Начало Музика Концерти Започват „Пиано Екстраваганца“ и „Камералия“
Концерти

Започват „Пиано Екстраваганца“ и „Камералия“

5585
Румънският младежки оркестър

Есенният музикален афиш в София се обогатява непрестанно с още концерти и гостуващи наши и световни артисти. Започват и двата фестивала, с чиято организация е свързан пианистът Людмил Ангелов„Пиано Екстраваганца“ и „Камералия“.

От 28 септември до 1 ноември в различни пространства ще са състоят деветте събития на „Пиано Екстраваганца“. За дванадесет години фестивалът се наложи сред най-атрактивните столични събития, които срещат публиката не само с големи наши и чужди пианисти, но и с непознати композитори и творби. Тази година откриването ще бъде по-тържествено. Концертът на 28 септември е посветен на петнадесетата годишнина от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз и на тридесетата годишнина от сключването на Договора за приятелство между двете държави. Ще гостува Румънският младежки оркестър с диригент Кристиан Мандял, а солисти ще бъдат Минчо Минчев и Людмил Ангелов. Събитието е под патронажа на президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Вернер Йоханес. Финалът на фестивала е на 1 ноември в Софийската опера, където забележителният песенен цикъл на Шуберт „Зимен път“ ще прозвучи в изпълнение на баритона Давиде Дамяни и Людмил Ангелов. Специална хореография е подготвена от полската балерина и хореограф Анна Хол. Между тези две дати са ситуирани седем клавирни рецитала. Дебютът на млад пианист тази година е на Доач Бездюз, който е студент на Людмил Ангелов. Джазовата вечер ще бъде за Димитър Бодуров и авторските композиции, включени в новия му диск. Останалите пианисти са от различни европейски държави. Кристоф Золдан от Германия ще свири Брамс и Лист, италианецът Паоло Франчези е подготвил пиеси от Скарлати, Шуман, Брамс и Лист, грузинецът Гиорги Гигашвили ще чуем със Скарлати, Бетовен, Шуман и Прокофиев. За трети път гостува клавирното дуо Марко Скиаво и Серджо Маркеджани, които ще ни срещнат с виртуозните творби на Росини и Моцарт, включени в новия им диск, който те представят по света. В него е и част от една почти непозната пиеса, която Моцарт не е завършил, тя ще прозвучи вероятно за първи път у нас. Специален акцент е гостуването на Даниел дел Пино, който ще представи интегрално сюита „Иберия“ от Албенис. Този концерт се вписва в турнето маратон на испанеца, който се е заел да изпълни пиесата сто пъти последователно.

Четвъртото издание на „Камералия“ започва на 3 октомври. „За да се отворят вратите на камерната музика и тя да стане средство за общуване между музиканти, не само такива, които се занимават с камерна музика, но и такива, които изпълняват музика от други стилове, музика, която има своите корени във фолклора на различни държави“, така Людмил Ангелов обяснява мисията на този форум.

Първият концерт събира триото Константин Костов – пиано, Димитър Карамфилов – бас и Христо Йоцов – ударни, които ще представят авторския си прочит на „Картини от една изложба“ на Мусоргски. Следващите специални гости са Рикардо Мартинес – португалска китара, и Бруно Давиде – виола де фадо, които освен характерни фадо пиеси ще изпълнят творби на големи композитори и авторска музика. Ден преди концерта – на 25 октомври, те ще имат майсторски клас в Нов български университет. На 31 октомври с емблематични пиеси от ХХ век на Пуленк, Турина, Хиндемит, Финци и Бърнстейн фестивала ще закрият френският кларинетист Пол Мейер и испанският пианист Антонио Сориа, който гостува у нас преди година. Както на много от фестивалите и тук специално място се отделя на младите таланти. Тази година са поканени цигуларката Лора Маркова и пианистката София Чернишкова. Те са подготвили програма с творби на Григ, Франк и Златев-Черкин. От тази година „Камералия“ е в културния календар на Столичната община, а концертите са в СГХГ и в зала „България“.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display