Гледна точка

Бухендалд, 1945. Седмият отляво на втория ред е Ели Визел.

Ели Визел

Праведниците сред нас

Подобно на жертвите, техните закрилници са били уязвими, живеели са сами и нащрек. Не са могли да разчитат на среда от съучастници, нито на съпротивително движение. Заставайки на страната на жертвите, те са се поставили под тяхното клеймо.

Последни публикации

Къде остана очарованието на балканското кино

За първи път в конкурсната история на София Филм Фест победител в Международния, Балканския и Документалния конкурс (плюс наградите на ФИПРЕССИ и публиката) е българското кино.

Ефектност vs. ефективност

Характерна манипулативна техника на Борисов е да сведе случващото се до абсурд и да открои ролята на собствената си политическа фигура като фактор за решаване на проблема.

Един италианец през Балканите

„Джовани Киаромани и неговото пътуване от Виена до Бурса през 1659 г.“, Пенка Данова, съставител, автор на предговора и преводач, издателство „Парадигма“, 2017 г.

Ян Кот

Клетка търси птица

В света на Кафка няма Бог и няма библейски Авраам. Няма Синай и няма освободени, има само пожертвани. Затова мнозина четат Кафка като предсказание за Холокоста.

Дебат

Портал Култура

Бъдещето на Европа

За Европа, нейните кризи и крекхостта на идеята за историческия прогрес – Теодора Димова и Иван Кръстев.

ИНТЕРВЮ

Деница Езекиева

Черно-бялата памет на филмовото време

„Филмите принадлежат на колективната памет на своята публика“ – каза Вим Вендерс пред българските зрители, след прожекцията на ремастерираното копие на „Криле на желанието“ на 11 март в Дома на киното. Ето видео от срещата.

Илиян Метев

Липсващата четвъртинка и свободата на зрителя

С режисьора на „3/4“ Илиян Метев разговаря Мариана Първанова. На София Филм Фест 2018 г. филмът получи Голямата награда „София град на киното“, включваща и парична премия от 7000 евро.

КНИГАТА

Историята и нейните Апокалипсиси

В своята първа студия „Историята и нейните Апокалипсиси“ авторът „размисля върху богословски и метафизически идеи“, а във втората – „Предизвикателството на вечния ад“ – „върху проблеми и недоумения, възникващи от самата богословска артикулация на откровеното ни“. Откъс от новата книга на проф. Калин Янакиев, издание на Фондация Комунитас.

Из серията Коне

Димитър Христов