Гледна точка

Андреа Сако, „Раковски в Балкана”, 1868 г.

Свободата, форми

Когато видиш как Раковски развява знамето на свободата горе на Балкана – уверен и непоклатим, сърцето ти трепва, душата ти ликува. И си въодушевен, и трепваш, и ликуваш, защото пред очите ти се е възвисил именно човек свободен духом.

Последни публикации

Разочарованието от промяната

Поредната промяна в България стартира преди три години с протести. Не че нямаше повод за всенародно недоволство, но то, както винаги, не можа да получи адекватна изразна форма.

Петър Кърджилов

Обявяването на Независимостта на филм

Велико Търново, 22 септември 1908 г. Градът е цял декориран. Улиците са изпълнени с възбудени и празнично облечени хора...

Портал Култура

Номинации за Годишните награди на Портал Култура 2023 (II кръг)

В съответствие с регламента на конкурса, журито номинира следните творби в разделите проза и хуманитаристика.

Анатолий Днистровий и др.

За какво се борим?

Въпросът е много прост: ще съществува ли украинската държава? В какви граници, с каква социална структура, фундаментални ценности и вектор на развитие?

Дебат

Георги Фотев

Защо националният празник не е въпрос на референдум

България има проблем с националния си празник. В обществото и сред елитите се шири неразбиране на феномена национален празник. Гнетящо неразбиране.

ИНТЕРВЮ

Кремена Димитрова

Дания, това сме ние

Разговор с румънската писателка и драматург Алина Нелега за книгата ѝ „облак с форма на камила“.

За София и литературните сюжети

Разговор с фотографа Иван Шишиев за това как се променя градът и как се откриват литературните сюжети в него.

КНИГАТА

Белият слон

„Общуването с изгнаниците помага не само да усетим духа на поколенията, но и да пренапишем идеологическата гротеска, представяна като национален идеал. Разбира се, за да кажем цялата истина, не бива да пропускаме не само емигрантите, но и най-вече онези, които, както казва Бочев, „пред очите ни са творили приживе история, които са творили и сътворили история и със смъртта си“, пише Георги Цанков. Откъс от новия роман на Димитър Бочев.

София

Иван Шишиев