Гледна точка

Политическа ваксофобия

Мерките в България не се спазват, всички го знаем и всички се примиряваме. Откакто са въведени сертификатите, само един път са ми го проверили по правилата. Някой ще отрече ли, че така се постъпва навсякъде? Тогава кои са ограниченията, които нарушават свободата ни?

Последни публикации

Портал Култура

Конкурс на Портал Култура 2022 за проза и хуманитаристика

Портал Култура обявява годишния си конкурс за проза и хуманитаристика. Срокът за кандидатстване е до 15 април 2022 г.

Станимира Уидърз

Ковид-Теза / Ковид-Антитеза

Основните разговори в т.нар. КОВИД-войни са два – единият по-техничен, другият по-философски.

Чавдар Гюзелев

Закъсняло чудо

„Бурята“ от Уилям Шекспир в Народния театър, постановка на Боб Уилсън, е безспорно събитие. Самото присъствие на Уилсън на наша сцена аз възприемам като чудо, много закъсняло, но чудо.

Да реставрираме комунистическите символи на ползу роду!

Изоставен от собствената си партия на развала на времето, вече от години мемориалът се реставрира от ентусиазирани родни и международни реставратори.

Дебат

Портал Култура

Да стъпваш в непознати територии

Разговор с проф. Цочо Бояджиев за поезията и философията, за непознатите територии и рутината, за малките хрумвания и нееднозначността на човека.

ИНТЕРВЮ

В разказа няма пространство за грешка

Разговор с писателя Радослав Парушев по повод новата му книга с разкази „От тази страна на смъртта“, издателство „Колибри“, 2021 г.

Юлиан Рахлин: Избрах музиката

Първият концерт на Софийската филхармония за новата година беше под диригентството на Юлиан Рахлин. На 10 февруари той ще изпълни Първия цигулков концерт на Шостакович под палката на Найден Тодоров.

КНИГАТА

Ясен Гюзелев

Красимир Илиев

Луксозният албум, издаден от „Рива“, представя творчеството на илюстратора Ясен Гюзелев от самото начало на неговия професионален път до днес. Изданието включва разговори с известния художник и негови илюстрации към „Името на розата“, стихотворения на Франсоа Вийон, „Пинокио“, „Царизата на пчелите“, „Дама пика“, „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“, „Орфей и Евридика“, „Дон Кихот“, „Баскервилското куче“, „Декамерон“ и др.

Прешлените на годините

Владислав Христов