Гледна точка

Балтюс, Средиземноморска котка, 1949 г.

Авариен люк

С Лъчезар Ковачев се запознах на „Южна пролет” в Хасково през пролетта на 1988 г. Предишната година бяхме издали първите си книги. Неговата, с две новели, се казваше „Авариен люк”. Моряшката му съдба беше татуирана в походката му, в невисокия му глас, който караше хората да го слушат какво говори.

Последни публикации

Ирена Гъделева

Нова продукция на „Ромео и Жулиета“ в Метрополитън

След премиерата, състояла се в навечерието на новата година, операта на Шарл Гуно ще бъде част от програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“ на 21 януари от 20 часа в Синема Сити София.

Възход и падение на европейската меритокрация

Защо „класите, които се издигат с изпити“, предизвикват толкова силно възмущение във време, когато сложността на света предполага, че обществото ще има най-голяма нужда от тях?

Лидери, дефекти и добродетели

Плевнелиев надхвърли партията си: докато той намери формата да се еманципира от ГЕРБ, ГЕРБ не намери великодушието да легитимира доблестното му политическото поведение.

Чавдар Попов & Иван Попов

Невчесани размисли (по Станислав Йежи Лец)

Налице е диспропорция между значимостта на важни проблеми на съвременния ни художествен живот и почти нулевата степен на тяхното компетентно социализирано отразяване и обсъждане.

Дебат

Портал Култура

Кризи, елити, популизъм

Какви са различните проявления на популизма и антиелитизма, как се отразяват кризите върху политическите режими и гражданските мобилизации – Антоний Тодоров, Анна Кръстева, Нано Ружин, Евелина Стайкова, Илдико Отова.

ИНТЕРВЮ

Постмодернизъм във времето преди да падне Рим

Разговор с Пламен Антов за новата му книга „Българският постмодернизъм XXI-XIX век. Към философията на българската литература“ („Жанет 45“).

Пламен Марков

Може ли да се променя Шекспир?

Проф. Пламен Марков за полифонията на любовта в своята нова постановка, „Влюбеният Шекспир“, на варненска сцена; за спонтанността на репетициите и неафиширания авторски театър. С режисьора разговаря Виолета Тончева.

КНИГАТА

Мълчание

Шюсаку Ендо

Япония, 1614 г. Шогунът е издал указ за изгонването на всички католически мисионери. Но въпреки гоненията християнството продължава тайното си съществуване. Откъс от романа „Мълчание“ (ИК „Колибри“, 2017 г., превод от японски Маргарита Укегава). На 14 януари в НДК е първата прожекция за България на филма на Мартин Скорсезе, създаден по романа.

Моята Европа

Цочо Бояджиев