Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Оля Стоянова

Истории за началото и края

„Мама Леоне”, Миленко Йергович, превод от хърватски Русанка Ляпова, издателство „Жанет 45”, 2014
цялата статия

Екатерина Лимончева

Пътища към ума и сърцето

Два филма – „Вестникарчето” и „По-добър живот”, представени на Фестивала на независимото американско кино в София, предлагат два противоположни, но ефективни пътя към съзнанието на зрителя.
цялата статия

Дейвид Уомерслей

Писмата на Бекет

Последният, трети том с писмата на Самюъл Бекет, издадени в Cambridge University Press, опровергава представата за неувереността на писателя. Той е умеел да преодолява ограниченията на епистоларния жанр.
цялата статия

Елена Ангелова

„Театърът трябва да ни набразди отвътре”

През последните две години словенският режисьор Йерней Лоренци беше представен в България с два спектакъла (в рамките на театралния фестивал „Варненско лято”). Той показва съвременна смелост в правенето на театър, която на българска почва е все още колеблива.
цялата статия

Портал Култура

Бъдещето на демокрацията

На 23 септември във Френския културен институт се състоя кръгла маса „Бъдещето на демокрацията в Европа“ с участието на Цветан Тодоров, Богдан Богданов, Стоян Атанасов и Боян Знеполски.

Иво Милев

За скритото изкуство на Ничето

Изложбата „Един парижанин в София” от живопис, графика и рисунки на Николай Ников – Ничето (1924-1989) е подредена в Национална художествена галерия до 30 ноември 2014 г. За нея говори кураторът Иво Милев (видео).

Олга Шурбанова

Тайните чекмеджета на Боян Воденичаров

Разговор с именития пианист и композитор за корените на импровизацията, фалшивите разделения в музиката, пристрастията му към старинните инструменти, за независимото мислене и конкурсите, които все повече заприличват по атмосфера на борсата на Уолстрийт.

В търсене на Константинопол

Сергей Иванов

В мащабния си труд „В търсене на Константинопол” (луксозно издание на „Изток-Запад”) проф. Сергей Иванов описва в детайли столицата на Византийската империя. Изпълнена с интересни факти, карти и илюстративен материал, книгата е първият по рода си научен пътеводител за епохата на Византийската империя. Прочетете предговора на автора и откъс от текста.
цялата статия

Столичен сюжет

Анна Ватева

 

 

anna