Гледна точка

Самюъл Бекет, made in Bulgaria

Бекет ни изпраща сиянието на отрицанието, за да прозрем и видим светлината на утвърждението. Утвърждение на човека и на човешкото чрез описание на ентропията, чрез gestus за празнотата. Тоест едно отсъствие, което по абсурден начин се оказва присъствие.

Последни публикации

Валентин Калинов

Нашите добри съседи

Насилието не отнема тялото, а винаги душата: то изкоренява душата и я превръща в нищо – нищо, което остава, нищо, което тежи, подобно на камъка върху телефонната слушалка.

Константин Черганов

Отраженията на копнежа

Филмът на Пак Чан-ук Decision to Leave („Решение за напускане“) ни показва един мълчаливо пречупен живот, в който всичко е под повърхността.

Марта Монева

Ханс Магнус Енценсбергер. In memoriam

Лирик, есеист, биограф, лектор, издател и преводач – Ханс Магнус Енценсбергер (1929–2022) беше светла личност и един от най-влиятелните интелектуалци.

Едно дискретно пътуване

Когато знанието извира от Благото и – минавайки през всички перипетии на този свят – отново се връща към Него, става ясно защо четенето има силата да спасява.

Дебат

Денис Греков

Има ли фашизъм в Русия?

Можем ли да наричаме Путиновия режим фашистки? Аз бих отговорил утвърдително. Той се опира на адаптирана фашистка идеология.

ИНТЕРВЮ

Цветан Цветанов

Танцът на душата

Разговор с кубинския саксофонист Ариел Брингес, който ще представи програмата си Nostalgia Cubana в „София лайв клуб“ на 1 декември.

Нина Локмаджиева

Ключът към старинната музика е вярата

„Пътят на пилигрима“ е музикално пътешествие из Европа от XVI век, в който се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок. Деница Серафим за своя нов проект

КНИГАТА

Книга на безпокойството

Фернандо Песоа

Томът с твърди корици и илюстрации от Капка Кънева се появява за 87-ата годишнина от смъртта на прочутия португалски писател и сбъдва неговата мечта – да види творбата, която пише през почти целия си живот, тематично подредена. Тази нелека задача е решена от Мария Хосе де Ланкастре, професор по португалска литература в университета в Пиза и преводачка на Песоа на италиански.

Шивачка

Олег Георгиев