Начало Филми Премиери Бунтът на послушните
Премиери

Бунтът на послушните

Цветан Марангозов
23.01.2018
5490
Николай Майсторов, Портрет на Марангозов

Телевизионната пиеса на Цветан Марангозов е излъчена по германската национална телевизия ZDF през 1963 г. и като радиопиеса по RIAS-Berlin под заглавие „Знаменитата лъжа“. Представяме я със съгласието на автора.

В ролите: Гизела Улен, Елфрида Рюкерт, Фридрих Йолов, Карел Степанек, Ханс Ото Бал, Зигфрид Стайнер. Сценография Петер Шарф, оператор Оскар Шнирх, режисура Хайнц Шимелпфенинг. Заснето в Бавария – Ателие, Мюнхен, продуцент Бертелсман ТВ, 1963 г.

Страх сковаваше възприятието ни. Невъзможно беше да анализираме системата, в която бяхме попаднали. Едва в емиграция се събуди у мен споменът за преживяния абсурд. Близо 45 години по-късно реших да преведа част от пиесите, писани на немски след пристигането ми в Мюнхен (1960). Още първата вечер в хотела чух случайно една радиопиеса и това ме наведе на мисълта да опитам да пиша в този жанр. По-късно някои от радиопиесите бяха осъществени и като телевизионни пиеси. Пример на това е „Бунтът на послушните“…   

Цветан Марангозов 

Цветан Марангозов – поет, писател, драматург и режисьор, е роден на 3 октомври 1933 г. в София, в семейството на архитекта и поет Николай Марангозов. Майка му е германка. През 1951 г. е осъден за опит за бягство през граница, в затвора пише своя роман „Безразличният“(излязъл през 1959 г. като „Белязаният“). През 1960 г. заминава в Германия на гости на майка си, но вместо в Хамбург, спира в Мюнхен и остава там. В периода 1960-1991 г. пише пиеси за радио и телевизия, автор е на сценарии, режисьор е на игрални филми, става част от мюнхенския електронен авангард. В Германия е популярен като Marran Gosov. Той е сред ранните централни фигури на новото немско кино и принадлежи към така наречената „Мюнхенска група” около Клаус Лемке, Май Спилс, Вернер Енке, Рогер Фриц, Рудолф Томе и др. Цветан Марангозов е автор на повече от 30 късометражни филма. В специална програма, посветена на Марангозов, през 2016 г. София Филм Фест показа 10 от тях.

Марангозов създава също видеоинсталации и концепции за Ханс-Юрген Сиберберг и Йозеф Бойс. По-късно, през 80-те години, снима епизоди от любимия в Германия телевизионен криминален сериал Един случай за двама, пише сценарии за друг любим криминален сериал Евроченгета, композира филмова музика. През 1991 г. Цветан Марангозов се завръща в България. В периода 1991-1996 г. публикува седем книги с поезия. През 1997 г. пиесата му „Гъбата” е поставена в Народния театър. С филма си Видеоконцепт IV представя България на 25-ото биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло през 2002 г.

 

Цветан Марангозов
23.01.2018

Свързани статии