Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Елена Феранте

Гениалната приятелка

„Гениалната приятелка“ (ИК „Колибри“, 2016, превод Вера Петрова) е роман за израстването на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години. Все още е загадка кой се крие зад псевдонима Елена Феранте. Публикуваме откъс от книгата.
цялата статия

Георги Марков

За какво ли са умирали?

Каква огромна разлика между декларативния, на места съвсем ученически патосен речитатив на Веселин Андреев и спокойния, силен и многоцветен разказ на Захари Стоянов в „Записки по българските въстания”. Апостоли на какво?
цялата статия

Красен Станчев

Отиде си Любо Сърц

Освен на личния му принос към разбирането на особеностите на стопанския живот в комунистическите държави, ние, следващото поколение икономисти, сме му задължени като на учител и често съветник на реформаторите.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Съвършенство vs. отмъщение

„Хищници в мрака“ на Том Форд е смес от два жанра и съчетава две пълноправни сюжетни линии... В рамките на Киномания 2016.
цялата статия

Портал Култура

Факти срещу пропаганда

Фактите имат все по-малко значение за публиките, които се групират около общи емоции и срещу общ противник. Дали това са вариации на пропагандата, или живеем в нова постфактологична действителност – вижте гледните точки на Ивайло Дичев, Иван Бедров и Илия Вълков.

Катя Атанасова & Кристин Димитрова

Марк Странд, който не прилича на никой друг

Разговор на Катя Атанасова с поетесата и преводачка Кристин Димитрова по повод излизането на „Частица от бурята“. И думи за антологията, публикувана от изд. „Факел експрес“.

Митко Новков

Калин Николов и минимализмът да си млад

Калин Николов е композитор, който работи предимно за театъра и киното. Определя себе си като човек с късмет, но само късмет не стига – нужен е и много талант. Точно този талант го вписа в рубриката на Портал Култура „Младежката лига”.

Бежанци пред дверите на Европа

Зигмунт Бауман

Бежанците ни припомнят колко уязвимо е собственото ни социално положение и колко несигурно е благополучието ни. Но ние сме част от едно човечество, споделяме една планета и „миграционната криза“ е нашата обща съдба, предупреждава полският социолог, есеист и философ Зигмунт Бауман в новата си книга, издадена от „Изток-Запад“. Няма друг път към мирно и изгодно за всички съжителство освен взаимното опознаване и диалог. Публикуваме откъс от книгата.
цялата статия

Село Косово

Олег Георгиев

 

 

Олег Героргиев, Село Косово