Начало Сцена Опера Новият сезон на Софийската опера и балет
Опера

Новият сезон на Софийската опера и балет

5573
С „Валкюра“ от Вагнер Софийската опера гостува във Фюсен, Германия

Първата премиера на сцената на Софийската опера ще бъде операта „Амадис Галски“ на Хендел с диригент Зефира Вълова

След активното лято

С осем спектакъла на хитовия мюзикъл „Мама миа!“ на 27 август на лятната сцена „Музи на водата“ на езерото Панчарево завърши летният сезон на Софийската опера и балет. Зрителите споделяха, че идват за пореден път, за да преживеят отново великолепната постановка и да чуят превъзходно изпълнените хитове на прочутата шведска група АББА, при това на български.

Равносметката на впечатляващата и динамична творческа програма – повече от 28 300 зрители, 63 спектакъла, от които 11 са оперните, 19 са балетните представления, 8 са спектаклите на мюзикъла „Мама миа!“, 22 са представленията за деца и концертите за бебоци в парка на Военната академия.

И тази година публиката отново с нетърпение очакваше своите любими изпълнители в утвърдилите се летни фестивални срещи с изкуството на Софийската опера и балет – 14-ти летен фестивал „Опера в парка“ от 24 юни до 30 юли; Sofia Opera Wagner Festival от 8 до 30 юли; 4-ти летен фестивал „Музи на водата” – езерото Панчарево от 14 юли до 27 август и 8-и летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ от 4 до 13 август.

За да бъде отбелязана 210-ата годишнина от рождението на Рихард Вагнер, Пламен Карталов избра седем заглавия – премиера на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, както и възстановените „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“. За новата продукция Пламен Карталов отново беше заложил на солистите на Софийската опера, на няколко специално поканени български певци, участвали в предишната постановка, и на четирима чужденци – двама за партията на Вотан, за Брангене и за Холандеца. За Вагнеровия фестивал в София пристигнаха десетки запалени вагнерианци от Англия, Германия, Австралия, Финландия, Италия, Унгария, САЩ, които месеци по-рано бяха резервирали своите билети и хотели. През юли София се превърна в център на музикалния културен туризъм.

Подготвена беше и премиера на „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, включена във фестивалната програма „Опера на върховете“. Както редовно се случва на това магично място, спектаклите бяха разпродадени почти веднага.

Балетната трупа на операта също имаше един изключително успешен летен цикъл. Той започна с гостуване на сцената на операта в Стара Загора, след това в Карлово и Кюстендил с „Кармен сюита“ от Бизе-Шчедрин и „Болеро“ от Равел. На 23 юни със спектакъл на „Дон Кихот“ на Минкус Софийската опера и балет откри първото издание на Международния балетен фестивал „Танцови нощи“, Любляна. 

Интересът към всички представления, предложени на балетните фестивалните сцени, и тази година беше огромен. Звездите на националния балет зарадваха публиката в Панчарево и в Белоградчик с едни от най-обичаните постановки от репертоара си – „Дон Кихот“ на Минкус, „Кармина Бурана“ на Орф, „Лебедово езеро“ на Чайковски, „Сън в лятна нощ“ на Менделсон, „Кармен сюита“ и „Болеро“.

Премиерите в новия сезон

Пет опери, един балет, един мюзикъл и три детски премиери ще предложи на публиката националната опера. Първото заглавие е в копродукция с фестивала „Изкуството на барока“. На сцената на Софийската опера на 12 и 13 октомври ще бъде представена операта „Амадис Галски“ на Хендел с диригент Зефира Вълова, участието на певците Рафал Томкиевич, Румяна Костова, Карлота Коломбо, Маргерита Мария Сала и Фестивалния оркестър „Изкуството на барока“.

След като беше изпълнена в Белоградчик, новата постановка на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини ще влезе и в залата на Операта на 17 ноември.  На премиерния спектакъл ще пеят Йорданка Дерилова – Чо-Чо-Сан, Росен Ненчев – Пинкертон, Кирил Манолов – Шарплес.

За първи път българската публика ще може да гледа продукция на една от най-ефектните оперни творби – „Медея“ на Керубини, а датата трябва да си отбележи всеки меломан – 23 февруари 2024 г. След повече от двайсет година отсъствие „Вълшебната флейта“ на Моцарт се завръща на 14 март 2024 г. Диригент е Светослав Борисов, режисьор Вера Петрова.

До този момент в репертоара на театъра има седем заглавия на Вагнер. След изключителния успех на летния Вагнеров фестивал, за догодина колекцията ще се обогати с „Лоенгрин“, отново в постановка на Пламен Карталов. Премиерата ще бъде на 13 юни 2024 г. и ще открие Вагнеровите тържества. Историята за рицаря спасител е представена последно в София през 70-те години на миналия век.

Софийската постановка на Лео Муич „Ана Каренина“ се радва на непрестанен успех след премиерата, която се състоя на 27 януари. Всички спектакли до края на миналия сезон бяха разпродадени светкавично. Затова Лео Муич отново ще работи с балетната трупа, този път върху „Великият Гетсби“.

Представителна е листата с мюзикъли, която има в програмата си операта. Този сезон ще бъде добавен още един – „Звукът на музиката“ на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстейн с първа дата 9 януари.

Спектаклите, които ще допълнят богатия и разнообразен репертоар за децата, са „Карнавал на животните“ на Камий Сен-Санс, „Счупената чаша“ на Парашкев Хаджиев и „Грозното патенце“ на Жул Леви.

Отново на сцената

Новият сезон на операта започна на едно магично място. Музикалната поема „Рилският пустинник“ по текст на писателя Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов беше представена на късноантичната крепост „Цари Мали град“. С премиерата през май беше отбелязана 70-ата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия. На 23 септември спектакълът беше посветен на десетата годишнина от възстановяването на това място, свързано с рилския светец. Точно там, на хълма Свети Спас над Белчин, са пренощували мощите на свети Иван Рилски при преместването им от Велико Търново към Светата рилска обител през 1469 г. Участваха актьорът Ириней Константинов – в ролята на Рилския пустинник, Атанас Младенов като младия светец, Ангел Христов, Веселин Михайлов хорът на Софийската опера под диригентството на Виолета Димитрова. 

През този сезон в репертоара се завръщат обичани оперни заглавия: „Аида“ и „Дон Карлос“ на Джузепе Верди, „Ариадна на Наксос“ на Рихард Щраус, „Бохеми“, „Тоска“ и „Турандот“ на Джакомо Пучини, „Дама Пика“ на Пьотр Илич Чайковски, „Дон Паскуале“ на Гаетано Доницети, „Кармен“ на Жорж Бизе, „Норма“ на Винченцо Белини, „Пепеляшка“ на Джоакино Росини.

Богат е и балетният репертоар – „Ана Каренина“, „Болеро“ на Морис Равел, „Жизел“ на Адолф Адам, „Зорба гъркът“ на Микис Теодоракис, „Кармен сюита“ на Бизе-Шчедрин, „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“ на Пьотр Илич Чайковски.

И детската програма продължава да привлича нова и съвсем млада публика с интересни представления – както адаптации на оперни и балетни шедьоври като „Вълшебната флейта“ на Моцарт, „Рейнско злато“ на Вагнер, „Пепеляшка“ на Прокофиев, „Спящата красавица“ на Чайковски, така и със специално създадени творби – „Бременските музиканти“, „Вълкът и седемте козлета“ и „Червената шапчица“ на Александър Владигеров, „Златната ябълка“ на Парашкев Хаджиев, „Козелът сърдитко“ на Юли Дамянов, „Мечо Пух“ на Иван Дреников, „Трите прасенца“ на Александър Райчев, „Хензел и Гретел“ на Енгелберт Хумпердинк, „Шегобишко на острова на чудесата“ на Георги Костов.

Концерти

Освен опера, балет и представления за деца, националната опера е домакин и на много концерти. Сред тях ярко се откроява финалната гала, на която публиката може да чуе участниците в майсторския клас на Райна Кабаиванска. Тази година това събитие ще бъде на 8 октомври.

Концертите, които Людмил Ангелов прави в партньорство с различни оперни певци, тази година отново ще са сцената на Софийската опера. На 24 октомври ще чуем мецосопрана Мари-Клод Шапюи. Специално поканена е и Александрина Пендачанска. На 7 декември ще гостува тенорът Бюлент Бездюз, а на 31 май – Красимира Стоянова.

Специалните дати в календара също ще бъдат във фокуса – Световният ден на операта – 25 октомври, Денят на народните будители 1 ноември, както и традиционните новогодишни наздравици в последните дни на старата година – 29, 30 и 31 декември.

Гастролите

Новият сезон започва със силно присъствие на международните сцени с три значими гастрола. Софийската опера се завръща във Фюсен, Германия. Тя е поканена на сцената на Фестивалния театър „Нойшванщайн“, в рамките на Музикалния фестивал „Кьонигсвинкел“, на 1 и 3 октомври, за да представи новата продукция на Пламен Карталов „Валкюра“ от Вагнер. Ролите ще изпълнят Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бяртни Тор Кристинсон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде и др. Ще дирижира Лотар Загросек.

На 20 и 21 октомври Софийската опера представя „Електра“ на Рихард Щраус на 20-я международен оперен фестивал в Тегу, Република Корея. Спектаклите ще дирижира Евън-Алексис Крист, а ролите пресъздават Гергана Русекова и Мариана Цветкова (Клитемнестра), Лилия Кехайова и Диана Ламар (Електра), Радостина Николаева и Цветана Бандаловска (Хризотемис), Даниел Острецов (Егист), Атанас Младенов и Веселин Михайлов (Орест). Режисьор е Пламен Карталов, сценограф Свен Йонке.

След изявата през юни на сцената на театър „Верди“ в Салерно, Италия, балетната трупа отново е получила покана за два спектакъла на „Жизел“ от Адам на 28 и 29 октомври. Главните роли се изпълняват от Марта Петкова, Катерина Петрова, Емил Йорданов и Цецо Иванов.

Софийската опера за първи път ще гостува в Турция с оперен спектакъл. „Тоска“ от Пучини е част от програмата за отбелязване на 100 години от обявяването на Република Турция (1923). Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара и лично на посланик Ангел Чолаков, с подкрепата на българското Министерство на културата, като благотворителна инициатива за подкрепа от последиците от природното бедствие, неотдавна сполетяло Източна Турция. На 8 ноември в Държавната опера в Анкара и на 11 ноември в Културния център „Ататюрк“ в Истанбул под диригентството на Сунай Муратов в постановката на Пламен Карталов ще участват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия).

На 8 декември е спектакълът на „Рейнско злато“ от Вагнер, с който Софийската опера ще закрие Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. На пулта ще бъде Евън-Алексис Крист, а ролите ще изпълнят Николай Петров, Мариана Цветкова, Пламен Димитров, Даниел Острецов, Силвана Пръвчева, Весела Янева, Красимир Динев и др.

В преговори са плановете на ръководството на Софийската опера за бъдещи гостувания в Япония, Германия и Северна Македония. 
Успешен сезон!

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display