Гледна точка

Фалшификат на Гео Милев от колекцията

Фалшификатите

Нямах възможност да отида на откриването на изложбата на 30 май в галерия „Структура“, въпреки че много исках да се запозная с колекцията на Николай Неделчев. Ден след откриването обаче дойдоха и първите обаждания. Познати антиквари и галеристи угрижено, но някак с недомлъвки, ме питаха видял ли съм колекцията.

Последни публикации

Антония Велкова-Гайдаржиева

Георги Марков и модерната българска проза

Книгата на Цветелина Иванова е първото цялостно очертаване на поетиката на Г.-Марковия художествен свят, при това изградено като увлекателно повествование.

Никола Икономов

„Чернобил“ във времето на постистината

Този сериал поставя търсенето на истината като висша ценност и призовава да не се доверяваме сляпо на тези, които са си присвоили привилегията на единствени нейни тълкуватели.

Самотата зад розовите очила

Благодарение на умелото дозиране на музика и сюжет „Рокетмен“ не може да се оплаче от липса на динамика – съдържателна, емоционална, визуална.

Теодор Караколев

Баухаус и духът на времето

Школата, преминала от Ваймар през Десау до Берлин, имат своите разбираеми предшественици.

Дебат

Портал Култура

Цената на демокрацията

Иван Костов, „Свидетелства за прехода 1989-1999“, издателство „Сиела“, 2019. Премиера на книгата, 11 април 2019 г., София.

ИНТЕРВЮ

Митът за Орфей и щастливият край

Премиерата на „Орфей и Евридика“ от Глук  е на 15 юни в Античния театър в Пловдив. Цялостната концепция за спектакъла е на Стефано Пода. Разговор с италианския режисьор за древния мит и модерността.

Чавдар Стефанов

Белите коне на българската журналистика

Митко Новков разговаря с Чавдар Стефанов за началото на радиопредаването „12+3“, за Чернобил и края на режима, както и за кризата в журналистиката днес.

КНИГАТА

Книга за Влюбения и Възлюбения

Рамон Лул

Бащата на каталанския литературен език Рамон Лул (1232–1316 г.) е роден в Палма, столицата на Майорка. Запазени са повече от 250 негови съчинения на латински и каталански. Произведенията му на арабски са изгубени. Лул пръв пише научни съчинения на простонароден език. Публикуваме откъс от „Книга за Влюбения и Възлюбения“, преведена от Владимир Градев. Съчинена като бревиарий за съзерцателния живот на отшелниците, тя се състои се от 366 кратки поеми в проза, по една за дните от годината,

Детство

Eмилия Маслинкова