1
5171

Годишните награди на Портал Култура 2016

Снимка Стефан Джамбазов
Снимка Стефан Джамбазов

На 1 ноември, Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи за трета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията Проза бяха присъдени две награди. Първа награда получи Чавдар Ценов за „Отклонения наесен”, Жанет 45, за „художествената образност, с която пресъздава причудливите светове на всекидневието и човешката участ в потока на времето”. А втората награда взе Здравка Евтимова за романа „Една и съща река”, Жанет 45, за „митопоетичния реализъм, с който пресъздава болките на нашия съвременник”.

В категорията Хуманитаристика I награда получи книгата на проф. Михаил Неделчев „Ефектът на раздалечаването”, Кралица Маб/НБУ, „изследване на литературата на НРБ, съзидателната власт на моралните авторитети и алтернативния сектор”. Втора награда спечели  Пламен Дойнов с книгата си „Литература, размразяване, разлом”, Кралица Маб/НБУ, за своетоизследване на средищните години в литературата на НРБ и утвърждаването на едно ново, съмняващо се и търсещо поколение, наложило нов тип художествено съзнание”.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Голямата специална награда на Портал Култура за 2016 г. получи проф. Александър Шурбанов за „приноса на неговото поетично и преводаческо дело, дало на българската култура преводите на Уилям Шекспир, Джефри Чосър и Джон Милтън”.

Специалната награда бе присъдена на писателя Георги Величков за „приноса му към модерната българска проза, която той обогати със своите „прости чудеса” и прозренията на „самотния малък човек”.

А специална награда на Фондация „Комунитас” за принос към гражданското общество, която се връчва за първи път, получи социологът Боряна Димитрова за своята „професионална дейност и гражданска позиция, допринесли за промяната на българското общество”.

1 коментар

  1. Странно, че номинираната от Портал „Култура“ книга в три тома „Балканският човек“ остана извън класацията. Питам: има ли по-голяма, по-важна, по-исторически обхватна, по-талантлива, по-значима, която допълни световната история на великите френски историци Фернан Бродел и Жак Льо Гоф (в техния труд липсват Балканите) книга, която нареди България в световния исторически храм? Точно затова „Балканският човек“ е стотици пъти по-ценен, защото Балканите са вече част от световната история. Кой от номинираните кандидати за този приз може да се похвали с толкова достойно за българите дело? Нямам против перото на Михаил Неделчев и Пламен Дойнов, но се чудя каква е базата на сравнимост между, посочените по-горе творци?
    Има нещо много метафорично в името на наградата Портал „Култура“. Този портал е твърде тесен за мащабността на написаното от Йордан Велчев.
    Чудя се, как талантливи и умни хора, като Михаил Неделчев не се отказаха сами от приза заради големия Йордан Велчев и неговия знаменателен труд, писан пет години.
    Честито на наградените!