Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Екатерина Лимончева

Да си поплачем за Магда и за „Ма ма”

„Ма ма” на Хулио Медем е емоционална драма за болката от загубата, страха от болестта и смъртта и за нуждата от любов, за да оцелееш.
цялата статия

Стефан Прохоров

Срещи, диалози, студенти, подходи

Международният студентски театрален фестивал SETKANI/ENCOUNTER представи 14 театрални училища от цяла Европа (и едно от Тайван). Темата тази година бяха новите гледни точки.
цялата статия

Димитър Бочев

Спомен за милосърдие

Независимо от всички изстъпления и подвизи през цялата човешка история, количеството добро и количеството зло на тази древна и нова земя винаги са били едни и същи, само конкретните ситуации са ги разпределяли в различни пропорции между личности, народи, класи...
цялата статия

Иван Хаджийски

Психология на Априлското въстание

Провеждането на едно такова въстание без всякакви изгледи за успех и за спасение на участващите в него показва две неща – първо, неудържимостта на създаденото от турското робство положение и второ, гениалността на Бенковски и решителността – негова и на другарите му.
цялата статия

Портал Култура

Памет и безпаметство

За липсата на историческа памет, искрата на Паисиевата история и конструкторите на българския исторически разказ – дискусия с участието на Тони Николов, Калин Михайлов и Веселин Методиев.

Йово Панчев

Sofia Undergroud като форма на протест

Sofia Underground се проведе за дванадесети път от 19 до 24 април 2016. Основната му сцена за втора година беше подземното пространство на електро-контролната зала на НДК. Разговор на Даниела Радева с Йово Панчев, организатор на фестивала.

Мартин Новак

Къде е Бог?

Когато става въпрос за смисъла на живота, обикновено религията и науката са противници. Напълно неоправдано, твърди Мартин Новак, професор по еволюционна биология в Харвард.

Руски вълшебни приказки

Александър Н. Афанасиев

За пръв път благодарение на А. Н. Афанасиев (1826–1871) читателят вижда руската приказка в цялото й богатство и разнообразие, в същинската й прелест, неразкрасена и неподправена. Сборникът (изд. СОНМ, 2016) включва целия корпус от вълшебни приказки на Афанасиев според втория том от Руски народни приказки на прочутия фолклорист, публикувани от Гослитиздат през 1957-1958 г. под редакцията и с предговора на Владимир Проп. Публикуваме откъс от предговора на Проп и една приказка.
цялата статия

Еднорог сред дърветата

Цочо Бояджиев

 

 

Цочо Бояджиев, Еднорог сред дърветата