Начало Филми Личности Спомени за Владо
Личности

Спомени за Владо

Соня Александрова
05.10.2023
5310
Владимир Трифонов, фотография НФЦ

Владимир Трифонов (1973-2023) беше зодия Лъв и може би затова особено му прилягаше Златният лъв на кинофестивала във Венеция. Беше се сраснал с този град. Преди да стигне до Италия, той тръгва от родната си Варна, където жадно попива лекториите в киноуниверситетите, увлича се до самозабрава от магията на седмото изкуство. Без да има специално кинообразование, Владо беше по-вещ от мнозина, притежаващи го. Умееше да организира, да улавя новостите, за да ги сподели с българската публика. Неслучайно беше селекционер и основен двигател на Киномания, обикаляше фестивалите в Берлин, Кан и Венеция. Аз се сближих с него на Венеция, но вече бях чувала за митичната пълна панорама на Ингмар Бергман в София, с която особено се гордееше. Владо си запази приятелството с тогавашния шведски посланик, който по-късно го покани отиде до остров Форьо, за да види местата, където е творил един от любимите му режисьори.

Дълги години деляхме с Владо апартамент по време на кинофестивала във Венеция. Той идваше с вече ясни идеи какво да види, но винаги имаше и примамливи заглавия, които го караха да щъка от една зала в друга. И когато в полунощ се засичахме в общата кухня, започваха разговори, че дори и препирни за видяното през деня, съставяне на програмата за следващия. Беше му трудно да си дели времето между филми и срещи с киноразпространители и компании, но пък удоволствието му, че е успял да осигури за България поредния качествен филм, беше безмерно.

Беше точен и бърз, което му помогна да разшири дейността си и да се отдаде и на поредицата „Амаркорд“ на издателството „Колибри“, където се превеждат книги от световноизвестни имена на киното. Ако тяхното публикуване успеееше да съвпадне с гостуването на авторите им в България, Владо беше изпълнил и тази си мисия. Педантичен до крайност редактор в проверката на имена и заглавия. За филмотечното кино „Одеон“ беше чест да го има като домакин и съставител на тяхната програма. Умееше да общува непринудено, да създава дълготрайни професионални контакти. Чувството за хумор неизменно го съпътстваше.

Само преди 20-ина дни пак седяхме заедно на поредното събитие във Венеция и отпразнувахме малко на патерици неговите 50 години, разказваше ми киноновините от България.
Лек път, Владо, и догодина пак ще те чакам да ми подскажеш отгоре кой ще спечели Златния лъв!

Опелото ще се състои в петък, 6 октомври 2023 г., от 11.30 часа в храм „Св. Седмочисленици“ в София.

Соня Александрова
05.10.2023

Свързани статии

Още от автора