Начало Книги Годишни награди Георги Мишев е носител на Голямата награда на Портал Култура
Годишни награди

Георги Мишев е носител на Голямата награда на Портал Култура

Портал Култура
01.11.2023
6310

Портал Култура връчи за десети път своите Годишни награди за литература и хуманитаристика в Деня на народните будители.

Проза

В категорията Проза Първа награда получи Михаил Вешим за автобиографичната му книга „Химия на шегата“ („Сиела“, 2022) заради „неподражаемото му майсторство да разкаже миналото през шегите на времето“.

Втората награда в категория „Проза“ бе присъдена на Красимир Димовски за „Ловецът на русалки“ („Хермес“, 2022) заради „силата на художественото внушение, с което тези три новели за любовта и яростта биват потопени в „голямото време“ на разказа“.

Хуманитаристика

В категория „Хуманитаристика“ първа награда получи Антоанета Дончева за монографията „Самюъл Бекет: сияйното отсъствие“ („Изток-Запад“, 2022) за „нейния проницателен прочит на поетиката на Бекет и на социалната и персонална ентропия в неговото творчество“.

Втората награда спечели книгата на Пламен Антов „Фрагментът. Фрагментарно“ („Ерго“, 2022) заради „реабилитирането на фрагмента като жанр, осъществено в най-добрите традиции на българската литература“

Специални награди

Голямата специална награда на Портал Култура получи писателят Георги Мишев за „приноса му към българското слово и неговия „миграционен цикъл“, превърнал се в класика на българската белетристика и на българското кино“. 

Специалната награда бе връчена на преводачката Аглика Маркова за „големия ѝ принос в превода на емблематични творби на англоезичната класика“.

Специалната награда на Фондация „Комунитас“ за принос към гражданското общество бе присъдена на Манол Пейков заради „неговата издателска дейност, както и заради изключителния му личен пример в доброволчеството и дарителството, вдъхновяващ българското общество“.

Снимка на главната страница Стефан Марков

Портал Култура
01.11.2023

Свързани статии

Още от автора