Гледна точка

Йозеф фон Айхендорф (1788–1857)

Находка

Стана така, че пътищата ми ме отведоха в Силезия. Във Валбжих, но и в околностите му. Тръгнах тогава по дирите на нещо, което ми е било интересно още отпреди. В едно силезийско село попаднах на текст, който не можеше да се намери в архива на ни един град.

Последни публикации

„Този север стресна душата ми“

„Сибирски тетрадки“, Йордан Радичков, изд. „Нике“, 2019 г.

Марин Георгиев

Минало сегашно

Дьорд Шпиро, „Дяволина“, изд. „Ерго“, превод Красимира Гаджокова, София, 2018 г.

Димитрина Чернева

Дарът на дядо Добри

На 13 февруари преди една година си отиде дядо Добри, известен като „светеца от Байлово”.

Дияна Боева

За творчеството и технологиите

Дигиталното в училище е опаковка. Ако няма съдържание, цел и мотиви, е просто моментна снимка, случаен чат и после забрава.

Дебат

Портал Култура

Професорско каре: Чуждата земя

Чуждостта изглежда е условие за възможността на всяко личностно изграждане, за излизането от статуса на потомък и приближаването до личното име.

ИНТЕРВЮ

Георги Папакочев

„12+3“ и съдбата на журналистиката

Преди 30 години за първи път прозвучава сигналът на радиопредаването „12+3“. Това ни дава повод да си поговорим със създателите и първите водещи на предаването. С Георги Папакочев разговаря Митко Новков.

Оркестърът за народна музика на БНР

От 2011 г. Оркестърът за народна музика на БНР има нов диригент. Промяната, която той внесе в репертоара, е осезаема. Разговор с Димитър Христов.

КНИГАТА

Ръкопис, намерен в Сарагоса

Ян Потоцки

За първи път на български език се появява пълният текст на един от важните романи в историята на литературата. „Ръкопис, намерен в Сарагоса“ от полския граф Ян Потоцки е започнат през 1794 г., но незавършен, представен в окончателната му версия през 1810 г. Цветан Тодоров посочва произведението като пример за романите на фантастиката на чудноватото и странното. Откъс от романа, издаден от „Изток-Запад“, и част от студията на преводача Георги Цанков.

Поточе

Динко Шаханов