Начало Музика Концерти Музика по неотъпкани пътеки
Концерти

Музика по неотъпкани пътеки

19615

Първото издание на фестивала за камерна музика в село Ковачевица е от 3 до 6 август.

„От години ми се иска да основа фестивал в България, тъй като обичам да се връщам всяко лято, но до този момент не бях попадала на подходящо място: красиво, запазено и автентично, пригодено за гости и с подходяща зала за провеждане на концерти.
Когато споделих тази идея с наш приятел в Ню Йорк, Виктор Пенев, той ме посъветва да разгледамe читалището в Ковачевица – разказва Лора Чекоратова. Още с влизането си в салона, усетихме, че мястото е идеално. Светло, приветливо, с прекрасна акустика, заобиколено от планини, чист въздух и прекрасни хора. Наоколо са все живописни и неповторими селища, всяко със специфична атмосфера, бит и традиция: Дряново, Лещен, Долен, Гърмен, Огняново, Гоце Делчев… Не случайно тази част на България открай време привлича много писатели, поети и интелектуалци, които ценят природата, намират вдъхновение в нея и помагат за съхраняването ѝ. Името на фестивала – „Неотъпкана пътека“, е по идея на композиторката Добринка Табакова. Нарекохме го така, защото пътят между идеята и реализацията на този проект е дълъг и с много неизвестни. Но с желание, ентусиазъм и с подкрепата на много приятели и съмишленици вече сме поели по тази все още неотъпкана пътека“.

Отнема ѝ две години, за да намери тези съмишленици, приятели и спонсори. Подкрепят ги и местната общност, и някои институции. Така три от концертите ще бъдат в читалище „Светлина“ в село Ковачевица, а последният – в Дома на културата в Гоце Делчев. За да се проведат концертите, специално от Виена пристигат два рояла – един за Ковачевица, другият за Гоце Делчев.
Лора Чекоратова се вдъхновява от два фестивала в Америка, на които често гостува. Единият е в Масачузетс, другият в Мейн.

„Този в Мейн е на много красиво и диво място, създаден е от камерни музиканти, в центъра е камерната музика. Използвах го за модел. Разликата е единствено в това, че той е на 100 години, а ние сега започваме“ – казва Лора. Решихме да съставим разнообразна програма, в която да включим различни участници. Имаме струнен квартет, глас, двама пианисти, кларинет. Всичките осем изпълнители имат участие във всеки един от концертите. Искаме да покажем богат репертоар, а и да е забавно, защото на хората, които ще дойдат да ни слушат, могат да избират. За всеки ще има по нещо. Имаме и Моцарт, Дворжак, Брамс, но и Оливие Месиен и Добринка Табакова. Когато правиш една програма, трябва да я помислиш като едно меню, да нямаш само един вид композиции – само XX, XXI век или само класически от XVIII, XIX век, а да има усещане за преживяване и преминаване през времето“.

Фестивалът ще бъде открит с пиесата „Родопа“ на Добринка Табакова, а останалите участници са мецосопранът Мариана Карпатова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков, виолистът Веселин Тодоров, виолончелистът Христо Танев, кларинетистът Вангел Тангъров, пианистките Лора Чекоратова и Екатерина Тангърова.

Мариана Карпатова, която също е сред съорганизаторите на фестивала, това лято осъществи мечтата си да създаде детска вокална академия в родния си град Гоце Делчев. Нарече я „Пеещи сърца“, защото иска чрез музиката да възпитава в децата любов, доброта, надежда. Пристигат деца не само от града, но и от близките села. За една седмица подготвят програма от различни песни, които представят на концерт и пред живеещите в дома за възрастни хора в града. Участват и в благотворителен концерт. Сега подготвят детски образователен концерт. Той ще бъде на 31 юли в Гоце Делчев, отново в културния дом. „Ще поканим деца от целия регион и ще представим подходящи камерни пиеси“.

Лора Чекоратова

Лора Чекоратова е един от създателите на цикъла „Български концертни вечери в Ню Йорк“. Тя е артистичен директор и на концертен цикъл, наречен „Салон на виртуозите“. Той е насочен към талантливи млади музиканти, които представя на различни събития, подобно на салоните от XIX век. Тези концерти са на различни места – в малки концертни зали или в консулства. Те имат определена тема, а след тях публиката и музикантите получават възможност да разговарят. Фондацията присъжда стипендии на най-изявените изпълнители, които те могат да използват според нуждите си – или за концерти, или за да продължат образованието си.

„В нашето изкуство е много трудно да започнеш. Има огромна конкуренция. Затова трябва да ги подкрепяме, така както и аз имах стипендия и подкрепа от различни спонсори и благотворителни организации. Благодарение на това успях да бъда в Джулиард с пълна стипендия, без да се притеснявам за всекидневието“ – казва Лора Чекоратова.

 

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display