Гледна точка

„Отвътре-отвън“, Мариета Голомехова и Люба Томова

Пътят на зародиша

В Стара Загора в рамките на 13-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в Градската художествена галерия бе открита изложбата „Отвътре-отвън“ на художничката и сценографка Мариета Голомехова и плакатистката Люба Томова.

Последни публикации

In Memoriam

„При него както фигурата на добре познатия литературен историк, така и фигурата на слабо познатия поет са продукт на индивидуална харизма.“ На 28 септември ни напусна проф. Светлозар Игов.

Един американски рапсод

„Сбогом, и стой на студено“, Робърт Фрост, превод Зорница Христова, редактор Александър Шурбанов, издателство „Жанет 45“, 2023 г.

Людмила Димова

Прогонване на злите духове

Освен че ни дава сили да приемем абсурда в реалността, „Хага“ на Галин Стоев сякаш освобождава мислите ни от техния самоналожен затвор.

Надежда Янакиева

Точки, петна и пръски

Изложбата „Точка, петно и пръски. КоБрА (1948–1951)“ е посветена на 75-ата годишнина от създаването на движението и ще представи произведения от колекцията на Нидерландското посолство в София. От 4 октомври в Галерия УниАрт на НБУ.

Дебат

Юрий Андрухович

Свободата е нашата религия

русия нападна въоръжено Украйна в центъра на Киев по време на Евромайдана. В решителните му мигове и дни. Тогава украинците направиха точно като французите на Хайне: отказаха да се подчинят.

ИНТЕРВЮ

Цветовете на въздуха

„В кризисни времена артистът трябва да запази спокойствие и да продължи. Неговият пример е важен за цялото човечество.“ Разговор с Албино Пити.

Кремена Димитрова

Дания, това сме ние

Разговор с румънската писателка и драматург Алина Нелега за книгата ѝ „облак с форма на камила“.

КНИГАТА

Употреба и функция на пространството в театралния спектакъл

Петър Денчев

Книгата на Петър Денчев доразвива неговия дисертационен труд със същото заглавие, защитен в Института за изследване на изкуствата към БАН. Неин обект е един неразглеждан досега цялостно проблем – пространството в театралния спектакъл в съвременната българска сценична практика. 

Видин

Димитър Славчев