Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Марков

Зеленият цвят на Моньо

До ден-днешен в българския печат не е отпечатан нито един критичен ред срещу Съветския съюз. Това са отношения на раболепни слуги, на духовни мижитурки, на ласкатели, на подмазвачи към техния господар. Есето е прочетено по Дойче веле през 70-те години на ХХ в.
цялата статия

Людмила Димова

Бъдеще в миналото

Венецианското биенале в 2015 г. Бъдещето на света, видяно през миналото – картина на проблемите и страховете.
цялата статия

Христос Янарас

Временна криза или тежък разпад

Трудно е да се предположи колко от нас, гърците, са в състояние днес да различат и да осъзнаят дали разрухата, загниването, унижението, в които живеем вече пет години, е някаква случайна, временна криза или е напреднал стадий на тежък разпад.
цялата статия

Мариана Христова

Къс разказ за стая с балкон

Провокирана от една единствена картина, изложбата в ротердамския музей Бойманс ван Бьонинген „Хамерсхьой среща колекцията“ изгражда въображаеми сюжети около една епоха и нейните художници.
цялата статия

Портал Култура

Защо тези батковци викат срещу нас?

За трудната интеграция и неясната идентичност, за асимилацията, изключването и стереотипите, за децата, образованието и пропуснатите шансове – няколко епизода от живота на ромите.

Милен Русков

Литературата като изобретателна форма на съпротива

„Възвишение“ е много трудна за надскачане книга според автора й, но трябва „просто да бъдеш себе си, да реализираш художествено таланта си всеки път“. Разговор с Милен Русков, проведен от Митко Новков.

Любен Петков

Закриването на “Родна реч” е безумство

Младите писатели да не се боят от самотата, нито от бедността и злите езици. Да пазят българския език, да дълбаят и записват видяното в човешката бездна с вяра в доброто.

Кървави поля

Тимъти Снайдър

Книгата „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“ на Тимъти Снайдер (изд. Рива) излиза на български език в превод на Аглика Маркова. Преведеното на 30 езика изследване на професора по история в Йейлския университет разказва за изтребленията на 14 млн. души в Украйна, Полша и Прибалтика, извършени от двата тоталитарни режима в Европа на Хитлер и Сталин. Половината от разходите по издаването на книгата са събрани от спомоществователи. Инициативата е на Красен Станчев и Надя Данова. Публикуваме предговора на автора и въведението.
цялата статия

Във влака

Боряна Илиева

 

 

vlak