Гледна точка

Домът на Константин Муравиев, ул. „Солунска“ 43

„Някой си Муравиев“

Да скиташ из града в зимната вечер е доста самотно начинание. Малките улички изглеждат все по-големи в безлюдността си. Домовете застиват в непристъпния си и непроницаем израз. Стъпките ти отекват в мрака и се връщат, отразени в хладната маска на зданията.

Последни публикации

Портал Култура

Денят на Юлия Огнянова

Стогодишнината на изтъкнатата режисьорка ще бъде отбелязана със спектакли на нейни ученици, разговори със студенти, изложби.

Диян Божидаров

Вечните сгради

Става дума за най-обикновените жилищни блокове. Тухлени, панелни, с по-леки конструкции, с по-тежки, с девет входа в София или деветдесет етажа в Шанхай…

Добрите сили под сянката на злото

„Добрите сили” са изправени пред ценностен сблъсък с всички останали – по линия на външната политика и на фундаменталния дебат за върховенството на закона.

Мартина Стефанова

Галерия „Структура“ – първите пет

Вече пет години галерия „Структура“ поддържа стабилна изложбена програма, общува с аудиторията, изпраща и приема артисти и куратори, образова публиките.

Дебат

Марсел Райх-Раницки

Зловещият почетен гост

Вече не помня за какво разговаряхме. Но за каквото и да отворех дума, Шпеер кимаше одобрително и дружелюбно, сякаш искаше да каже: нашият еврейски съгражданин е прав...

ИНТЕРВЮ

Александрина Михайлова на сцената на Миланската скала

Младото сопрано, ученичка на Райна Кабаиванска от майсторските класове в НБУ, вече завършва обучението си в Академията на Миланската Скала.

Ернст Тугендхат

Времето за философстване изтече

Ернст Тугендхат, един от най-значимите философи на нашето съвремие, за своя жизнен път, за страха от смъртта и съвременните изследвания за мозъка.

КНИГАТА

СССР и Източна Европа (1941–1991)

Марк Крамер

„От 1990 г. насам няколко български историци свършиха отлична работа по документиране на установяването и поддържането на комунистическото управление в България, като се опираха на новооткрити архиви… Тази книга прави преглед на международния контекст на съветския блок, проследявайки съветската политика в Източна и Централна Европа от началото на 40-те до началото на 90-те години на ХХ век.“ Марк Крамер преподава в Харвард, главен редактор e на поредицата книги за Студената война на Харвардския университет, както и на списание The Journal of Cold War Studies.

На светофара

Бойко Йорданов