Начало Музика Концерти Културама: музиката на водата
Концерти

Културама: музиката на водата

Портал Култура
09.06.2024
486
Марта Джурина, Fluid Contact

„Водата е начало на всичко съществуващо“ – думите на древногръцкия философ Талес са чудесно въведение към предстоящия седми фестивал CULTURAMA през юни

Тази година той е посветен на водата и носи мотото Water Live – разбирано в две значения – като живот и като изпълнения на живо. „Водата и музиката си приличат – и двете са флуидни, изначални, загадъчни, имат своя собствена форма и в същото време могат да приемат различна форма“, обясняват замисъла си организаторите.

Фестивалът CULTURAMA е поредица от музикални, литературни и арт събития с участието на европейски и световни артисти, провежда се на различни места в София с ясната цел – да промени средата през споделено преживяване, като изразява по артистичен начин ясен възглед, свързан с опазването на околната среда, биоразнообразието и природосъобразния живот.

Въпреки че в основата на CULTURAMA е музиката, фестивалът разширява обхвата си към визуалните изкуства. Програмата включва пет изложби, обединени от темата за водата. На 11 юни в Градската градина се открива изложбата „Черноморски диалози“ – подводни фотографии на Михаил Заимов. На следващия ден в Галерия 2.0 на „Гурко“ 46 известният български бижутер Николай Сърдъмов ще покаже Lapidarium – колекция бижута, чиито първообрази са в природата. В Триъгълната кула на 20 юни ще се открие двойна изложба (Басейн & Останки) на френските автори Венсан Рюфeн и Аксел Морел, която представя техните абстрактни размисли и съзерцания, вдъхновени от водата. На 24 юни Марта Джурина показва своя проект Fluid Contact в градинката „Кристал“. Фотографската серия е създадена в съприкосновение със силите на природата, а именно слънчевата светлина и водата на Сена в Париж. Отправна точка на замисъла е кампанията за почистване на реката преди Олимпийските игри, като целта е Сена да стане годна за къпане и да бъде отменена над стогодишната забрана за плуване в нея.

Франсоа Салк (виолончело), Венсан Пейрани (акордеон)

Музикалната страна на фестивала включва класика, джаз, самба, хип хоп, музика, изпълнена на стъкло… Началото е на 21 юни в 18 часа на площад „Славейков“ с перкусионистката Василена Серафимова, която ще импровизира върху темата за водата в произведението си Mare a Mare. Музикалната тема продължава в хореографския пърформанс на известното френско дуо Амин Буса и Жан Азуле. Следва симфоничният концерт на открито, в който ще прозвучат увертюрата на Менделсон „Спокойно море и щастливо плаване“, „Поема за любовта и морето“ на Шосон и „Морето“ на Дебюси. Сопраното Ина Кънчева, която е и създателка на CULTURAMA, си партнира със Симфониета Враца под диригентската палка на главния диригент на оркестъра Христо Павлов. 

Вечерта ще завърши с джаз концерт на световните френски артисти Венсан Пейрани и Франсоа Салк, които ще импровизират на акордеон и чело в новия Джаз клуб на София In the Mood.

На 22 юни в Триъгълната кула на „Мария Луиза“16 публиката ще се докосне до музиката на „полското чудо“ Glass Duo. Анна и Аркадиуш Шафранец свирят на най-големия професионален комплект музикални чаши, чийто диапазон обхваща 5 октави. Тяхното музициране е впечатляващо, както акустично, така и визуално.

От 19 часа на Площад „Славейков“ ще чуем две премиерни за България произведения – „Бащата на водите“ на Ф. Грофе и „Сънят на Майа“ на Самюел Струк, концерт за виолончело, акордеон и оркестър. Солисти ще бъдат Венсан Пейрани (акордеон), Франсоа Салк (виолончело), цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Издигащата се чучулига“ от Р. Вон-Уилямс. Участва отново Симфониета Враца с диригент Христо Павлов.

Музикалният празник ще завърши с късен концерт с бразилските ритми на дуета Oрели и Вериока отново в In the mood на ул. „Позитано“ 52.

На 23 юни CULTURAMA минава на кино вълна. Във Френския институт от 11 часа е прожекцията на „Солта на земята“ – филма на Вим Вендерс, посветен на световноизвестният бразилски фотограф Себастио Салгадо. А от 15 часа пак там е прожекцията на Dambusters – The start of the riverlution на режисьора Франсиско Е. Кампос-Лопес. И двете прожекции са подходящи за млади зрители.
Достъпът до почти всички събития е свободен. За повече информация виж: culturama.art.

И още нещо: тази година CULTURAMA има и специална дигитална игра „Открий чешмите на София“, наградите са тези, които открият максимален брой чешми в София от 11 до 21 юни.

Портал Култура
09.06.2024

Свързани статии

Още от автора