Начало Галерия Форумът „Буна“ и ренесансът на съвременното изкуство във Варна
Галерия

Форумът „Буна“ и ренесансът на съвременното изкуство във Варна

Нора Голешевска
15.02.2024
2615
Първото издание на форума „Буна“ беше през 2023 г., фотографии Денислав Стойчев, Михаела Аройо, Борис Василев

Преди дни официално бе обявено второто издание на най-новия варненски форум за съвременно изкуство – „Буна“, който ще се проведе от 24 май до 2 юни 2024 г., организиран от фондация „Буна“ и сдружение „Таляна“

С това усещането за ренесанс на съвременното изкуство във фестивалната столица на България изглежда убедително, напомняйки времето, когато във Варна се провеждаха и фестивалът за съвременно изкуство, организиран от сдружение „Кера“, и единственият у нас международен видеоарт фестивал „Видеохолика“. Това усещане днес затвърждават и наложилият се в последните години международен фестивал за късометражни филми „Карантината“, както и най-старият и представителен за морската столица „Август в изкуството“, възстановил съществуването си преди година след известно прекъсване.

В местното наречие названието „буна“ буди непринудена асоциация с диалектното наименование на хидротехническото съоръжение, предназначено за защита на бреговата линия от вълнение, течения и наноси, което в конкретния контекст указва различни географски локации по плажната ивица на Варненския залив. Интерпретацията на това име, дадена от инициаторката на фестивала Ралица Герасимова, добавя и една нова конотация посредством алюзия към женския род на думата „бунт“, импониращ на доминантно дамския екип. На свой ред, второто издание на фестивала прави естествена асоциация и със знаковия за градския фолклор плаж, предстои да видим как и дали ще се развие тя в художествени интерпретации.

В първото издание на форума за съвременно изкуство „Буна“ са реализирани 57 събития, участие вземат близо 150 артисти – български и чуждестранни, като 24 от тях са родом от Варна или живеят понастоящем в града. Надграждането след миналогодишното първо издание се изразява в това, че през 2024 г. форумът заявява своя тематична идентичност. Тя е формулирана в заглавието „Природата на връзките“, обединяващо различните събития, които предстои да се случат в края на май и началото на юни. Темата е предложена от кураторката Ирина Баткова, която освен че задава идейната рамка на форума през тази година, ще представи и изложба под същия надслов.

Пърформънс на варненската визуална артистка Славена Петкова, осъществен в рамките на участието на Swimming Pool на „Буна“ 2023

Известни са и някои от пространствата, в които ще се състоят изложби и събития от програмата. Сред тях са галериите „Ларго“, „Папийон“, Галерия 33 и новото артистично пространство на Цех 12, Регионалният археологически музей, Римските терми на древния Одесос, както и различни „рециклирани пространства“. Наред с това второто издание на форума предвижда и различни намеси в градска среда, чийто куратор ще бъде визуалния артист Александър Вълчев. В първото издание на „Буна“ той създаде смела инсталация, опаковайки с кашони цяла сграда като послание срещу неглижиращото културната памет отношение към архитектурното наследство на морската столица.

Концепцията, която стои зад обединяващата фестивалните събития тема „Природата на връзките“, допуска множествени интерпретации в широкия спектър – от планетарните до личните екосистеми. В тълкуванието, дадено от организаторите, тя засяга екологична по същността си проблематика, доколкото интерпретира заглавието, фокусирайки се върху отношенията на човека с природата и средата, в която живее, в контекста на съвременната култура. За Ралица Герасимова екологичната тематична рамка на фестивала цели да подтикне артисти и публика да преосмислят антропоцентричния модел на света. Това преосмисляне минава през отговор на въпроса дали и доколко са жизнени съвременните екосистеми в ситуация, когато техническият прогрес е свел природата до образно опосредена среда.

Чрез избраната тема второто издание на „Буна“ си поставя задачата да повдигне завесата пред начина, по който функционират връзките, но наред с това и пред начина, по който възприемаме и репрезентираме света. Организаторите очакват появата на проекти и дискусии върху философията на отношенията на артистите по тези проблеми. Форумът за съвременно изкуство „Буна“ предвижда две отворени покани към артисти, които предстои да бъдат публикувани на 15 февруари 2024 г. Кандидатури на артисти ще бъдат приемани в две направления: за продукционни разходи на проекти и за предвидените в рамките на фестивала намеси в градска среда.

Любопитен момент около второто издание на „Буна“ е, че кураторското присъствие на Ирина Баткова е своеобразно нейно завръщане на варненската сцена, ако, разбира се, не броим миналогодишното представяне на селекция на проекта „Хербариум“ в Градската художествена галерия. Това завръщане се случва точно 15 години след изключителната по своите мащаби и реализация изложба Награди за съвременно изкуство, която тя курира в магазия №7 на пристанище Варна през лятото на 2009 г.

„Буна“ 2023 г., фотографии Денислав Стойчев, Михаела Аройо, Борис Василев

Настоящата изложба с куратор Ирина Баткова ще бъде в барутния погреб, в който от няколко години се помещава знаковото културно пространство „РеБонкърс“. Нейната селекция включва работи на десет визуални артистки, представляващи различни общности, и е продиктувана от чувствителността и себепознанието на художничките с интригуващи гледни точки за това как функционира природата на връзките. По замисъл изложбата диалогизира с рефлексивната рамка на екофеминизма, преразглеждайки дуализми на класическата философия като мъжко-женско, култура-природа. Задачата на изложбата е да създаде визуална среда, която разглежда появата на етичен дискурс, възникнал от разнообразни „разкази“ или „гласове“ на жени, работещи в различни национални, исторически и културни ситуации. За първи път Баткова избира да работи само с художнички. По нейно мнение, работите на десетте артистки позволяват на погледа да се фокусира върху женските гласове и чувствителност, за да демонстрира как тяхната етика идентифицира значими подходи в осмислянето на проблематиката на фестивала, при които креативният акт се третира като начин за възстановяване на отношения.

Второто издание на форума за съвременно изкуство „Буна“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фрапорт България, Националния фонд „Култура“, Министерство на културата и Campus 90.

Нора Голешевска
15.02.2024

Свързани статии

Още от автора