Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Димитър Бочев

Взаимозаменяемости

Обогати ли предизборната сцена внезапната кандидатура на Орешарски? Според мен по-скоро я опорочи. Или по-точно – доопорочи я. Защото порочна сцената си беше така или иначе.
цялата статия

Ирена Гъделева

Трети „български“ сезон на Метрополитън опера

За трета поредна година българската публика ще има възможност да гледа преките излъчвания на оперни спектакли – избрано от сезона 2016/2017 на най-престижния американски театър.
цялата статия

Дияна Боева

Пелените на Закона за образованието

Административният макиаж е квинтесенцията на една застаряваща и ретроградна държава, в която учителят е на около шестдесет, синдикалният лидер на седемдесет, а младият учител – бяла врана или странник.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Съмнението на „човешкия фактор“

„Съли: Чудото на Хъдсън” на Клинт Истуд – с документален заряд, между личната драма и съдебния трилър, без клишетата на филма-катастрофа.
цялата статия

Портал Култура

Как се финансират независими артистични проекти

Дискусия за публичното финансиране на независими артистични проекти – в рамките на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2016. Представяме опита на едната страна, кандидатстващите артисти.

Пепа Христова

Интересуват ме културните ниши

За фотографията, за клетвените девици в Албания и за малките чудеса, които се случват, когато работиш на терен – Оля Стоянова разговаря с Пепа Христова.

Йосип Новакович

Моите истории се щурат…

„Аз пиша не да съдя, а да разбера.“ Интервю с хърватския писател Йосип Новакович на Катя Атанасова, поводът е неговият преведен на български сборник с разкази „Предателства“ ( изд. ICU). И непубликуван разказ от него.

Власт и съпротива

Илия Троянов

Романът на Илия Троянов „Власт и съпротива” (ИК „Сиела”, превод от немски Любомир Илиев) бе публикуван за пръв път в Германия, където получи номинация за най-добър немскоезичен роман. Година по-късно книгата излиза в превод на български език. Сливайки действителни събития и фикция, Троянов разказва история за достойнство и подлост, за предателство и възмездие. Повествованието се държи от Константин, бивш боец на съпротивата, и Методи – агент на Държавна сигурност. Премиерата на книгата е на 27 септември от 19 часа във Vivacom Art Hall.
цялата статия

Есен

Златко Латев

 

 

Златко Латев, Есен