Начало Книги Годишни награди Годишните награди на Портал Култура 2016
Годишни награди

Годишните награди на Портал Култура 2016

Портал Култура
01.11.2016
5388
Снимка Стефан Джамбазов
Снимка Стефан Джамбазов

На 1 ноември, Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи за трета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията Проза бяха присъдени две награди. Първа награда получи Чавдар Ценов за „Отклонения наесен”, Жанет 45, за „художествената образност, с която пресъздава причудливите светове на всекидневието и човешката участ в потока на времето”. А втората награда взе Здравка Евтимова за романа „Една и съща река”, Жанет 45, за „митопоетичния реализъм, с който пресъздава болките на нашия съвременник”.

В категорията Хуманитаристика I награда получи книгата на проф. Михаил Неделчев „Ефектът на раздалечаването”, Кралица Маб/НБУ, „изследване на литературата на НРБ, съзидателната власт на моралните авторитети и алтернативния сектор”. Втора награда спечели  Пламен Дойнов с книгата си „Литература, размразяване, разлом”, Кралица Маб/НБУ, за своетоизследване на средищните години в литературата на НРБ и утвърждаването на едно ново, съмняващо се и търсещо поколение, наложило нов тип художествено съзнание”.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Голямата специална награда на Портал Култура за 2016 г. получи проф. Александър Шурбанов за „приноса на неговото поетично и преводаческо дело, дало на българската култура преводите на Уилям Шекспир, Джефри Чосър и Джон Милтън”.

Специалната награда бе присъдена на писателя Георги Величков за „приноса му към модерната българска проза, която той обогати със своите „прости чудеса” и прозренията на „самотния малък човек”.

А специална награда на Фондация „Комунитас” за принос към гражданското общество, която се връчва за първи път, получи социологът Боряна Димитрова за своята „професионална дейност и гражданска позиция, допринесли за промяната на българското общество”.

Портал Култура
01.11.2016

Свързани статии

Още от автора