Гледна точка

Преценям да (не) изчегъртам антиваксър

Така би изглеждало изречение, съставено от трите думи на годината: Преценям да (не) изчегъртам антиваксър. Възможно е да сме единственото общество, чиито думи на годината компютърът подчертава като непознати.

Последни публикации

Старият нов космос

„Потребност от рециклиране“, Амелия Личева, издател „Лексикон“, художник Веселин Праматаров, 2021 г.

Христо Калоянов

„Гала“ в Топлоцентралата

Актьорът в представлението на Жером Бел е всъщност културното тяло вместо природното.

Парадокс на приоритетите

Ерата на юмрука вече отмина. Сега е ред да видим какво ще настъпи след нея. Но речта на президента опроверга очакванията, че той ще каже какво смята да прави във втория си мандат.

Соня Александрова

С обич за Венец

Филмовият и телевизионен оператор и уважаван преподавател проф. Венец Димитров почина на 17 януари 2022 г.

Дебат

Портал Култура

Да стъпваш в непознати територии

Разговор с проф. Цочо Бояджиев за поезията и философията, за непознатите територии и рутината, за малките хрумвания и нееднозначността на човека.

ИНТЕРВЮ

В разказа няма пространство за грешка

Разговор с писателя Радослав Парушев по повод новата му книга с разкази „От тази страна на смъртта“, издателство „Колибри“, 2021 г.

Юлиан Рахлин: Избрах музиката

Първият концерт на Софийската филхармония за новата година беше под диригентството на Юлиан Рахлин. На 10 февруари той ще изпълни Първия цигулков концерт на Шостакович под палката на Найден Тодоров.

КНИГАТА

Въведение в теоретико-историческото изучаване на пластическите изкуства

Чавдар Попов

На базата на обширен историографски материал и на многобройни библиографски източници в книгата е аргументирана и защитена необходимостта от изучаването на пластическите изкуства в единството на теория и история. Откъс от изследването на проф. Чавдар Попов, издадено от Националната художествена академия.

Кукли

Цочо Бояджиев