Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Димитър Бочев

Прощални думи за Желю

Желю беше преди всичко политик, но бе и философ. А няма философ, който не е подготвен за смъртта. Изобщо живеенето ни е урок, репетиция за умиране. Тази репетиция Желю проведе блестящо. Аз се разделям с него с едно просълзено и с едно усмихнато око.
цялата статия

Fink

За мен живата музика е много здравословна

Британецът Фин Грийнол, или Fink, както е познат по света вече повече от десетилетие, ще изнесе своя първи концерт в България на 2 февруари в „София Лайв Клуб”. Интервюто с него е на Цветан Цветанов.
цялата статия

Джордж Сорос & Бернар-Анри Леви

Спасете нова Украйна

За да гарантира оцеляването на Украйна, Западът трябва да поеме политически ангажимент и да й осигури щедра финансова помощ. В противен случай ще бъде поставено на карта не само бъдещето на Украйна, но и бъдещето на ЕС.
цялата статия

Надежда Димитрова

Същността на математиката е в нейната свобода

Публикуваме есето на десетокласничката от 128 СОУ „Ал. Айнщайн” в София, с което тя участва в националния конкурс „1000 стипендии”.
цялата статия

Габриеле Куби

Глобалната сексуална революция

Днес разпадът на моралните норми е принудително наложен, а съпротивата се наказва с изолация и юридически санкции. Като всяка утопична идеология джендър идеологията иска да създаде един нов човек, който да проектира себе си, както сам желае. Откъс от книгата на Габриеле Куби „Глобалната сексуална революция”.

Мария Василева

За изкуството и прехода

Интервюто с Мария Василева, куратор на изложбата „Изкуство за промяна, 1985-2015” в Софийската градска художествена галерия, взе Людмила Димова.

Владимир Градев

Европа има проблем с религията

Излизането на исляма на световната сцена днес е предизвикателство за европейците, защото ги кара да осъзнаят, че не може да се постигне силна и сплотена Европа само и единствено с политически и икономически средства.

Битие и отсъствие

Стоян Асенов

Книгата (УИ „Св.Климент Охридски”) изследва уникална гранична ситуация в живота на Достоевски, осъден на смърт чрез разстрел. Философският хоризонт не позволява капсулирането на написаното в него самото, а подпомага свободното му диалогизиране с различни философски, исторически и литературни традиции, като едновременно продължава да бъде напълно самостоятелно и оригинално творение. Прочетете откъс от книгата.
цялата статия

Моята Европа

Цочо Бояджиев

 

 

069 (Лондон)