Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Юлиана Вегенер

Неочаквана находка в Париж

Този ноемврийски уикенд парижкият квартал Марé е особено оживен. Навсякъде гъмжи от народ. Пълни са салоните и терасите на всеки ресторант, брасери, бистро. Елегантните бутици и галерии около площад Де Вож не могат да се оплачат от липса на посетители.
цялата статия

Красимир Терзиев

Латерна Магика 2.0

В изложбата си „Археологии”(галерия „Васка Емануилова”, София) Албена Баева е напипала онези специфични особености на компютърната интерактивност, които единствено са в състояние да възпроизведат преживяване, недостъпно за други медии.
цялата статия

папа Франциск

Послание за надежда

"Една от най-често срещаните болести в Европа днес е самотата, от която страдат тези, които са лишени от връзка с другите", каза папа Франциск в речта си пред европейските депутати.
цялата статия

Огнян Минчев

Избирателна реформа и социална промяна

Референдумът за промяна на избирателната система трябва да се проведе заедно с изборите за местна власт през есента на 2015 г.
цялата статия

Портал Култура

Какъв музей?

„Новият музей на изобразителните изкуства – за творците или за публиката”, така бе озаглавена първата публична дискусия за бъдещето на музейния комплекс в Квартал 500. Представяме основните тези на някои от участниците.

Иван Еленков

Идеологията и всекидневието на комунизма

През епохата на комунизма всекидневието е най-строго охранявана социална зона и достъпът до нея изисква специален пропуск по предварително установен режим.

Митко Новков

Весела Бабинова и въпросите да си млад

Тя е връстница на промените в България и всички лъкатушни събития през тези 25 години са белязали и нейния живот. В НАТФИЗ, още когато е в III курс, Явор Гърдев я избира за ролята на Коля Лебедушкин от пиесата на Пьотр Гладилин „Нощна пеперуда”.

Когато изчезнаха гълъбите

Софи Оксанен

Софи Оксанен e явление на европейската литературна сцена. Родена е през 1977 г. в семейство на финландец и естонска имигрантка, тя познава действителността от двете страни на Желязната завеса. Романът й „Когато изчезнаха гълъбите” (изд. „Персей”) описва Естония по време на германската и съветската окупация от 40-те и 60-те години на ХХ в. Софи Оксанен ще гостува на Софийския литературен фестивал на 9 декември. Прочетете откъс от новия й роман и текста на преводачката Росица Цветкова.
цялата статия

Предчувствие

Любомила Димитрова

 

 

mimi