Начало Музика Концерти „Маргинали“ в музика и образ
Концерти

„Маргинали“ в музика и образ

Портал Култура
16.01.2023
5771
клавирно дуо „Атмосфери“

Музикално-визуален пърформанс с интригуващото име „Маргинали“ е първото събитие от фестивала CULTURAMA за 2023 г. Той е създаден от клавирното дуо „Атмосфери“ и визуалния артист Венелин Шурелов и ще бъде представен на 18 януари в софийския център за съвременни изкуства Топлоцентрала

Творческата идея на проекта е на двете млади пианистки Мила Михова и Александра Дичева, които спечелиха Националната стипендия „С усилия към звездите“ в област „Музика“ за 2021/2022 г. Пърформансът е резултат от работата на двете стипендиантки през обучителната година и е израз на техните музикални и творчески търсения и вдъхновения. В тази първа изява пред публиката с проект, подкрепен от Стипендията, те избраха да представят съвместен пърформанс с визуалния артист, сценограф и автор на интерактивни инсталации Венелин Шурелов.

Концертът на дуо „Атмосфери“ ще представи естонския композитор Яан Раатс с 24 маргиналии за две пиана op.68 (1982) и Соната за две пиана op.82 (1990). Маргиналиите са 24 кратки пиеси без общо драматургично развитие и наратив. Всяка от тях въплъщава различно гранично състояние – първична агресия, медитативна съзерцателност, непоклатима решителност, остър сарказъм и др. В маргиналиите липсва кулминационна точка, те са като своеобразен прелюд към сонатата. Нейната по-крупна форма като една от най-устойчивите музикални форми въобще контрастира на кратките маргиналии.

„Естонският композитор Яан Раатс култивира свой ярък музикален език, който следва импулсите на интуицията му. Самият той казва, че не обича да ограничава композициите си в конкретна композиционна техника, а да използва средствата на музиката в помощ на своето въображение. Музиката на Раатс е като мозайка от тонална хармония и модернистични клъстери, полифоничен релеф и фолклорна мелодика, непоклатима монотонност и хумористична игривост и самоирония. Абстрактната природа на музиката на Яан Раатс е стимул за асоциативната мисъл. Това позволява широка художествена и мисловна свобода за изпълнителя и слушателя. Така и двамата влизат в ролята на интерпретатори“, разказват момичетата от клавирно дуо „Атмосфери“.

„Чуя ли „маргинал“, откликвам. Привлича ме страничното, граничното, периферното. Мила Михова и Александра Дичева предлагат да се разходим в сложната и асоциативна музика на Яан Раатс. Не очаквайте от мен попътни абстрактни визуализации. Ще ви покажа две тела. Съвсем случайно Таня Неделчева и Ралица Георгиева откриха своите в почти танц. По стечение на обстоятелствата хореографски ги моделира Теодора Попова. А между другото постоянно ми се върти фраза от финалния монолог на бащата във филма „Призови ме с твоето име“: „А що се отнася до тялото ви, идва момент, когато никой не го гледа, още по-малко иска да се доближи до него“, споделя Венелин Шурелов.

Портал Култура
16.01.2023

Още от автора