Начало Филми Премиери Юбилеен венециански кинофестивал
Премиери

Юбилеен венециански кинофестивал

Соня Александрова
27.07.2022
3163

Флоренция, специално за Портал Култура

79-ата Мостра на киното във Венеция (31 август–10 септември) празнува 90 години. Най-старият кинофестивал в света има единайсет пропуснати издания по време на Втората световна война и в следвоенните години по причини от най-различен характер. Юбилеят личи още в официалния плакат, представен на пресконференцията в Рим – лъвица на златен фон, която лети през историята с енергия и лекота и поднася цифрата 90, както и надежда.

Надежда за един интересен фестивал, представящ днешното състояние на световното кино. Това обясни директорът Алберто Барбера, който представи програмите и заглавията. В надпреварата за Златния лъв са 23 филма. Пет от тях са на домакините, с по още пет са Франция и САЩ. Великобритания е с два, Ирландия – с един. Азия ще бъде представена от Япония и Иран, Латинска Америка – от Мексико и Аржентина. Русия липсва – както поради посредствеността на представените заглавия, така и поради невъзможността по очевидни политически причини единственият заслужаващ филм, финансиран от Министерството на културата, да бъде поканен официално. Фестивалът ще се открие с американския конкурсен филм „Бял шум“ на Ноа Баумбах (по едноименния роман на Дон ДеЛило) с Грета Гъруиг и Адам Драйвър. 

Режисьорите на единайсет конкурсни творби ще се състезават за първи път във Венеция. Други трима – Джани Амелио (Италия), Дарън Аронофски (САЩ) и Джафар Панахи (Иран), вече са  получавали Златния лъв. Фредерик Уайзман (САЩ) дори има Златен лъв за цялостно творчество, както и Оскар. Него притежават и Алехандро Гонсалес Иняриту (Мексико), Мартин  Макдона (САЩ), Флориан Зелер (Франция) и Лора Пойтрас (САЩ), които ще се конкурират във Венеция.

Техните филми ще бъдат оценявани от международно жури, оглавявано от американската актриса Джулиан Мур, която ще е в компания на италианския режисьор Леонардо ди Костанцо, френската режисьорка Одри Диван (Златен лъв от 2021 г. за „Събитието“), иранската актриса Лейла Хатами (Сребърна мечка 2011 за най-добра актриса за ролята ѝ в „Раздялата“), японския писател и сценарист Казуо Ишигуро (Нобелова награда за литература от 2017 г.), аржентинския режисьор и сценарист Мариано Кон и испанския режисьор Родриго Сорогойен.

Борбата ще бъде напрегната, но сигурни засега са само двата Златни лъва за цялостно творчество – на американския сценарист и режисьор Пол Шрадер и на френската актриса Катрин Деньов.

Не по-малко привлекателни заглавия – осемнайсет на брой, има и в другата конкурсна програма – „Хоризонти“. Допълват картината филмите от „Извън конкурса“ – деветнайсет, от които девет  документални. Сред техните създатели са Лав Диас (Филипини), Оливър Стоун (САЩ), Пол Шрадер (САЩ). На Украйна е отделено специално пространство, в което ще се вмести и честият гост на Венеция Сергей Лозница. С обяснимо вълнение се очаква и последният филм на южнокорееца Ким Ки Дук, монтиран от естонските му колеги след неговата смърт от COVID-19.

Любителите на гламура ще чакат денонощно да видят на червения килим Кейт Бланшет, Изабел Юпер, Тилда Суинтън, Пенелопе Крус и още много други. А истинските почитатели на седмото изкуство ще се отдадат на безкраен филмов маратон.

Соня Александрова
27.07.2022

Свързани статии

Още от автора