Гледна точка

Слизането на Св. Дух над апостолите, VI в.

В деня Петдесетница

Това, че „Царството Божие”, за което Христос говори на Тайната вечеря, има да дойде не в някакво неопределено далечно бъдеще, но влиза в самия този свят, ни е засвидетелствано най-изразително в книгата Деяния на светите апостоли.

Последни публикации

Добре че са лошите

Истинското морално усилие, в което се опитваш да правиш добро, а не просто да критикуваш лошото, си струва. То не се побира в лозунги, не дава ефектно предимство, не се налага силово...

Отнесен от отмъщение

„Човек на гнева“ е добре направен филм, просто без хаоса, импровизацията и фриволния дух  на Гай Ричи изглежда като нещо, което вече сме гледали другаде.

Ирина Баткова

Между казано и неказано

Self brainwashing, изложба на Михаил Михайлов, съвместна реализация и кураторска работа Донка Мишинева и Ханес Андерле, Галерия +359, до 28 юни 2021 г.

Росица Чернокожева

За честта на България

„Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“, Вили Лилков, издателство „Сиела“, 2021 г.

Дебат

Красимир Илиев

Носталгия по непреживяното време

Разлиствам книгата на новопроизведения доктор на историческите науки Пламен В. Петров – „Изкуство и власт в България през 70-те години на ХХ век“, и за пореден път се удивлявам.

ИНТЕРВЮ

Даниел Хоуп: музиката като диалог

Интервю с един от най-големите цигулари на нашето време, който издаде пиеси, осъществени по време на пандемията в дома му в Берлин.

Обсебена от човеколюбивия смях на Гогол

Разговор с актрисата и режисьор Нина Димитрова преди юбилейното турне на спектакъла „Дневникът на един луд“ на Театър „Кредо“

КНИГАТА

За злото

Тома от Аквино

Дали злото е в доброто? Дали доброто е причина за злото? Публикуваме откъс от текста на Тома от Аквино, посветен на злото, причината и наказанието за греха, както и коментара на преводача проф. Цочо Бояджиев. 

Улица

Пламен Петков