Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Венцеслав Константинов

Илзе Айхингер: цветовете на надеждата

Илзе Айхингер утвърждава името си и като майстор на късия разказ. Нейната „Огледална история” е призната за една от съвършените белетристични творби в новата немскоезична литература.
цялата статия

Георги Марков

Априлското въстание

"Ровейки се в историята на Априлското въстание, все по-силно имам чувството, че то е било въстание на поети". Есето се публикува за първи път.
цялата статия

Ирена Гъделева

Пандора и седемте смъртни гряха

Разговор с холандския композитор Пол ван Брюхе за новаторската му пиеса, осъществена от „Софийски солисти” и балет „Арабеск”, чиято премиера предстои на 23 април.
цялата статия

Мила Искренова

Милостта и Любовта превръщат живота в поезия

Кратки хореографски наблюдения върху фотографската изложба на Юлиян Табаков „Мигновения” в зала „Райко Алексиев” в София (до 21 април 2015 г.).
цялата статия

Портал Култура

Всеки град с крепост и… динозаври

Какви опасности крие за културното и историческо наследство масовото строителство на антични и средновековни крепости с пари от европейските фондове – дебат с участието на проф. Тодор Кръстев, доц. Георги Вълчев и проф. Ивайло Дичев.

Питър Померанцев & Димитър Бечев

Нищо не е вярно и всичко е възможно

Разговор на Димитър Бечев с Питър Померанцев за новата му книга "Нищо не е вярно и всичко е възможно", за Русия, привидностите и реалността.

Митко Новков

Стайко Мурджев и честността да си млад

Срещата с Юлия Огнянова и Емилия Ованесян го кара да осъзнае, че театралната режисура го изразява напълно. Единственото правило на Стайко Мурджев е да работи честно. Не очаква някой да му е длъжен с нещо, някой да му дава шанс. Интервю в рубриката „Младежката лига”.

Да гледаш болката на другите

Сюзан Зонтаг

В последната книга, която пише – „Да гледаш болката на другите” (ИК „Изток-Запад”) Сюзан Зонтаг предлага поглед върху разбирането за войната, насилието и страданието в съвременното общество. Видната интелектуалка проследява представянето на жестокостта, започвайки от творчеството на Гоя, минавайки през Американската гражданска война, нацистките лагери, та до съвсем близкото минало: Босна, Руанда, атентатите в Ню Йорк… Публикуваме откъс от книгата.
цялата статия

На Зограф

Емил Добрев

 

 

Zograf