Начало Филми Премиери Юбилеен празник на българското кино в Рим
Премиери

Юбилеен празник на българското кино в Рим

Соня Александрова
01.07.2022
5290
фотография Български културен институт в Рим

Специално за Портал Култура

В началото на лятото във вечния град се проведе юбилейното 15-о издание на Празника на българското кино (24–26 юни), станало вече традиция. В Лятната арена на Дома на киното в градините на вила Боргезе се показват безплатно за всички любители на седмото изкуство нови български игрални и документални филми. Събитието е подкрепено от Министерството на културата на България, нашето посолство в Рим, Българския културен институт с директор Жана Яковлева, Българо-италианската културна асоциация „Феникс“ с председател Нели Атанасова.

С всяка година почитателите на българското кино се увеличават. След прожекциите се провеждат срещи с актьори, режисьори, сценаристи, продуценти. Тази година бяха показани пет игрални и четири документални филма. На откриването посланик Тодор Стоянов благодари на директорката на Българския културен институт Жана Яковлева за упоритостта и търпението ѝ да поддържа интереса към нашето кино през тези 15 години.

Празникът започна с комедията „Завръщане 2“ на Ники Илиев. В жанрово разнообразната програма бяха „Бягство“ на Виктор Божинов, „Жълт олеандър“ на Лъчезар Аврамов, „Петя на моята Петя“ на Александър Косев и „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова. Станислава Айви представи двата си документални филма – своя дебют „Знам какво направи“ – криминален трилър, и „Ехо“, в който отеква сполетялата ни пандемия и нейните последствия както върху психиката на хората и свободата на словото. Другите два документални филма са посветени на знаменити български оперни певци. „Заветът на Борис Христов“ на Борис Славчев обединява неизвестни досега архивни материали от личната колекция на   световноизвестния бас и мнения на студенти и специализанти от академия „Борис Христов“. Да припомним, че Българският културен институт в Рим се помещава в дома на Борис Христов, завещан от него на българската държава. Неговото дело и памет са свети за всички работещи там, както и за стипендиантите, обитаващи го всяка година.

архив Георги Текев

Над всички присъстващи автори на филми обаче блесна тя, Райна Кабаиванска. „Школата Кабаиванска“ на Найо Тицин, посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ. Филмът, показан в последния ден на Празника, преплита кариерата на сопраното с изявите и мненията на нейните ученици. Присъстваха продуцентът Георги Текев и сценаристът Петър Барбалов. Филмът сложи финала на честването на Кабиванска в Италия, продължило една седмица. То започна в Модена със семинара „Моята Тоска“, където именитата певица разказва за своите над 400 изпълнения в едноименната опера на Пучини. В Ботаническата градина в Рим имаше концерт с избрани арии на Тоска, както и представяне на книгата „Райна дива – портрет на един живот“. Ден преди откриването на Празника в Дома на киното Кабиванска получи и наградата Карлота Болонини, чието трето издание е по случай 100-годишнината от рождението на режисьора Мауро Болонини.

Соня Александрова
01.07.2022

Още от автора