0
9712

„Цветният“ сезон на Софийската филхармония

Абонаментни цикли в различни цветове и световни звезди са в програмата

фотография Василка Балевска

„Оставаме заедно“ е девизът за новия сезон на Софийската филхармония. Найден Тодоров представи концертните цикли на съставите в онлайн пресконференция. Червен, оранжев, жълт, зелен, син, лилав, розов, бял и детски ще са те, а в тях ще участват някои от най-големите звезди от световните сцени.
Ще започна с няколко оперни акцента. На 4 и 6 септември – „Кралски афери – оперни крале и кралици“ с Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев; на 26 ноември – Красимира Стоянова и Владимир Кираджиев; на 6 декември – Калуди Калудов и Кръстин Настев; на 14 януари 2021 г. в НДК – тенорът Хуан Диего Флорес и диригентът Кристофър Франклин.
Отменените юбилейни концерти на Националния филхармоничен хор ще бъдат компенсирани от четири събития в периода 26 октомври – 26 януари, всички дирижирани от Славил Димитров. Ще бъде отбелязана годишнината на Чайковски, ще бъдат представени старобългарски митове и легенди, както и казашката поетика.
На 29 септември започват приказките за детската публика на „Фортисимо“, посветени на различни инструменти. Първата е за перкусиите, следва кларинетът със солист Михаил Живков. Половин месец след световната премиера на „Дива симфония“ на Дан Браун ще се състои и българската – на 29 ноември. В предколедните дни по традиция ще бъде представена „Лешникотрошачката“ на Чайковски (20.12.).
Някои от поканените солисти са се съгласили без промяна в хонорарите да изнесат по два концерта заради ограниченията за допустим капацитет в залата. Това са Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев – 4 и 6 септември; Шломо Минц – 11,12 октомври; Борис Белкин и световнопризнатият диригент Джанлуиджи Джелмети – 17, 18 септември; Гидон Кремер – 1, 4 октомври.
За Коледа на 25 декември ще има два концерта – матине с Найден Тодоров и вечерен с хора на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева. Връща се и Новогодишният концерт на Филхармонията. На 29 декември Мартин Пантелеев ще дирижира творби на фамилията Щраус.
Проваленото честване на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен ще се състои в няколко вечери, а кулминацията е на 17 декември с главни действащи лица пианиста Георги Черкин и диригента Константин Илиевски.
Найден Тодоров благодари на зрителите, купили билети за концертите от отминалия сезон, които при тяхната отмяна са отказали да си получат парите, за да подпомогнат любимия състав. „Това е много важно за нас. Това е доверие.“ Той покани повече хора да се присъединят към Филхармоничното общество, което би им осигурило намаления за концертите, присъствие на репетициите и срещи с много от гостуващите солисти и диригенти. Освен това обеща да продължи онлайн излъчването на записи на концертите, но вече с абонамент.
Червеният абонамент поставя начало на сезона с откриването на Дамрау, Тесте и Балев и следващата среща – на 4 октомври с Гидон Кремер и Джеймс Джъд, когато ще звучат Вторият концерт на Шнитке и Четвъртата симфония на Бетовен. На 19 ноември клавирната звезда Антонио ди Кристиано и диригентът Янош Аш ще
изпълнят Втория концерт на Шопен, а във втората част – новооткрития Реквием на Леонкавало. Този цикъл завършва с Коледното матине.
В Оранжевия абонамент са включени: вторият концерт с Диана Дамрау на 6 септември, вторият концерт на Шломо Минц, който ще се изяви като солист и диригент и ще представи Петия цигулков концерт на Моцарт и Шотландската симфония на Менделсон. Тук са и оперният концерт на Красимира Стоянова, както и вечерният Коледен концерт.


На 10 септември започва Жълтият абонаментКонцерт за пиано №20 на Моцарт и „Пролет в Апалачите“ на Копланд са избрали поанистът Андрей Гаврилов и диригентът Андреа Витело. „Нови звезди“ е заглавието на концерта на 15 октомври, а звездите са виолончелистката Камий Тома и пианистът Александър Улман, които под палката на Найден Тодоров ще изпълнят Концерта за чело на Шуман и Третия клавирен на Рахманинов. Отново Найден Тодоров ще дирижира завръщането на Евгени Божанов в зала „България“ на 3 декември с Първия концерт на Шопен, а след него следва Симфония 8 на Шуберт. Този цикъл завършва с Новогодишния концерт.
Зеления абонамент откриват цигуларят Борис Белкин и Джанлуиджи Джелмети на 17 септември. Легендарният маестро ще дирижира Седма симфония на Бетовен и концерта на Брух. Главният гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел избира за 22 ноември „Метаморфози“ на Р. Щраус и 40 Симфония на Моцарт. Тук е и концетът на Калуди Калудов и Анна Дитри. Вечерта на 7 януари е посветена на Жан Сибелиус с две пиеси за виолончело и оркестър, Концерта за цигулка, а след това ще звучи Симфония 2 на Брамс. Йорма Панула ще бъде на пулта, а солисти са Рей Уанг – чело, и Джан Паоло Пелозо – цигулка.
Борис Белкин и Джанлуиджи Джелмети откриват и Синия абонамент на 18 септември. В него на Моцарт е посветена специална вечер на 1 ноември. Диригентът Стефано Циалис и клавирно дуо „Шаламов“ ще изпълнят Концерта за две пиана и Симфония 41. На 10 декември българската публика ще се срещне с пианиста Олег Майзенберг, който ще изпълни Рапсодия по тема на Паганини от Рахманинов, а след това ще прозвучи Класическата симфония на Прокофиев. Дирижира Найден Тодоров.
В Лилавия абонамент на 24 август Саша Гьотцел ще представи Малер с прочутото Адажието и Симфония 4. На 5 ноември публиката отново ще аплодира цигуларя Светлин Русев във Втория концерт на Паганини, а във втората част ще се състои българската премиера на Симфония 9 на Шамуар под палката на Найден Тодоров. Млади звезди ще свирят на 13 декември под диригентството на Герит Присниц. Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко ще изпълнят Концерта за
цигулка, виолончело и пиано
на Бетовен. Ще звучи и неговата Първа симфония. Солист на Бетовеновия цигулков концерт на 21 януари ще бъде Мила Георгиева, а във втората част ще бъде изпълнена Симфония 4 на Шуман. Диригент ще бъде Дарил Анг.
На 1 октомври Найден Тодоров ще дирижира „Просветлена нощ“ на Шьонберг и „Тиха молитва“ на Канчели. Солисти ще бъдат цигуларят Гидон Кремер и Гиедре Дирванаускайте – виолончело. В този Розов абонамент Емил Табаков ще дирижира сюитата „Лебедово езеро“ на Чайковски и Гогол сюита на Шнитке. На 17 декември е Бетовеновата вечер на Константин Илиевски и Георги Черкин, които ще изпълнят Императорския концерт и Лунната соната. 180-годишнината на Чайковски ще бъде отбелязана на 28 януари със Симфония 5 и Концерта за пиано. Ще дирижира Юлиан Рахлин, а солист ще бъде Людмил Ангелов.
„Има уговорени концерти и за пролетния полусезон, но за тях ще говоря през есента“, обяви Найден Тодоров и обеща, че ако ситуацията се стабилизира, българската публика ще може да чуе в София легендарната пианистка Марта Аргерич.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. В момента е заместник-главен редактор на екип „Музика“ на програма „Христо Ботев“.
Предишна статияЕрозиращата българска демокрация (II)
Следваща статияПоследните дни и часове на Стамболов (II)