15 минути

Diving

Робърт Уау
20.02.2014
13246

2

Метафоричният изказ и липсата на многословие правят този филм толкова различен от останалите в рубриката „15 минути”.

Diving, късометражен филм, 13 мин., 2005 г.

Режисьор, сценарист и продуцент – Робърт Уау

Оператор – Крум Родригес

Първи асистент оператор – Василена Горанова

Втори асистент оператор – Александър Станишев

Звук – Никлас Скарп

Звук на локация – Пепи Йосифов и Евстати Тодоров

Музика – Фарид Фарджад и Матс Ландз

Участват: Бащата – Реймънд Вукинг, Синът – Пламен Симеонов

Филмът, който ще представим в този брой на рубриката „15 минути”, носи заглавието Diving – (гмуркане или скок във вода). Сценарист и режисьор е Robert Wauu (това е творческият му псевдоним), който е завършил в НАТФИЗ кинорежисура. Робърт е роден в Швеция, със сръбски корени е, но отдавна живее в София. Въпреки че рубриката следи българските млади таланти в областта на киното, реших че би било хубаво да видим филма на Робърт. Освен това българската следа в този проект е снимачният екип.

Това, което отличава Diving от филмите, досега представени в рубриката, са естетските и дълги кадри, неслучайно подбрани от Робърт, който е почитател на Тарковски и арткиното. Да, вярно е, че филмите на Павел Веснаков и Николай Тодоров, които представихме в предишни броеве на рубриката, имат подобна стилистика, но все пак са много различни от филма на Робърт. Бих казал, че метафоричният изказ и липсата на многословие правят филма на Робърт толкова различен. Един от принципите на киното все още повелява: 70-80% за очите и 20-30% за ушите на публиката. И мисля, че Робърт се придържа към това правило.

Diving e сниман на лента, замислен е в черно-бяло. Робърт казва, че естетиката и идеята му за опозицията на бащата и детето съвпада с двата основни цвята – черно и бяло, които са също полюсни. Робърт открива идеята за сюжета в своето минало. Той е тренирал плуване дълго време като дете, а негови приятели от басейна често му се оплаквали как родителите им искат успехи на всяка цена, защото те самите са били признати и успели спортисти. Робърт решава да се обърне към детството си, за да пресъздаде своите спомени и размишления. Казва, че е искал да разкаже една малка и проста за разбиране история, като вплете в нея естетиката и визията, които му допадат. Така се е родил Diving.

3

Не бих искал да говоря много за този филм, той трябва да се гледа. Има хора, които биха го определили като „женски” заради изящните и бавни кадри, заради композициите с птичките, дори заради „сърцераздирателните” кадри със скока на момчето и с гълъба в края на филма, но вкусовете се различават и слава Богу. Има едно стихотворение на Жак Превер, което си остава любимото ми негово произведение. И филмът на Робърт сякаш го пресъздава в картини. Дори много повече.

КАК ДА НАРИСУВАМЕ ПОРТРЕТ НА ЕДНА ПТИЦА

Жак Превер

 

Най-напред нарисувайте клетка

с вратичка отворена.

Нарисувайте после

нещо хубаво,

нещо просто,

нещо красиво,

нещо полезно

за птицата.

После сложете платното срещу дърво

сред градина,

в гора

или в лес най-дълбок.

Зад дървото се скрийте,

без да продумате,

без дори да помръднете.

Понякога птицата идва веднага,

но някога дълги години ще трябва да минат,

докато посмее да дойде.

Не губете надежда.

Очаквайте.

Чакайте ако трябва години.

Ранната или късна поява на птицата

нямат никаква връзка

с успеха на тази картина.

Щом птицата дойде,

ако някога дойде,

пазете най-пълно мълчание.

Чакайте тя да се вмъкне във клетката

и когато е влязла,

затворете леко вратичката с четката.

Изличете след туй

всички пръчки една подир друга,

като внимавате да не докоснете

нито едно от перата на птицата…

(превод Веселин Ханчев, „Как да нарисуваш птица”, Ж. Превер, ИК „Колибри”, 2000 г.)

 

Димитър Радев

 

526220_4373784060395_710093595_nЕто какво Робърт Уау иска да се знае за него: роден в Швеция, учил в Университета на Гьотеборг, в Gotland University –  сценарно писане, и в НАТФИЗ – кинорежисура. Робърт Уaу е сценарист и режисьор, който с снимал няколко късометражни филма с десетки международни участия и немалко награди. Последният му филм е сниман в Кения и Швеция. Финансиран е от Кодак и Шведския филмов институт. Робърт Уay снима също и видеоклипове на артисти в България и Европа. Най-известният му проект е късометражният му филм Diving, сниман в България през 2005 г., който е продаден на няколко канала и е спечелил престижни награди на фестивали в Европа.

Робърт е режисьор и сценарист на късометражните филми  Ordinary Day, 2014, (16 мм); Touches, 2008, (35 мм); Diving, 2005, (35 мм); Dancing Away, документален, 2003, The Gambler,2003, (35 мм), Dreaming of another part, 2003, документален. Видеоклипове: 2010 – Мария Илиева; 2009 – Сека.

 

Робърт Уау
20.02.2014