Гледна точка

Спомнени съдби

В сборника на Тони Николов са събрани 20 истории, една от друга по-интересни, по-драматични… с още много епитети могат да се характеризират – вълнуващи, трагични, шокиращи. За повечето от тях не сме чели или чували нищо, не сме и подозирали за тяхното съществуване.

Последни публикации

Чавдар Гюзелев

Забулването на Арката

Както всички проекти на Кристо и Жан-Клод, и този ще остане за кратко, но през това време ще бъде посетен от милиони на живо, а изображението му ще обиколи всички кътчета на планетата.

Аглика Олтеан

След зануляването на източноевропейския театър

Kalina Stefanova (ed.), Marvin Carlson (ed.) 20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe. 30 Years After the Fall of the Iron Curtain. Palgrave Macmillan, 2021

Същински литературен персонализъм

Краят на XIX и първото десетилетие на XX век са в повечето литератури на евроатлантическия свят времената на ранните модернизми, на явяването и утвърждаването на същинския литературен персонализъм.

Портал Култура

„Пиеро“ отново събира куклите

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни ще се проведе от 24 до 29 септември в Стара Загора.

Дебат

Добрин Тодоров

Иновативната педагогика: очаквания и рискове

Изглежда днес иновативните педагози не очакват от учителите да се ангажират с учения, даващи обяснение на по-дълбоките основания на човешкото битие.

ИНТЕРВЮ

Христина Керанова

Магьосник на обикновеното

В поезията на Стивън Дън ме привлякоха темите от всекидневието, които избира, и майсторството, с което развива всяка от тях, така че да докосне читателя.

Августа Манолева

„Каменният пир“: Дон Жуан създава своя ад

Фокусът на 27-ото издание на фестивала в Правец върху жените творци и поканата към композиторката Албена Петрович-Врачанска доведоха до световната премиера на камерната опера „Каменният пир“.

КНИГАТА

Училището на света

Салман Кан

Защо в този все по-стремглаво променящ се свят продължаваме да използваме образователна система, измислена преди повече от век? За какво всъщност ни подготвя училището и приложимо ли е в съвременния живот? И още много въпроси си задава Салман Кан, когато създава своята „Кан Академия“ – придобила вече международна известност. Откъс от изданието на „Изток Запад“.

Читатели

Младен Първанов