Гледна точка

Джон Констабъл, „Облаци“, 1822 г.

Провалената стража

Пред Народното събрание съм, майска нощ е, люляците ухаят, на стража съм, очите ми се затварят, залитам от умора, но не! Не трябва да заспивам, иначе Бабикян ще влезе в Народното събрание и ще прекрати членството ни в НАТО...

Последни публикации

Добрин Тодоров

Конструктивистки неовитализъм

В неовитализма се отхвърля водещата роля на духовните ценности. На хората се предлага съществуване тук и сега, животът им се фокусира върху оцеляването и моментното благополучие.

Евгения Атанасова-Тенева

Време в кутия

„Хербариум“ е изложба, която разпалва изследователска страст. Форматът ѝ подтиква към разглеждане с проучващо око, взиране, вслушване, желание за разбиране и повторен поглед.

Портал Култура

Излезе новият брой на сп. „Култура“

Как четем днес „диаболичната проза“ на Булгаков и изчерпва ли се тя единствено с антиутопията на комунистическия „рай на земята“? Темата на новия брой.

Байдън не може да решава какво е „демокрация“

За да успеят да изградят демократична коалиция срещу авторитарните правителства, САЩ ще трябва да се откажат от монопола да определят кое управление е „демократично“.

Дебат

Майкъл Едуардс

Въплъщение и култура

Културата не свидетелства ли за неустоимата привлекателност на света, за щастието да се живее? Не реагира ли тя срещу лошата участ на света и злочестието да се живее?

ИНТЕРВЮ

Цветан Цветанов

Nocktern: нов прочит

Разговор с пианиста Стоимен Стоянов, основател на Nocktern, и с барабаниста и съавтор на новите песни Борис Малеванов в деня на концертната премиера на албума Scavengers.

Двама пианисти под един покрив

Разговор с Виктория Василенко и Сергей Редкин, пианисти с международна концертна кариера, които избраха да живеят в София.

КНИГАТА

Кишот

Салман Рушди

Вдъхновен от класическото произведение на Сервантес, посредственият автор на шпионски романи Сам Дюшан създава образа на Кишот: възрастен търговски пътник, умопомрачен от прекомерното седене пред синия екран, който се влюбва отчаяно в телевизионната звезда Салма Р. „Кишот“ е безмилостно саркастичен, интелигентен и провокативен портрет на съвременната епоха.

Почивка

Стефан Колев