Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Анастасия Манлихер

Леонид Пташка, галопиращият по клавишите

С клавишите на рояла се държи направо невъздържано. Неслучайно го наричат „разрушител на пиана“. Интервю с джазмена Леонид Пташка, който гостува на фестивала в Банско.
цялата статия

Виктор Ерофеев

От безверието към подчинението

Мишел Уелбек написа сериозна книга. Преди тя да се появи всички във Франция си мислеха, че това ще е поредният уелбековски скандал. Но книгата е чисто философско повествование на религиозна тема за френското бъдеще.
цялата статия

Катя Атанасова

За мостовете, атентатите и хората

„Омнибус Сараево“, Велибор Чолич, изд. „Изток-Запад“, 2015 г., превод от френски Илияна Очкова
цялата статия

Мари Врина-Николов

Когато Словото е съвършеният любовник

Ако някои „се губят в превода”, "Концерт за изречение", както и останалите текстове на Емилия Дворянова, обича да се губи и да губи своя читател в екстазите на езика, там, където Словото става музика, а музиката еротика.
цялата статия

Малина Петрова

Кой подпали Партийния дом?

"Освен че заграбиха държавата и финансите, се опитаха да узурпират информацията, да си присвоят историята и да я префасонират по свой образ и подобие." На 26 август се навършват 25 години от пожара в Партийния дом.

Георги Величков

Уморен съм от четене

Кръстил съм мемоарите си „Изповедите на един незавършен алкохолик”. Не за да омаловажа написаното, а защото с ирония и усмивка могат да се кажат и най-тъжните истини. Знам, че когато завърша тази книга, няма да имам повече работа на този свят.

Митко Новков

Парчета време и знаци по моста „Умно село“

Предаването „Умно село“ на БНТ става на 15 години. Разговор с авторите и продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Голем

Густав Майринк

Сборникът с творби на Густав Майринк излиза в поредицата „Върхове“ на издателство „Изток-Запад“. Освен „Голем“ – първата новела на Майринк, и „Белият доминиканец“, изданието включва пет разказа на австрийският писател. Преводът на книгата е дело на Светослав Минков, автор на илюстрациите е Петър Станимиров. Прочетете послеслова на Светослав Минков от изданието на Филип Чипев от 1926 г., бележката на редактора на изданието на Майринк от 1988 г. на „Народна култура“ Федя Филкова, както и откъс от „Голем“.
цялата статия

Синхрон

Олег Георгиев

 

 

Синхрон