Гледна точка

фотография Николай Трейман

Имало – разговорено

Фотографията става все по-важна сякаш, все повече привлича поклонници и публика. Не е зле да се помисли защо: дали защото на фона на все по-раздвиженото време човек има нужда от малко застопоряване, от излизане извън вихрушката на събитията...

Последни публикации

Христо Калоянов

„Гала“ в Топлоцентралата

Актьорът в представлението на Жером Бел е всъщност културното тяло вместо природното.

Парадокс на приоритетите

Ерата на юмрука вече отмина. Сега е ред да видим какво ще настъпи след нея. Но речта на президента опроверга очакванията, че той ще каже какво смята да прави във втория си мандат.

Соня Александрова

С обич за Венец

Филмовият и телевизионен оператор и уважаван преподавател проф. Венец Димитров почина на 17 януари 2022 г.

Приготвяне за път

„Приготвяне на багажа за път“, Мартин Петков, „Ерго“, 2021 г.

Дебат

Портал Култура

Да стъпваш в непознати територии

Разговор с проф. Цочо Бояджиев за поезията и философията, за непознатите територии и рутината, за малките хрумвания и нееднозначността на човека.

ИНТЕРВЮ

В разказа няма пространство за грешка

Разговор с писателя Радослав Парушев по повод новата му книга с разкази „От тази страна на смъртта“, издателство „Колибри“, 2021 г.

Юлиан Рахлин: Избрах музиката

Първият концерт на Софийската филхармония за новата година беше под диригентството на Юлиан Рахлин. На 10 февруари той ще изпълни Първия цигулков концерт на Шостакович под палката на Найден Тодоров.

КНИГАТА

Въведение в теоретико-историческото изучаване на пластическите изкуства

Чавдар Попов

На базата на обширен историографски материал и на многобройни библиографски източници в книгата е аргументирана и защитена необходимостта от изучаването на пластическите изкуства в единството на теория и история. Откъс от изследването на проф. Чавдар Попов, издадено от Националната художествена академия.

Кукли

Цочо Бояджиев