Гледна точка

Неизгарящите книги

Книгата се оказа с най-дълбоки и най-здрави корени. Както не са изгорели на кладите, така книгите устояват и на бурната динамика на съвременната епоха. Книгите са неизгарящи. Благословен да е празникът им!

Последни публикации

Възпитание на чувството четене

Битката между екранното и хартиеното време изобщо не е млада битка. Бойният арсенал на монитора покорява чувствителни територии от детското време, докато армията на книгите разчита единствено на старата си слава.

Николина Делева

„Лулу“ като симулакрум

Режисьорът Крис Шарков осъвременява историята на Лулу – в неговия вариант тя е съвременна плеймейтка, чиято артистична кариера е следствие от похотта, която предизвиква у мъжете.

Властта на войната, войната на властта

Войните са малки или големи, в зависимост от размера на използваните оръжия и засегнатите територии. Жертвата на войната обаче – човекът, който страда – е винаги събитие.

Павлина Желева

Кан’2022 – кино след смъртта, кино за живот

Още от самия си старт 75-ото юбилейно издание на фестивала в Кан постави войната в Украйна в центъра на своята тазгодишна символика.

Дебат

На Путин едва ли му харесва как промени Европа (II)

Мнозинството от европейците гледат на Русия по начина, по който са гледали на реактора в Чернобил след трагедията. Просто искат да го запечатат. Не искаме да имаме нищо общо с вас. Не искаме вашия петрол. Не искаме вашата газ. Просто искаме да си представим света без вас.

ИНТЕРВЮ

Весела Фламбурари

Оръжието на фантазията

Възрастният е длъжен и да предпазва крехкото стръкче от преждевременно пречупване. Това е много отговорна задача за големите. Защото те трябва да въоръжат малките за битката при опознаването на света. А единственото оръжие е принципът на фантазирането.

Надежда Московска

Тялото отговаря

Македонската хореографка и изпълнителка Виктория Илиоска гостува на 18 май в рамките на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ с представлението „Отговарям!“

КНИГАТА

Tроловете на Путин

Йесика Аро

Финландската журналистка Йесика Аро описва своя опит в конфликтите с тролове, довел до заплахи за живота ѝ и принудил я да напусне страната си. На базата на интервюта с дипломати, журналисти, политици, сблъскали се с руската пропаганда не само във Финландия, но и в Литва, Беларус, САЩ, Швеция, Великобритания, Украйна, тя разкрива влиянието на руската машина за тролове.

В света на летящите хора

Галина Новакова