Гледна точка

Митничаря Русо, Портрет на Пиер Лоти, 1910 г.

Артаг Торком

„Когато бил млад, един български офицер, добър фехтовчик, предизвикал на дуел известния френски писател Пиер Лоти, който бил туркофил, и нанесъл голяма обида на България“. Ориста на България през ХХ в. е окаяна, затова всяка проява на чест и достойнство събужда любопитството и желанието да се научи повече.

Последни публикации

Портал Култура

Андрей Даниел и вечните разкази

Големият български художник Андрей Даниел почина на 24 януари 2020 г. Публикуваме отново това интервю с него.

Виновен до доказване на противното

„Случаят Ричард Джуъл“: Клинт Истуд е режисирал отличен филм – идеален пример как от събития „по действителен случай“ може да се получи напрегната интрига.

Росица Чернокожева

Раблезианство и иначемислие

Радой Ралин, „Утешенията на Васил Чертовенски. Роман в анекдоти“, илюстрации Борис Димовски, издателство „Факел“, 1994 г.

Георги Каприев

Сериозно изключение

„Добролюб“ е сериозно изключение сред премиерната продукция на текущия сезон в София. Защото е театър от високо качество.

Дебат

За Любен Зидаров и „Хари Потър“ след „цунамито“

Какво иска публиката? Как проследих и участвах в дискусията във Фейсбук.

ИНТЕРВЮ

Мариана Първанова

Галерията като място за идеи

Разговор с Мария Василева за деликатната роля на галериста като ментор и за раздвижването на пазара за съвременно изкуство у нас.

Музика с небесно влияние

Разговор с диригента и композитор Мартин Георгиев – за кризата в класическата музика, образованието и Брекзит.

КНИГАТА

Имитация на кошмар

Ана Бландиана

Румънската писателка и поетеса Ана Бландиана е носителката на Наградата Хердер, член на Поетическата академия Стефан Маларме, на Европейската академия за поезия, на Световната академия за поезия на UNESCO. Разказът ѝ „Разтопеният град“, който публикуваме, е част от новия сборник с нейни разкази „Имитация на кошмар“ на изд. „Панорама“, в превод на Румяна Л. Станчева.

Птици

Цочо Бояджиев