Начало Галерия Улицата
Галерия

Улицата

Портал Култура
13.09.2012
2664

„Концентрирай се върху същността!”. Нищо чудно, че Николай Трейман – фотограф и пътешественик, и неговият клуб „Паралакс” следват девиза на апаратите „Лайка”. Опит за съпротива срещу превръщането на фотографията в обикновено забавление. Освен върху техническата грамотност и общите познания за изразните средства, те се концентрират върху въпросите: как и какво да снимам? Събират се в почивните дни и въоръжени с фотоапарати тръгват да търсят отговорите. За 18 години през клуба са преминали около 500-600 души, от 6 до 60 години. Курсовете са 12, към най-малките е адресиран курсът „Откривател”. Тази година е добавена и концептуална фотография, лектор е Ивайло Стоянов, завършил в Германия. Вече пета година студентите по философия от Софийския университет имат възможност да опознаят света през обектива под ръководството на мултидисциплинарно трио лектори – фотографа Николай Трейман, философа проф. Цочо Бояджиев и изкуствоведа Катерина Гаджева, последните двама са бивши ученици от клуба.

В „Паралакс” се събират два типа хора, едните с творчески професии, свързани с фотографията, а другите – от деловите сфери, търсят как да компенсират сухото всекидневие. Появяват се и курсисти с аналогови апарати – те са най-интересни, признава Трейман. В клуба може да се научи много за алтернативните техники. Вместо обичайните практически наръчници от тук излизат теоретични публикации: Библиотека ФО на издателство „Изток-Запад” вече пусна Теории на фотографията, а тази година и История на неостротата. Проф. Бояджиев я представи на Нощта на фотографията в Княжевската гора в началото на лятото, когато бяха отбелязани 92 години от основаването на Български фотоклуб – най-стария в страната.

На завършващите тригодишната школа в „Паралакс” им предстои да работят върху темата „Идея”. Тръгвайки от предварителната си идея, всеки ще търси образа на България – есенните пътешествия започват от Северозапада. А проектът „Улицата”, който представяме, е подготвен през втората година на школата.

Още по темата:
Николай Трейман за уличната фотография
Портал Култура
13.09.2012

Свързани статии

Още от автора