Начало Галерия Записки по варненските буни
Галерия

Записки по варненските буни

Нора Голешевска
28.05.2024
935
Асфалтираната карта на Черно море на Стоян Дечев

Второто издание на един от най-мащабните форуми за съвременно изкуство у нас – БУНА, започна в Деня на славянската писменост и култура. И ще продължи до втори юни, представяйки пред варненската публика и гостите на града 188 артисти и 67 събития, обединени от темата „Природата на връзките“.

Смело може да се заяви, че с това издание БУНА се налага като международен фестивал, в който тази година участват артисти, художествени колективи и галерии от Косово, Сърбия, Румъния, Шотландия, Нидерландия, Австрия, Америка, Германия, Турция и Франция. Наред с това няма да е неточно твърдението, че следвайки заявения още миналата година стремеж за работа в посока на децентрализация на художествения живот, форумът съумява да представи актуален стоп кадър на родната сцена на съвременното изкуство, консолидирайки умело нейните специфики и плурализъм и показвайки жизнения пулс на цяло едно ново поколение от артисти и институции. Като се добави и нововъведението, съгласно което след отворена покана бяха селектирани творби, за чието осъществяване са използвани продукционните разходи на артистите, морският фестивал категорично се заявява не просто като художествена територия за аутсорсинг на вече създадени артефакти, но и като фактор в създаването на съвременно изкуство у нас, а в този смисъл и в културната политика в сектора.

Предпремиерно, на 23 май, в градската галерия „Борис Георгиев“ своята изложба Еgo-system/Eco-system откри най-дълго съществуващата у нас неправителствена организация в сферата на съвременното изкуство Институтът за съвременно изкуство – София. Официалното откриване на БУНА беше на 24 май, на два етапа – в обедните часове на празника на стълбите на ул. „Дръзки“, когато кратки речи държаха Ралица Герасимова, моторът на арт форума, патронът на фестивала Юлиан Попов (министър на околната среда и водите в кабинета на акад. Денков), както и инж. Петър Димитров – служебен министър на околната среда и водите. Своята солидарност с артистичния свят заяви и кметът на Варна Благомир Коцев, който беше сред специалните гости. По-късно, в 19.30 ч. в пространството за алтернативна култура ReBonkers, на ул. „Барутен погреб“ 4 Боряна Петкова сложи началото на водещата изложба „Природата на връзките“ с куратор Ирина Баткова. В пърформанса си „Пазител II“ художничката постави публиката лице в лице с непреодолимия, настървен нагон към рисуване, пулсиращ в крехкото ѝ тяло, уловено в материализиралите се самоограничения на нейното съзнание, изправено пред установените в заобикалящия я свят йерархии.

Боряна Петкова, „Пазител II“

Още на следващия ден, след интензивно препускане из градските меандри на морската столица, последвано от оспорвани дискусии около достойнствата на работите и изложбите, журито обяви наградите БУНА за 2024 г. Това стана на фона на потрепващата от плажния бриз инсталация PURE BUNA на Християн Бакалов, преобразила до неузнаваемост морския клуб Moonlight. Отличените получиха статуетки с форма на тетрапод, предоставени от Сдружение „Трета Буна“.

Следва да се изтъкне, че журито, поканено от организаторите, е в умишлено търсен разнороден състав, отговаряйки на стремежа да покрие широк спектър от роли в полето на съвременното изкуство у нас. Така Маргарита Доровска (Център Кристо и Жан Клод, Габрово) и Рене Георгиева (Галерия „Васка Емануилова“, София) бяха адепти на гласа на институционализираните куратори, Виктория Драганова (Swimming pool, София) – на независимите, а Катрин Зингер (Фондация „Зингер-Захариев“, София) – на колекционерите на съвременно изкуство у нас. На церемонията по награждаването те споделиха, че след разгорещените дискусии четирите им гледни точки все пак са успели да се срещнат в завиден консенсус относно отличените участници.

Награждаване на участниците

Обособяването на наградите на форума в четири категории е своеобразна организационна новост, която по непринуден начин изненада не само феновете на фестивала, но и самите наградени. Три награди бяха присъдени в категорията Визуален артист, в която журито отличи пърформанса на Боряна Петкова „Пазител II“. Сред суровата архитектоника на бившия барутен погреб пърформансът беше показан за пръв път на живо пред българска публика, видимо реконтекстуализиран спрямо темата на фестивала „Природата на връзките“. Мартина Вачева пък бе отличена за своята изложба „Влачугане“, с която младата художничка от Пловдив гостува в Археологическия музей във Варна след убедителното си  представяне в „Топлоцентрала“ в София. Така работата на Мартина Вачера, курирана от Владия Михайлова, извървя пътя от белия куб до музейната зала. Сред тримата наградени артисти е и емблематичният за видеоарт сцената у нас Цветан Кръстев, когото журито отличи за четиринадесетте му видеа, заснети в периода от 2015 г. насам на Първа буна във Варна и показани в рамките на изложбата VARNA CONTEMPORARY с куратор Ралица Герасимова.

„Влачугане“, Мартина Вачева

Наградите, присъдени в категория Изложба, също са три: за „Невидимата игра“ на Арбнор Каралити и Юл Джафери, галерия „Доза“, София, фокусирана върху връзката между социалните конструкти и личната интроспекция (куратор Войн де Войн); за изложбата Technology and ecology на софийската галерия „Аросита“ (Мария Налбантова, Михаела Лакова, Иглика Христова, Мира Янкова, Албена Баева, Александър Вълчев) и за галерия „Наратива“ от Велико Търново (Алекси Иванов, Билос, Валентина Лапчева, Веселин Симеонов, Веселин Дамянов-Вес, Ганчо Ганчев-Гана, Димитър Стефанов, Диана Нанева, Илиян Ненов, Кром Багелски, Николай Петров-Глоу, Павел Калоянов-Епик, Тодор Овчаров, ХРОМЕ).

В категорията Намеса в градска среда отличието получи Стоян Дечев за своята асфалтирана карта на Черно море,  на чиято концептуална метафорика може да се натъкне всеки фланьор, преминаващ покрай Морското казино. Специална награда на журито за своите кураторските усилия, фокусирани върху намесите в градска среда, и за смелостта да излезе извън присъщата му роля на артист получи художникът Александър Вълчев.

Арт форумът Втора БУНА се организира от  Сдружение „Таляна“ и пространството ReBonkers и е подкрепен от Община Варна, Национален фонд „Култура“, Гьоте-Институт, Френския институт и Посолството на Франция, Посолствата на Украйна и Косово, „Фрапорт Туин Стар“, „Топ Мобилити“ и „Кампус 90“.

Фестивалът продължава до втори юни, все още може да се види разнородна палитра от изложби, пърформанси, лекции и намеси в градската среда, като по-голямата част от събитията са със свободен достъп. Символично финалът на арт форума ще се случи именно на ден с подчертано революционен патос, може би като ехо на мотото „Защото буна значи бунт“. Пълната програма на форума е достъпна на следния линк www.bunavarna.com.

Нора Голешевска
28.05.2024