Гледна точка

Валентин Ангелов

Валентин Ангелов на 60

И през този април Валентин Ангелов, верен на неистовия си творчески нрав, ще подреди нова, юбилейна изложба. В която ще бъдат затворени като в кехлибар основните му търсения и прозрения на зрял художник.

Последни публикации

Разпознаване в болката

„Писма до Ния, която не родих“, Димана Йорданова, редактор Елин Рахнев, издателство „Жанет 45“, 2020 г.

Калина Цонева

Посещение в ателието на Николай Константинов

В галерия „Структура“ в София до 6 март може да се разгледа първата самостоятелна изложбата у нас на работещия в Брюксел български художник Николай Константинов.

Гласът на времето

„Гласът на времето“ е без конкуренция в българските електронни медии. Добре е, че предаването е инициирано и има място в общественото радио. Двойно по-важно е да не остане самотно в жанра си.

Шахматни етюди (XV)

Виши, както галено го наричат всички, е истински брахман. Говореше се, че реакциите му по време на блицпартии са толкова прецизни и бързи, че момчето повече приличало на тигър, отколкото на средношколец.

Дебат

Валер Новарина

Духът диша

Кръстът е противоречието на живота, което ти пишеш върху себе си. Той ни означава. Белязва ни като личност. Зачерква аза и го отваря.

ИНТЕРВЮ

Георги Черкин за езика на музиката и шахмата

„Мисля за себе си като за връзка между музиката и публиката и като човек, помагащ повече хора да се докоснат до тази магия“, споделя в интервю за Портал Култура пианистът.

Последният мохикан от забраненото кино

Иван Терзиев, режисьорът с една от най-тъжните съдби в българското кино, почина на 28 февруари 2021 г.

КНИГАТА

Защото е на скрито…

Камен Рикев

Изследването се спира на ключови елементи от светоусещането при Далчев: идеята за болния свят, подлежащ на неумолим разпад; за измеренията на любовта и чудото в техните ежедневни и метафизични прояви; за явно или подтекстово заложени догматически истини в текстовете, както и за живата връзка на човека с Бога. Откъс от книгата на Камен Рикев, издадена в Полша, която разглежда християнския светоглед на Атанас Далчев.

Меа

Стефани Велева