Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Людмила Димова

Две нощи в Пловдив

За особеностите на нощната разходка из музеите или как културата съжителства с моментното преживяване.
цялата статия

Константин Димитров

Буен камино, перегрино (7)

Седмото писмо от цикъла „Писма на един поклонник” разказва за едно от най-опасните в древността места по Пътя на св. Яков – обраслия с букови гори хълм Монте де ла Ока, някога пълен с диви животни и разбойници, дебнещи поклонниците.
цялата статия

Г. Демакопулос & А. Папаниколау

Неправославното православие
на Путин

Някои тълкуватели от Америка и Европа напоследък приписаха религиозна мотивация на действията на Владимир Путин. Трябва ли да се вини православното християнство за военните нашествия, реакционната политика или антизападната риторика?
цялата статия

Борис Парамонов

Песента на Херман Мелвил

Неотдавна се навършиха 195 години от рождението на Херман Мелвил. Най-известният му роман "Моби Дик" не е приет от публиката приживе на автора. През ХХ век обаче се превръща в класика, признат е за шедьовър на американската литература.
цялата статия

Портал Култура

Задочна България

Лондон, 7 септември 1978 г. На моста "Ватерло" Георги Марков е наранен с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Писателят издъхва четири дни по-късно. След смъртта му на Запад излизат неговите "Задочни репортажи за България". У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 г.

Кирякос Аргиропулос

Панаирът на куклите, фестивал за всички възрасти

Директорът и художествен ръководител на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос пред Стефан Джамбазов за поредното, осмо издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” в София.

Иван Добчев

Как успява протестиращият човек

Гестусът на Антигона е гестусът на тези млади хора, които искат промяна, искат морал, искат яснота. Режисьорът на „Антигона” от Жан Ануи участва в традиционния за Празниците на изкуствата „Аполония” цикъл „Цената на успеха”.

Мелничарят, който виеше срещу Луната

Арто Паасилина

Един ден Гунар Хутунен се появява изневиделица в едно финландско село, където купува местната мелница… Човек като човек. Но с една странност – когато е обзет от много силни чувства, Хутунен вие срещу Луната…Романът (ИК „Колибри”) е написан от един от най-популярните финландски писатели Арто Паасилина, наричан „майстор на абсурдния хумор”. Прочетете откъс от романа и интервю с автора.
цялата статия

Париж

Цочо Бояджиев

 

 

paris copy