Гледна точка

снимка Велко Ангелов, „Капитал“

Вълнения около Митрофанова

Голям пòплак сред русофилските партии в България (БСП, Възраждане и чалга-патриотите от ИТН) предизвика обявеното от премиера Кирил Петков решение за изгонването на 70 дипломати от надвишаващото 110 души персонал руско посолство у нас.

Последни публикации

Очите на Текла

Няма пишещ за творчеството на Текла Алексиева, който да не споменава рисуваните от нея корици за култовата поредица „Галактика“ на варненското издателство „Георги Бакалов“, създадена от Милан Асадуров.

Асене, върни!

Сигурно веднага познахте култовата реплика на Сашо Диков от екрана. Само че не става дума за онзи Асен от апаратната, който трябваше да върне назад до кадъра, който си струва да бъде видян и коментиран.

Соня Александрова

Юбилеен празник на българското кино в Рим

В началото на лятото във вечния град се проведе 15-ото издание на Празника на българското кино.

Портал Култура

Номинации за Годишните награди на Портал Култура 2022 (I кръг)

В съответствие с регламента на конкурса журито номинира следните творби (по азбучен ред на авторите) в разделите проза и хуманитаристика - вижте списъка...

Дебат

Портал Култура

Социалната история и комунизмът

„Всекидневието е тази пукнатина, в която човекът от социализма или днес оцелява или не оцелява, пречупва се или продължава нататък.“

ИНТЕРВЮ

Портал Култура

Любомир Далчев. Неспокойният дух

За изложбата в СГХГ, посветена на 120-годишнината от рождението на скулптора, говорят Красимир Илиев и Галина Декова

Драго Гламузина

Добрата литература е брадвата за замръзналото море

Доброто писане се състои в постоянното прекрачване на границите, в това число излизане извън някои писателски зони на комфорт.

КНИГАТА

Атлантически експрес

Георги Тенев

Новият роман на Георги Тенев е предупреждение и провокация към въображението и разума. Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии.

Дървото на живота

Олег Георгиев