Гледна точка

Снимка Георги Кожухаров, "Дневник"

Европа, патриотите-фронтоваци, изборите

Има нещо, което в едно и също време ме тревожи и разсмива в поведението и предизборните платформи на много от българските участници в евроизборите.

Последни публикации

Росена Иванова

Неразказаната история на галерията

Инсталацията „Неочевидно“ в галерия „УниАрт“ на НБУ е създадена от Михаела Добрева и Борис Далчев. Тя може да бъде видяна в Нощта на музеите и галериите на 18 май.

Във вихъра на необяснимото

„Интервюта“, Йордан Радичков, издателство „Нике“, 2019 г.

Даниела Чулова-Маркова

Йордан Кисьов: уплътняване на празнотата

Йордан Кисьов е художник, който провокира размисъл и те кара да надмогнеш пределите на обичайното, за да уловиш посланието.

Саймън Армитидж

Тед Хюз и нежността

Докато четях, осъзнах, че поезията ме привлича – с нейната дълбочина, с алтернативната гледна точка и със скрития смисъл, едно тайно занимание в уединение, чрез което бягах от външния свят и което ми носеше радост и утеха.

Дебат

Портал Култура

Възможни пътища пред Европа

Откъде идва усещането за шок и рязка промяна, което се изживява като невъзможност за ефективна външна политика на ЕС? Дискусия с участието на Иван Кръстев, Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин.

ИНТЕРВЮ

120 години Панчо Владигеров

Събитията в юбилейната програма, посветена на 120-годишнината от рождението на композитора, започнаха още преди 13 март. Разговор с Панчо Владигеров-внук.

Августа Манолева

Какъв е светът, който сънуваме…

Разговор с Дина Маркова и Боян Арсов от младия театър ЗОНГ за първия им спектакъл „Животът е сън“, който получи две награди Икар.  

КНИГАТА

Европа и идеята за нация

Хосе Ортега-и-Гасет

Книгата с лекции и есета от Ортега-и-Гасет („Колибри“, превод Ефтим Станков) и след 70 години звучи актуално. Оценявайки Европа като „много стар факт“, авторът казва, че тя е „разумът“ на историята, който е по-обхватен и предхожда реалността на нациите. Дискусия върху въпросите, които поставя философът, ще има на 20 май, понеделник, от 19 часа в литературен клуб „Перото“.

Без изход

Явор Мичев