Гледна точка

Иманяри

Не знаеха, че още се движат такива рейсчета. Като от кинопреглед отпреди сто години. Но се движеха, факт. Тино, който им беше задлъжнял, със сълзи на очи, потен, пиян, размекнат като разварен картоф от страх и от надежда, им обеща, че ще ги светне за някакво имане. И наистина ги светна.

Последни публикации

Васил Балев

Хиатус. Безкрайни отклонения към нищото

Какво е „Хиатус“? Пътен дневник на пустотата? Или безкраен, абсурдистки диалог на двама приятели, руския писател Анатолий Корольов и българския поет Георги Борисов?

Мартин Динков

Антракт

Портал Култура представя късометражния филм на Мартин Динков в сътрудничество със сайта kinematograf.bg.

Живот или животи?

Множественото число е превърнало единния и общ доскоро живот, това чудо на вселената, в множество отделни, независими едно от друго и затова заменими негови проявления.

Добрин Тодоров

Политическо пустославие

Безразборното хвърляне на обвинения като средство за уязвяване на съперника в политическата борба е израз на морална и интелектуална немощ.

Дебат

Политическото явление Пригожин

Ако заявката на Пригожин за властта премине в действия, той би станал създател на нов тип руски бунт: бандитски бунт против бандитски режим.

ИНТЕРВЮ

Радослав Чичев

Поезията като заклинание

Разговор с Виолета Кунева за втората ѝ стихосбирка „Кучето на Персефона“ (издателство „Жанет 45“).

Николай Колев

Издателството като говореща общност

Издателска къща „Критика и хуманизъм“ проговаря през авторите и преводачите си – множествено интервю.

КНИГАТА

Белене

Стефан Бочев

Книга, изпълнена с много болка, но и с надежда за несломимата сила на духа. Тя е живо свидетелство за българските концлагери през 50-те години на XX век, но и всевечна история за човека, поставен на изпитание. Разказ, изпълнен с тънка ирония и любов към живота. Откъс от изданието на Фондация „Комунитас“.

Движение

Даниел Недков