Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Елисавета Мусакова

Ясен Гюзелев рисува Алиса

Повод за написването на тези думи даде представянето на 14 май в Софийската градска галерия на „Алиса в Огледалния свят”, първото изобщо издание с илюстрациите на Ясен Гюзелев, осъществено от издателство „Хеликон”.
цялата статия

Божидар Кунчев

Релси към смисъла

Докато четях и препрочитах стиховете в „Отсъствие”, в съзнанието ми пулсираха две думи, във всяка от които е истината за неизменното у поета.
цялата статия

Венцеслав Константинов

Гюнтер Валраф: Провокация
и литература

Гюнтер Валраф е журналист и поет, проникнал „под прикритие” в трудовото всекидневие на няколко промишлени гиганта.Неговата цел е да се убеди сам какво се крие зад официалните изрази като „стопанско чудо” и „социално партньорство”.
цялата статия

Даниела Радева

Автопортрет като водолаз

За изложбата на Любен Петров Apokalypsarium, която бе подредена в галерия „Академия” в София до 24 май.
цялата статия

Портал Култура

Какво се случва в Русия?

Как се променя общественият климат в Русия и какви са причините за руската омраза към Запада? Видя ли ЕС собствените си грешки след кризата в Украйна и какви са следващите му възможни ходове? Дискусия с участието на Иван Кръстев и Мария Липман.

Яна Букова

Да се изгубиш опасно в красива история

Разговор на Митко Новков с Яна Букова за романа й „Пътуване по посока на сянката”; за новия опит, който се нуждае от нов език; за авангардистите на 20-те и поетите на 60-те.

Ян Микулашек

Гледам на Златните години по-скоро иронично

С чешкия режисьор Ян Микулашек за спектакъла му „60-те: Златните години”, който гостува на „Варненско лято”, разговаря Анелия Янева.

Поезия

Едгар Алън По

Преди 170 години Едгар Алън По публикува поемата си „Гарванът” и се превръща в основен вдъхновител на символизма и предтеча на „Цветя на злото” на Бодлер. „Гарванът” му донася световна слава, а Бодлер изрича думите:„У По няма досадно подсмърчане, а непрестанно и неуморно търсене на идеала”. Влиянието на Едгар По може да бъде открито в най-различни жанрове, епохи и култури. Прочетете откъс от книгата с поезия на Едгар Алън По, дело на издателство „Стефан Добрев.
цялата статия

Из серията „Стълби”

Венелин Пиперов

 

 

2