Начало Галерия Четвърто издание на Националната стипендия „С усилия към звездите“
Галерия

Четвърто издание на Националната стипендия „С усилия към звездите“

Портал Култура
29.11.2022
5173

За четвърта година Националната стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти във визуалните изкуства, литературата, музиката, танца, театъра и пърформанса. За първи път подкрепата се насочва и към артисти в направление дигитални изкуства.

Стипендията е учредена от фондация „Културни перспективи“ по идея на оперната певица Ина Кънчева и от 2019 г. подпомага талантливи български артисти. 

Подкрепата, която всеки стипендиант получава в продължение на една година, е в няколко направления: работа с ментор; бюджет, покриващ разходите за творчески проект на кандидата; участие в годишен тематичен пърформанс в рамките на фестивала CULTURAMA.

„Ако си български артист и си на възраст до 30 години, ако вярваш в себе си и в своя талант – избери твоята перспектива и кандидатствай за менторска и финансова подкрепа в пет области на изкуството“, призовават от фондация „Културни перспективи“.

Първите три издания на Националната стипендия „С усилия към звездите“ подкрепиха общо шестнадесет млади таланти. Всички те бяха представени пред публиката чрез серия от самостоятелни пърформанси в рамките на CULTURAMA – ежегоден фестивал на изкуствата, продуциран от фондация „Културни перспективи“. Стипендиантите от първото издание поставиха театралното представление „Нарцис и Ехо“ на сцената на Драматичния театър в Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Сред менторите в различните издания на Стипендията бяха Георги Господинов, Недко Солаков, Галина Борисова, Явор Гърдев, Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Красимира Стоянова.

Кандидатите имат възможност да подават своите кандидатури онлайн в платформата CULTURAMA.ART до 25 декември 2022 г.

Портал Култура
29.11.2022

Още от автора