между нас“

Разговор с изпълнителите Тереза Бракалова, Николай Моцов, Зорница Гетова и с композиторката Албена Врачанска след премиерата на „Тишината между нас“.

Антония Апостолова

Винаги съм ценяла повече как, а не какво се разказва

Разговор за противоречивостта на детството, за изчезналия Бургас от 90-те години и незаслужено пренебрегнатата българска литература.

КНИГАТА

Част последна

Роберт Зееталер

Густав Малер пресича за последен път Атлантическия океан от Америка към Европа на борда на голям пътнически кораб. Пътува от страната, в която е постигнал най-големия успех в кариерата си, към родната си Австрия... Откъс от романа на австрийския писател, издаден от „Лист“, преводът е на Любомир Илиев.

Устни

Ангел Ненов