Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Митов

За вярата

С това есе дванадесетокласникът Георги Митов от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” в София спечели специална стипендия в осмия конкурс на „1000 стипендии”.
цялата статия

Екатерина Лимончева

За овцете, вълците и кучетата по американски

„Американски снайперист” на Клинт Истуд е твърде назидателен филм, най-големият му недостатък е скучната фабула.
цялата статия

Стивън Холмс, Иван Кръстев

Украинското училище за война

Продължаващите битки в Украйна често са сравнявани с кризата в Югославия от началото на 90-е години на ХХ век, но важно е да бъдат видяни и разликите между тях.
цялата статия

Ирена Гъделева

Колко е важно да бъдеш сериозен (виолист)

Дни на виолата започват в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (25-27 февруари). Подобен фестивал се прави за първи път у нас.
цялата статия

Портал Култура

Религиозни фанатизми под контрол

Под заплаха ли е секуларният модел на Европа, кои са враговете на светската държавност? Свободата на изразяване срещу правото на богохулство – съществува ли такава дилема. Вижте гледните точки на Калин Янакиев, Симеон Евстатиев, Ариф Абдуллах и Анна Кръстева.

Мариус Куркински

Спасението идва дори насила

За вселената, побрана в текстовете на Чехов и Достоевски, за двата храма – Божият и този на театъра, за бесовете и възторзите на професията Мариус Куркински разговаря с Анелия Янева.

Петер Цанев

В търсене на внимателния зрител

Изложбата „Преустановяване на обекта” е първата от серията, наречена „Ситуация София”, която ще обживее изложбеното пространство на Гьоте-институт в София. Интервютата с директора на Гьоте-институт в България Енцио Ветцел и художника Петер Цанев направи Людмила Димова.

Архипелаг ГУЛаг

Александър Солженицин

На 28 декември 1973 г. в Париж излиза трудът на Александър Солженицин „Архипелаг ГУЛаг”. Нареждана сред най-значимите книги на ХХ век, тази антология на сталинския терор променя погледа на хората от Запада към Съветския съюз. В „Архипелаг ГУЛаг” писателят обединява исторически изследвания, разкази на над 200 очевидци и психологически интроспекции в сложен текст, който той самият нарича „опит за художествено изследване”. Новото издание в три тома е дело на Фондация Комунитас, преводът е на Татяна Ваксберг и Зоя Котева. Публикуваме началото на „Архипелаг ГУЛаг”.
цялата статия

Моята Европа

Цочо Бояджиев

 

 

006 (София)