Начало Галерия Цвят и светлина
Галерия

Цвят и светлина

Диана Драганова-Щир
19.05.2024
800
Велин Динев, „Годишни времена“, „Зима“, фотография галерия „Сердика“

„Великден“ – изложба живопис на Велин Динев в галерия „Сердика“ (8 май–1 юни 2024 г.)

Пространството на галерия „Сердика“ ни посреща с изложбата „Великден“, на сливенския художник Велин Динев.

Картините му по неповторим начин преобразяват и насищат с енергия и светлина света около нас. Неуморен и изключително продуктивен, той е от авторите, които със своя оригинален пластичен език интерпретират и пресъздават богатството от теми и мотиви, с индивидуален и запомнящ се похват.

През своя дълъг творчески път Велин Динев е участвал в редица общи изложби, има множество самостоятелни изяви в България и чужбина. Изключително признание за неговото изкуство е голямата награда Сирак Скитник, която авторът получава през 2018 г., и Първата награда за живопис през 2023 г. на Националната изложба за изобразително изкуство в Сливен, града, в който художникът живее и твори.

Велин Динев, „Годишни времена“, „Пролет“, фотография галерия „Сердика“

Изложбата „Великден“ в галерия „Сердика“ представя най-новите картини на автора, както и платна, рисувани през последните няколко години. В експозицията са показани творби от различни серии – „Сезони“, „Годишни времена по Вивалди“, „Утро“, „Престилки“ и др., включващи характерни мотиви от природата, композиции, свързани с фолклорното ни наследство, черги и тъкани. Жизнерадостните платна на Велин Динев завладяват и насищат пространството на галерията с много цвят и светлина. Колоритът в картините му е ярък и наситен, формите са пресъздадени ясно и обобщено, на места звучат чисто монументално и знаково.

Творбите на художника впечатляват с пространствена ритмичност и свободно изведени композиционни планове, в които доминират синтетични и изчистени от детайли форми. И същевременно по един категоричен начин той извежда багрени вертикали и хоризонтали, които маркират и изграждат структурата на творбата, като следват зададените артистична линия и индивидуален пластичен език. Велин Динев борави с изключителна експресивност и ярко изразени и наситени краски. Неговата осмислена, знаково изведена образност се подчинява изцяло на цветните стойности в картините му. Обобщените форми, различните по плътност линии, които на моменти напомнят текстилни нишки, внасят дълбоко смислово внушение в платната, което преминава отвъд границите на видимото. Художникът е завършил специалност „Текстил“ при доайена на съвременния текстил Марин Върбанов.

Със своя характерен визуален език авторът ни представя вълнуваща симфония от запомнящи се платна, в която се редуват ритмични цветни петна и асонанси, вибриращи със собствен звук и ритъм.

Каквито и инвенции да пораждат картините на Велин Динев, те са облечени в светлина от цветове и пресъздават света като приказно място, в което се разказват митове и легенди.

Велин Динев, „Годишни времена“, „Лято“, фотография галерия „Сердика“
Диана Драганова-Щир
19.05.2024