0
2735

Зиятин Нуриев: лаконично

Untitled

Ретроспективата на Зиятин Нуриев продължава в СГХГ до 23 октомври. Във видеото скулторът говори за историята на някои свои произведения, за работата със студентите и за изкуството в публична среда. Въпросите зададе Людмила Димова.

Експозицията в СГХГ представя творчеството на Зиятин Нуриев през изминалите повече от 35 години. Включени са произведения от студентските му години до най-новите. Куратор е Красимир Илиев. Някои от показаните работи са изненада и за самия автор – толкова отдавна са напуснали ателието му.

Зиятин Нуриев е роден в село Мост, община Кърджали. Завършва Художествената академия в София през 1982 г., специалност скулптура. Първоначално работи в базалт, един от най-твърдите материали. Предпочитаните му теми са фигурата и портретът. Извежда човешката фигура до абстрактна форма, използвайки различни материали – мрамор, бронз, дърво, керамика. Още първите му участия в национални изложби са забелязани и откупени от НХГ и СГХГ, както и от водещи галерии в страната. До 1990 г. Зиятин Нуриев работи в България, след това се премества в Истанбул, където преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства на Университета Мармара. Има участия в международни симпозиуми и изложби в Полша, Турция, Япония, Канарските острови и др. Той не прекъсва връзката си с България, последните му изложби бяха във Варна (Галерия 8, 2014) и Пловдив (галерия „Резонанс“, 2015). Негови пластики могат да се видят в няколко български града.