Гледна точка

Снимка Васил Гарнизов

Развенчаването на „бате Бойко“

Течащият вече над 20 дни протест освен все по-яростно искане за оставки на правителството на Борисов и на главния прокурор Гешев върши и още едно основно нещо – всекидневно, невероятно изобретателно развенчава фигурата на доскорошния „бате“ Бойко.

Последни публикации

Димитър Гошев

Геният и лудият

Лудостта е напълно наследствена, докато геният най-често свършва със себе си.

Битката на краля

Някои филми остаряват по-бързо от други. Най-дълго устояват добре разказаните истории. Един поглед 10 години назад... към „Речта на краля“.

Фестивали по време на пандемия

И през последния летен месец музикалният живот в страната продължава на открито.

Ръкописи и безсмъртия

Паметта за Алекс е безценна, шепа приятели я почетохме тези дни, отбелязвайки първата годишнина от смъртта му. Държавни почести нямаше. Не му и трябваха на Алекс.

Дебат

Владимир Зарев

Отворено писмо до Боил Банов

Работата и резултатите от тазгодишното пролетно журиране на комисията за игрални филми в НФЦ трябва да бъдат проверени от компетентни лица.

ИНТЕРВЮ

Виолета Цветкова

Загадките на Хераклея Синтика

За най-новите находки от античния град край Рупите, за иманярите, протестите, политиците и истанбулската „Св. София“. Разговор с археолога доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН). 

В очакване на Марта Аргерич

На 5 юни легендарната пианистка навърши 79 години. Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров обяви, че преговаря за нейното гостуване в София.

КНИГАТА

Пътувания из Украйна и Русия

Йозеф Рот

В началото на 20-те години на ХХ век редакциите на немските вестници и списания се надпреварват да привлекат младия журналист за свой сътрудник. Това е бъдещият писател, класик на австрийската и световната литература Йозеф Рот (1894–1939). През 1926 г. той успява да си издейства командировка в Съветска Русия. Вниманието му е фокусирано върху живота на хората при новия обществен ред. Откъс от сборника с репортажи на Йозеф Рот, издаден от „Аквариус“, превод от немски Ана Димова.

Дистанция

Олег Георгиев