Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Марков

За младите писатели

"На огромната част от литературната продукция у нас трябва да се гледа като на съзнателно поощрявано от партията производство на антилитература, на богато наторявани бурени, предназначени да задушат редките и крехки стръкчета цветя." Публикува се за първи път.
цялата статия

Иван Кръстев

Урокът, който Путин дава на Запада
в Сирия

Целта на руската намеса в Сирия е педагогическа: тя иска да даде урок на американците и то важен урок. Иска да покаже, че Америка или трябва да е готова да се намеси във всяка гражданска война, или трябва да престане да кара хората да се бунтуват.
цялата статия

Красимир Илиев

Сюрреализъм по време на социализъм

В изложбата в галерия „Лоранъ“, посветена на 70-годишнината от рождението на Иван Петков –Турката, са показани негови творби от разтурената му от ДС изложба.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Фойерверки посред бял ден

„Черен въглен, тънък лед” на режисьора Дяо Инан се вписва успешно в набиращата популярност вълна на авторско китайско кино, представящо едно общество, белязано от социалните неравенства, чрез криминални истории.
цялата статия

Портал Култура

Наследството на тоталитаризма

Какво стана преди 25 години в Чехия и какво се случи в България, конспиративен ли е преходът у нас и какво знаем за подмяната на елитите след 1944 г. – дискусия с участието на Александър Вондра, Момчил Методиев и Тони Николов.

Светлана Алексиевич

Объркахме доброто със злото

Носителката на Нобеловата награда за литература за 2015 г. разказва за последната си книга "Времето на секъндхенда", за травмите от 90-те, за обезчовечаването и тънката линия между личното и общото.

Кристоф Кнох

Инвестицията в културата е адресирана към цялото общество

С Кристоф Кнох, говорител на Коалицията на свободната сцена в Берлин, разговаря Мира Тодорова: за това как гражданите променят своя град; за автономността на изкуството от туризма; за необходимото обединение на независимите творци.

Какви са унгарците

Янош Лацкфи

„Какви са унгарците“ (изд. „Рива“) е книга, изградена върху исторически факти, популярни анекдоти, кратки весели или тъжни истории, пословици и поговорки, а също и върху личните наблюдения на автора за европейците от други страни. Представена е всекидневната Унгария, шеговито, а понякога в приказна форма. Прочетете откъс от книгата.
цялата статия

Моята Европа

Цочо Бояджиев

 

 

m copy