Гледна точка

Богородица с Младенеца, храм „Иисус Христос Спасител” в Хора

Богородица и Младенецът

Съединените ликове на Майката и Синът сякаш са въздимени – сред стелещите се благовония и маранята от свещите в храма – в лазурното злато на ореолите си и при всичката си човешка интимност и деликатност, пребивават във вечната Пасха на „новия еон”, на тържествуващото царство.

Последни публикации

Георги Фотев

Президентът на републиката

Всеки ден Президентът на Републиката се саморазкрива на коя страна е в днешната гранична ситуация на човечеството, когато изборът е или-или.

Валентин Йорданов

Психопатология на носталгията
по социалистическия бит (II)

Носталгията всъщност подмамва с миражи, които се разсейват веднага щом човек се приближи до тях, а на тяхно място се разкрива нещо чудовищно.

Елица Матеева

Киното като метафора

В „Империя на светлината“ киното е междинна станция: място, метафора за живота, воайор на страсти и предателства.

Синдромът Амаркорд

„Семейни истории“, Николай Аретов, издателство „Кралица Маб“, 2021 г.

Дебат

Алберт Айнщайн, Зигмунд Фройд

Защо война?

Има ли начин хората да бъдат избавени от злокобната неизбежност на войната? Възможно ли е те да станат по-неподатливи на психозите на омразата и унищожението?

ИНТЕРВЮ

Красотата като приближаване до божественото

„Сапфир, рубин, нефрит… Има тънкости за справяне с тях. Като с трудни хора и ситуации.“ Разговор с Детелина Камео, единствената жена глиптик в България.

Даниел Пенев

Трансформиращата сила на изкуството

„Имаме нужда от тази вяра, че всеки може да направи света по-добро място.“ Разговор с режисьорката Зорница София.

КНИГАТА

Не ви познавам

Теодора Димова

Съдбите на героините от романа „Поразените“ на Теодора Димова, появил се през 2019 г., отекват и в тази книга, която е своеобразно продължение на разказа за отровеното от миналото настояще. В „Не ви познавам“ Александра ще трябва да се изправи пред видоизменения кървав терор, който деветосептемврийските събития от миналото са завещали на цялото българско общество. Откъс от романа, издание на „Сиела“.

Носталгична разходка

Олег Георгиев