Гледна точка

Кадър от филма на Мило Рау „Радио на омразата“ (2011)

Политическият театър и геноцидът

За геноцида в Руанда – едно от травматичните кръвопролития от края на ХХ в. – се знае немалко. На този фон обаче проектът на режисьора Мило Рау „Радио на омразата” (2011) е наистина уникален със своята гледна точка.

Последни публикации

Валентин Щурделов

Един човек – видеограф

„Един човек“ е синтез между визуално изкуство, нови технологии и движещо се изображение... „Един човек“ в превод на български би бил видело, виделина, видение…

Елка Трайкова, Михаил Неделчев

Списание „Златорог“ и неговият редактор

„Златорог“ има една много важна и неформулирана от създателите си, „придобита“ мисия: във втората половина на ХХ век той е най-яркият символ за нормалните пътища на българската култура и литература...

Даниела Чулова-Маркова

Реално и магично. Дечко Узунов и изкуството на книгата

За изложбата в ХГ „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, която продължава до февруари 2021 г.

Никола Икономов

„Мафия Inc.“ – в добрите традиции на жанра

„Мафия Inc.“ в никакъв случай не преобръща правилата на жанра. Напротив, неговата своеобразна старомодност и традиционализъм са превърнати майсторски в коз.

Дебат

Фабрис Аджадж

Ерата на изкуствения интелект

За какво да спасяваме земята, ако някой ден ще бъде унищожена? Защо да вярваме в траенето, ако в крайна сметка сме обречени? Защо по-скоро не се опитаме да избягаме, фантазирайки си, че колонизираме Марс?

ИНТЕРВЮ

Бъдещето на дигиталните ноти

Разговор с младия диригент Боян Виденов, който работи по стратегически за музикалното изкуство проект.

Ангелина Георгиева

Три знакови режисьорски имена на немския театър

Продукции на Юрген Гош, Димитър Гочев и Андреас Кригенбург ще можем да видим в дигиталните издания на Световен театър в София и „Варненско лято“. Разговор с Клаус Цезар, драматург на Дойчес театер.

КНИГАТА

Лято на езерата

Маргарет Фулър

През 1843 г. Маргарет Фулър, вече добре позната и уважавана в трансценденталния кръг на Емерсън и Хенри Дейвид Торо, пътува с влак, параход, карета и пеша през района на Големите езера – американския Див запад. В „Лято на езерата“ тя описва това свое приключение. Преводът на проф. Албена Бакрачева е първият превод на Фулър на български, книгата излиза в издателство „Кръг“. Публикуваме откъс от пътеписа и от послеслова на преводачката.

Тя и той

Роман Илиев