Гледна точка

Сътрудниците на списание „Златорог“, 1925–1927 г.

„Златорог“ – 100 години по-късно

„Златорог” е замислено като продължение на влиятелното списание „Мисъл”, престанало да излиза преди началото на войните. Главен редактор е Владимир Василев, по-късно съредактори стават Николай Лилиев и Сирак Скитник.

Последни публикации

От завета Христов към пещерата

Ненавистта е лош спътник и още по-лош пътеводител – да отвръщаш на едно безобразие с друго безобразие, учи Юго, значи да се миеш с кал.

Иво Драганов

Добрата фея от страната на злото…

Ако трябва да опиша кинодокументалиста Атанас Киряков с няколко думи, те ще бъдат изострено чувство за нетърпимост към всяка несправедливост, съчувствие и стремеж към доброта и справедливост. И в най-новия си филм „Дорина“ продължава тази линия.

Росица Чернокожева

Изборът да оцелееш

През 1974 г. известният наш учен, преводач и журналист Ганчо Савов е осъден на 18 години затвор, защото отказва да сътрудничи на ДС. Днес се навършват 90 години от рождението му.

Мира Тодорова

Романтическо, политическо и съвременно в театъра на Иван Пантелеев

Един от интересите на Иван Пантелеев в театъра е изследването на кризите на хуманизма и изпразването на понятието за човешко, които се активират от катаклизмите в историята на човечеството.

Дебат

Румен Петров

Неолибералната стигма е силна

Антикомунизмът се оказва върл противник на социалната работа. Ведно с идеологията на турбокапитализма, която беше инсталирана от акушерите на демокрацията у нас – и външни, и вътрешни.

ИНТЕРВЮ

Стоян Радев

На „ти“ с автора на „Един човек“

С Венелин Шурелов ни свързва обща работа в театъра и приятелство извън сцената. Затова разговорът ни е на „ти“, но без фамилиарност, а с желание за по-откровено споделяне.

Цветан Цветанов

Звуковите пейзажи на Сара Ренар

Спонтанното турне на Сара Ренар след едномесечната ѝ артистична резиденция по проект на Международното дружество „Елиас Канети“ (Русе) завършва довечера в „Петното на Роршах“ в Пловдив.

КНИГАТА

Звуци и други истории

Владимир Набоков

Музикалната тема дава тон на сборника с разкази „Звуци и други истории“, наред с темата за случайното, ролята на съдбата и измамното щастие, писането, мистифицираното авторство, отношенията с критиката и читателя. Във втората част на книгата Набоков се обръща към темите за диктатора и насилието. Публикуваме откъс от разказа „Изтребване на тираните“.

Скици из парка

Люлин Стаменов