Начало Галерия Иван Вукадинов сред 10-те във Ватиканските музеи
Галерия

Иван Вукадинов сред 10-те във Ватиканските музеи

Портал Култура
23.06.2023
10427

Българският художник е сред 10-те съвременни творци, селекционирани за 50-ата юбилейна годишнина на колекцията за модерно и съвременно изкуство във Ватикана.

Днес папа Франциск приема в Сикстинската капела 200 изтъкнати съвременни художници по повод 50-ата годишнина на колекцията за съвременно изкуство на Ватиканските музеи. Юбилейната изложба в най-стария музей на света включва само 10 съвременни творци, един от които е българският художник Иван Вукадинов, което е огромно признание за него като творец.

На 23 юни 1973 г. папа Павел VI поставя началото на Колекцията за модерно и съвременно изкуство във Ватиканските музеи в една малка зала в близост до Сикстинската капела. Петдесет години по-късно тази колекция наброява вече над 9000 творби. На откриването ѝ през 1973 г. са поканени известни и утвърдени художници със заявката, че връзката между Църквата и изкуството никога не е прекъсвала, с което официално се създава Колекцията за модерно и съвременно изкуство.

Малко след това художникът Иван Вукадинов участва на изложба в Рим с картината си „В памет на героите“ („Чили“) в галерия „Маргутина“. Личният секретар на папата монсеньор Маки прави официална заявка от името на Павел VI за откупуване на творбата. Художникът се съгласява, но българското правителство налага забрана и за да възпрепятства предложеното от него дарение на Ватиканските музеи обявява творбата му за художествена ценност от национално значение.

Преди две години Иван Вукадинов споделя с приятели своето желание да подари на Ватикана харесаната от тях преди 50 години творба. Оказва се обаче, че към днешна дата Ватиканските музеи, които годишно посрещат над шест милиона посетители, са въвели много строг режим за постъпване нови творби в колекциите си и не приемат творби на живи автори. След близо едногодишна преписка между българското посолство при Светия Престол и папската държава картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“ („Чили“) бе предадена официално на Ватиканските музеи.

На откриването на Юбилейната изложба пред множество гости говориха префектът на Министерството на културата и образованието на Ватикана кардинал Жозе Толентино де Мендонса, директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята и кураторът на Колекцията за модерно и съвременно изкуство Микол Форти.

Картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“ („Чили“), изработена с античната техника енкаустика, е изложена в Музея за египетско изкуство във Ватикана.

Портал Култура
23.06.2023

Още от автора