Гледна точка

Европейският съюз на 60

На 60 години ЕС не е перфектен, но безспорно е най-сложният политически часовник, който светът познава: в него са съчетани принципите на националния суверенитет и постепенната федерализация на единния пазар, валутната политика, правната регулация, сигурността.

Последни публикации

Авторитет и авторитарност на ръководителя

Ако авторитетът на ръководителя подлежи на съмнение, несъмнено остава неговото заменяне с авторитарност. Обобщено – когато няма авторитет, има авторитарност.

Мила Искренова

Археология на екстаза

Днес е изключително трудно да си новатор – с тялото е правено всичко, позволено и недопустимо. Иновативност може да се търси само в областта на мисълта и идеите.

Ирена Гъделева

Идоменей в Метрополитън през март

Първият голям оперен шедьовър на Моцарт стига до широката аудитория в целия свят и в София чрез пряката прожекция от програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“ на 25 март от 19 часа.

Росица Чернокожева

Меркуцио Полински или нежността като начин на живот

Меркуцио Полински в книгата на Генадия Кортова – една добре разказана история с подзаглавие "Приказка за деца и възрастни" – не е човек, макар да си има име и фамилия. Той е малко мишле.

Дебат

Портал Култура

Сценарии за Европа: българският дебат

Как България чете Бялата книга за бъдещето на Европа и възможно ли е страната ни да излезе от ролята на пасивен наблюдател и да се включи активно в дебата за бъдещето на ЕС?

ИНТЕРВЮ

Кристи Пую

Трябва да сложиш сърцето си на масата

С румънския режисьор, който беше председател на международното жури на 21-ия София Филм Фест, разговаря Данислава Делчева.

Милен Любенов

Партии, идентичност, популизъм

Партиите днес са все повече лишени от политическа физиономия, те търсят нов тип идентичност и най-лесното е да моделират света в черно и бяло.

КНИГАТА

Приятел на Кафка

Исак Башевис Сингер

„Приятел на Кафка“ (ИК „Жанет 45“, превод от английски Иглика Василева) е най-представителният сборник на Исак Башевис Сингер (1904–1991), автор на романи, разкази, мемоари и публицистика, класик на три литератури: еврейската, американската и тази на идиш. Публикуваме разказа „Син“ от сборника и думи за автора от неговия познавач Илан Ставанс.

Изкачване

Цочо Бояджиев