Начало Музика Концерти Високо отличие за Людмил Ангелов
Концерти

Високо отличие за Людмил Ангелов

2756
Людмил Ангелов получи Офицерски кръст на ордена „Исабел Католическа“

Людмил Ангелов бе удостоен с Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа, присъден от краля на Испания Фелипе VI

На 7 декември в залата на Софийската опера се състоя вторият концерт от поредицата „Людмил Ангелов и приятели“. Преди началото на концерта посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко удостои маестро Людмил Ангелов с Офицерски кръст на ордена Исабел Католическа, присъден от Н. В. краля на Испания Фелипе VI. Н. Пр. Алехандро Поланко припомни всички заслуги на нашия именит пианист за културните отношения между България и Испания.

„Маестро Людмил Ангелов е изявен пианист и академик в Кралската академия за изящни изкуства и исторически науки в Толедо (Испания). Основава Международния музикален фестивал Толедо (Испания) и е негов артистичен директор. Основател е и на фондацията „Пиано екстраваганца“, която организира Международния музикален фестивал „Пиано екстраваганца“, и е създател на Международния фестивал за камерна музика „Камералия“, като двете събития се провеждат ежегодно в София.“

„Това много високо отличие аз разбирам по два начина – развълнуван каза Людмил Ангелов. Първо, това, което Негово превъзходителство изброи – всички неща, които съм правил за Испания в България и за България в Испания, за развиване на двустранните отношения, разбира се, са главно в областта на културата, което за мен е близко и важно, и мога да правя най-добре. Другото, което много ме топли, е, че този орден, тук, на моите гърди, ще бъде един силен импулс, за да продължа да правя това с още по-големи сили… Надявам се, че най-важният мост между двете държави са именно културата и образованието, което е предпоставка за голямо разбирателство между България и Испания и преди всичко с поглед към идното поколение – да осигурим на младите хора разбирането за важността на културата като мост между две нации. Според мен няма нищо по-добро от това.“

Припомням, че на 24 октомври 2023 г. беше първият концерт от поредицата „Людмил Ангелов и приятели“, на който гостуваха швейцарският мецосопран Мари-Клод Шапюи и Александрина Пендачанска. За втория концерт Людмил Ангелов покани тенора от Турция Бюлент Бездюз. Той прави кариера в различни театри в Европа. Сред коронните му роли са Родолф от „Бохеми“ на Пучини, Фауст от едноименната опера на Гуно, но най-важни за кариерата му са централните тенорови партии в оперите на Гаетано Доницети – „Белизарий“, „Лукреция Борджия“, „Мария Стюарт“, „Роберто Деверьо“. Участва в записа на две опери под диригентството на сър Колин Дейвис, които са отличени с една от най-престижните награди за звукозапис Грами: през 2002 г. Бездюз изпълнява партията на Хелен в „Троянците“ от Ектор Берлиоз, а през 2006 г. е Дон Отавио в „Дон Жуан“ на Моцарт.

Людмил Ангелов покани в София тенора Бюлент Бездюз от Турция

Програмата на концерта предложи изпълнения както на двамата, така и на Людмил Ангелов. Той беше избрал Ноктюрно оп. 15 №1 от Шопен, концертната парафраза от Ференц Лист по операта „Риголето“ от Верди, Есенна песен от „Годишните времена“ на Чайковски, Испански танц №15 от Гранадос. Красиво прозвучаха тези кратки пиеси, които разделиха вокалните изпълнения.

Бюлент Бездюз беше подготвил популярни канцонети и оперни арии, както и една ария от ораторията „Юнус Емре“ на турския композитор Ахмет А. Сайгун. Сред песните бяха Dolente immagine и Malinconia, ninfa gentile от Винченцо Белини, Granada от Агустин Лара, Alfonsina y el mar от Ариел Рамирес и Dicitencello vuje от Ернесто де Куртис, които Бюлент изпълни с много настроение. За оперните преживявания се беше спрял на няколко много популярни арии – на Оронте от „Ломбардци“ и на Макдъф от „Макбет“ от Джузепе Верди, на Ленски от „Евгений Онегин“ от Пьотр Илич Чайковски, както и на Каварадоси от „Тоска“ от Джакомо Пучини. Публиката възторжено приветства музикантите, които ѝ подариха няколко биса.

Следващият концерт от цикъла „Людмил Ангелов и приятели“ е през май 2024 г., когато на сцената на Софийската опера Людмил Ангелов ще бъде заедно с Красимира Стоянова, една от най-обичаните ни оперни певици.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display