Гледна точка

Партията на клепоухите

Влязох в кафенето да си поръчам сандвич. Съдържателят започна да ръкомаха и да сочи с ръка към устата си. Разбрах. Трябваше да сложа маската. Сложих я, загащих си я на ушите, но докато чаках, реших малко да се озъбя. Беше ми писнало. И се озъбих през маската.

Последни публикации

Ивайло Борисов

Смъртта като свидетелство

На 16-и октомври в сърцето на Франция – Париж, бе извършено ужасяващо убийство, жертва на което стана 47-годишният учител по история и география Самюел Пати.

Трилърът като вражеска територия

Филмът „Убийства по пощенски картички“ на Данис Танович постоянно се колебае между кримка и драма, между съспенс и арт кино.

Шахматни етюди (VII)

Василий Смислов, седмият световен шампион, влезе едновременно в деветото си десетилетие и в кардиологичната клиника „Боткин“. Несъмнено „певецът на ендшпила” играеше последния си ендшпил.

Панайот Денев

За книгата на Георги Дюлгеров и новата „Мера според мера“

Умението и чарът на Георги Дюлгеров да разказва описват и осмислят важни събития и етапи в историята на българското кино през последните десетилетия на ХХ век.

Дебат

Румен Петров

Неолибералната стигма е силна

Антикомунизмът се оказва върл противник на социалната работа. Ведно с идеологията на турбокапитализма, която беше инсталирана от акушерите на демокрацията у нас – и външни, и вътрешни.

ИНТЕРВЮ

Цветан Цветанов

Звуковите пейзажи на Сара Ренар

Спонтанното турне на Сара Ренар след едномесечната ѝ артистична резиденция по проект на Международното дружество „Елиас Канети“ (Русе) завършва довечера в „Петното на Роршах“ в Пловдив.

Албена Врачанска и вечните теми

Композиторката гостува на „Софийски музикални седмици“. През ноември на фестивала „Пианисимо“ ще бъде представена нейната първа радиоопера.

КНИГАТА

Контракт

Славомир Мрожек

„Човек можеше само да завижда на майсторството на Мрожек да превръща абсурдите на живота в хапливи сценични гротески, да пародира силно властвуващи политически идеи и да изтръгва от болни ситуации здрав смях“, пише Георги Марков. Издателство Black Flamingo публикува пиесата в три действия на полския драматург и писател в превод на Малина Иванова.

Меланхолия

Атанас Стаматов