Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Марков

Драмата на Пастернак

Над главата на Пастернак се извива такава зловеща буря, която може да бъде сравнена само с бурята срещу Солженицин. Цялата духовна мизерия и нищожество на съветския строй е демонстрирана в това неописуемо издевателство над един от най-светлите духове в руската литература.
цялата статия

Екатерина Лимончева

По-малко себе си

„Без/смъртен” на Тарсем Сингх е трилър с елементи на фантастика, който твърде бързо издава тайните си кодове.
цялата статия

Марко Ганчев

Калуньова крепост

Драги Деяне, не зная дали романът “Калуня-каля” е шедьовър до такава степен, до каквато го възвисяваш, но това, дето успя да го извадиш от забвението, е шедьовър на нашето литературно битие от много години насам.
цялата статия

Явор Гърдев

Наум Шопов беше уникален актьор

Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов разговарят с режисьора Явор Гърдев за изключителния актьор Наум Шопов, който на 27 юли щеше да навърши 85 години.
цялата статия

Портал Култура

Каква София?

В каква София искаме да живеем, защо общината има интерес да изследва нуждите и нагласите на софиянци към една или друга градска промяна, как да се подобри диалогът – дискусия за гражданското участие при реализиране на градоустройствени проекти.

Валентин Караманчев

Прописах белетристика на инат

Принципът ми е – доброто хвърлям в морето, без да се обръщам, без да го помня. Да можеше така и с „лошото“, щеше да е лесно. Но как да го забравят тези, на които съм го причинил.

Антоан Аржаковски

За религиозните измерения на руско-украинската криза

"Путин пази властта и богатствата си, инструментализирайки всичко, включително Църквата, в своя полза". Разговор с френски историк и познавач на Украйна, потомък на руски православни емигранти.

Тоталитарният опит

Цветан Тодоров

Етюдите, включени в първия том на изданието „Тоталитарният опит“ (изд. „Изток-Запад“), са писани за специализирани сборници и периодиката. Впоследствие Цветан Тодоров ги обединява в книгата си „Човешкият отпечатък“ (2009). Томът, които излиза в превод на български, се различава от френското издание единствено по въведението си. Авторът е заменил предговора си към френското издание с въвеждащата студия към испанския превод на „Тоталитарният опит“. Прочетете студията „Спасяването на българските евреи“, включена в изданието.
цялата статия

Моята Европа

Цочо Бояджиев

 

 

IMG_9350-2 copy