Гледна точка

Атентатът срещу папата (I)

„Какво са сто години, какво са хиляда години, когато само един миг ги заличава?“ – пита в една от прочутите си проповеди през XVII в. епископ Босюе. Не е ли един от тези „мигове“ и атентатът на площад „Св. Петър“ в Рим, когато светът потресен вижда нещо небивало в историята...

Последни публикации

Портал Култура

Излезе новият брой на сп. „Култура“

Как четем днес „диаболичната проза“ на Булгаков и изчерпва ли се тя единствено с антиутопията на комунистическия „рай на земята“? Темата на новия брой.

Байдън не може да решава какво е „демокрация“

За да успеят да изградят демократична коалиция срещу авторитарните правителства, САЩ ще трябва да се откажат от монопола да определят кое управление е „демократично“.

Провалилият се парламент

Бойко Борисов е свикнал да управлява. В неговото разбиране единствената задача на опозицията е да свали правителството и да възпрепятства работата на НС и на всички държавни органи.

Плати ли сметките?

„Плащането на сметките“ при Шурбанов е търпеливо производство на смисъл. Постиган въпреки непомерните количества лудост, събрала се в човеците, и чрез усърдно превъзмогване на посредствеността.

Дебат

Майкъл Едуардс

Въплъщение и култура

Културата не свидетелства ли за неустоимата привлекателност на света, за щастието да се живее? Не реагира ли тя срещу лошата участ на света и злочестието да се живее?

ИНТЕРВЮ

Двама пианисти под един покрив

Разговор с Виктория Василенко и Сергей Редкин, пианисти с международна концертна кариера, които избраха да живеят в София.

о. Томаш Халик

Жилото на съмнението ме държи буден и жив

„Не бива да си затваряме очите пред раните на този свят, защото те са раните на Исус. А Църквата трябва да е полева болница насред световните болести.“

КНИГАТА

Кишот

Салман Рушди

Вдъхновен от класическото произведение на Сервантес, посредственият автор на шпионски романи Сам Дюшан създава образа на Кишот: възрастен търговски пътник, умопомрачен от прекомерното седене пред синия екран, който се влюбва отчаяно в телевизионната звезда Салма Р. „Кишот“ е безмилостно саркастичен, интелигентен и провокативен портрет на съвременната епоха.

Почивка

Стефан Колев