Начало Идеи Актуално Не вярвам в смъртта
Актуално

Не вярвам в смъртта

Портал Култура
16.02.2024
2092

Алексей Навални е починал в затвора в Ямало-Ненецкия автономен окръг. За смъртта му съобщават от Федералната служба за изпълнение на наказанията. Според ФСИН Навални се е почувствал зле след разходка и е загубил „почти веднага“ съзнание. Пристигналите лекари от спешна помощ не са успели да го реанимират. От Федералната служба съобщават също, че ще изпратят комисия в наказателната колонията, където е починал Навални. Адвокатът на политика Леонид Соловьов уточнява, че защитник е бил при него в сряда, когато той се е чувствал добре и всичко е било наред. Според представители на Обществената наблюдателна комисия Навални не е имал здравословни оплаквания. Телеграм-каналът SOTAvision публикува вчерашно видео с Алексей Навални от заседание на Ковровския съд посредством видеовръзка с колонията. На кадрите затворникът изглежда здрав и се шегува.

Алексей Навални беше на 47 години.

Публикуваме първите реакции на видни руски обществени и интелектуалци, критици на Путиновия режим в Русия.

* * *

Дмитрий Глуховски

Ако съобщението за смъртта на Навални се потвърди, това ще означава само едно: страхливо убийство на най-смелия човек в руската политика, единствения герой на съвременна Русия.

Опитаха се да отровят Навални, той беше затворен до живот в Далечния север, но дори и така руската власт – подла и страхлива – продължаваше да се страхува неимоверно от него. Дори и в карцера отвъд Полярния кръг този човек беше опасен за Путин и хората му.

Слава на героя и светла му памет.

* * *

Дмитрий Муратов

18+ Този материал (информация) е произведен, разпространен и (или) изпратен от чуждестранния агент Дмитрий Андреевич Муратов, или се отнася до дейността на чуждестранния агент Дмитрий Муратов.

Това е ужасна новина. Убеден съм, че тромбът (ако това е истинската причина) е пряка последица от 27-те му престоя в ШИЗО (карцера, б.пр.). Какво е ШИЗО – неподвижност, нискокалорична храна, липса на въздух, постоянен студ. Алексей Навални беше подложен на мъчения и изтезания в продължение на три години. Както ми каза лекарят на Навални: тялото не може да понесе това.

Към присъдата на Алексей Навални добавиха и убийство.

Изказвам най-дълбоките си съболезнования на най-близките хора на Алексей: съпругата, децата, родителите, брат му.

P.S. Всички медицински служители, които работят в наказателната колония, трябва да разполагат с видеозаписи. Ще поискаме да ни предоставят записите: кога са пристигнали лекарите, как е оказана помощ, използвани ли са всички възможности за спасение.

* * *

Андрей Кураев

Вие сте убили… [1]

Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщи за смъртта на Навални:

„16 февруари – РИА Новости. Алексей Навални е починал в наказателна колония №3 в Ямало-Ненецкия автономен окръг, съобщи регионалното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията: „На 16 февруари тази година в наказателна колония № 3 осъденият А. А. Навални се е почувствал зле след разходка и практически веднага е загубил съзнание. Веднага са дошли медицински работници от учреждението, извикан е и екип за бърза медицинска помощ“, се казва в съобщението. Уточнява се, че са се опитали да реанимират Навални, но скоро лекарите са констатирали смъртта му. Причините за смъртта му се изясняват.“

18+ Този материал е произведен и разпространен от чуждестранния агент дякон Андрей Вачеславович Кураев

* * *

„Новая газета“

Скъпи приятели!

Днес няма теми – освен една.
Почина Алексей Навални.
Няма думи. Само сълзи. И злост към тези, които фактически го убиха посредством мъчителните условия в затвора за престъпление, което не е извършил. Единственото му „престъпление“ беше, че искаше да види Русия свободна.

* * *

Борис Акунин

Алексей Навални отговаря на въпроса: „В какво вярвате?“:

„В Бога и в науката. Вярвам, че живеем в недетерминирана вселена и имаме свободна воля. Вярвам, че не сме сами в тази вселена. Вярвам, че нашите дела и постъпки ще бъдат оценени. Вярвам в истинската любов. Вярвам, че Русия ще бъде щастлива и свободна. И не вярвам в смъртта.“

Така и ще бъде.

А тези ще загинат и ще бъдат прокълнати завинаги.

[1] Цитат от романа „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски: „Как кой е убил?… – повтори той, сякаш не вярваше на ушите си. – Та вие сте убили, Родион Романович! Вие сте убили… – добави той почти шепнешком, със съвсем убеден глас.“ Превод Георги Константинов, 1960 г.

Портал Култура
16.02.2024

Свързани статии

Още от автора