Гледна точка

Eро, Коли, 1968 г.

Информацийки

Толкова много информация изпълва и насища дните и нощите на съвременния човек, че той вече не обръща толкова много внимание на информацията. Често става така в информационното общество, че някоя информацийка убягва от публичния взор и бива бързо удавена в буйните води на информационния поток.

Последни публикации

Идеали, идеология, действителност (IV)

Бих запитал Тодор Живков – въз основа на какви комунистически идеали съществува специалното снабдяване? Не се ли е случило нито веднъж на някой високопоставен другар да му приседне при мисълта за опашките?

Венелин Й. Ганев

Призракът на Хомо Пост-Съветикус

И ето го днес Хомо Пост-Съветикус, трайно настанил се в посткомунистическия пейзаж. Той е негодуващ, разочарован, ядосан и винаги проницателен, но със задна дата.

Да преоткриеш Ван Гог

Анимационният филм „Да обичаш Винсент“, представен на Киномания 2017, е забележително преживяване.

Да бъдеш жив, тук и сега

„Мъжът, какъвто е“, Дейвид Салаи, превод Владимир Молев, изд. Millenium, София, 2017 г.

Дебат

Портал Култура

Литературни скандали в НРБ

Ивайло Знеполски, Михаил Неделчев, Морис Фадел и Йордан Ефтимов за „Литература на случаите: от „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ на Пламен Дойнов.

ИНТЕРВЮ

Дьорд Драгоман

По време на диктатура всички са деца

С унгарския писател Дьорд Драгоман, който е гост на Софийския литературен фестивал, разговаря Стефка Хрусанова, преводачка на неговия роман „Белият цар“.

Божидар Манов

Опасна ерозия на стойностите лакомо ръфа всекидневието ни

Кинокритикът и преподавател проф. Божидар Манов ще отбележи своята 70-годишнина на 12 декември в НАТФИЗ. Публикуваме разговора с него в списание „Кино“, бр.6, 2017 г.

КНИГАТА

Концлагерът „Белене“ 1949-1987

Борислав Скочев

От самото си създаване през 1949 г. концлагерът „Белене“ обслужва всички репресивни кампании на Партията. За цялото му съществуване през него преминават над 15 000 души – 11 000 без съд и присъда, и 4000 затворници (1952–1953 г.). Това са голяма част от най-авторитетните в своята среда, най-непримирими­те към налагания нов ред личности. Публикуваме откъс от изследването за „острова, който уби свободния човек“.

Среща

Цочо Бояджиев