Гледна точка

Автор: Георги Данчов-Зографина

Левски, идеята, ние

Левски, разбиран именно като идеал, е един отворен проект и ще си остане такъв. Проект, който, трябва да сме наясно, няма как да бъде завършен, финализиран, осъществен, и затова продължава да е действителен и жив.

Последни публикации

Стилиян Йотов

За пренаписването на историята (III)

Илия Троянов ми изглежда като самостилизирал се съдник, изразител на привилегирована позиция, която мнозинството от нас е осъдено да не може да заеме. Защото е останало тук, в кочината.

21 юли

Фрагмент от незавършен роман, над който Георги Марков работи през последните години от живота си.

Войната като възможност за любов

В „Последното лице“ (реж. Шон Пен) военните действия са по-скоро метафора и повод за осмислянето на сблъсъка на гледни точки в личен и обществен план.

Добрин Тодоров

Кризата на университетското дело

През последните години университетското дело у нас деградира, а университетите посте­пенно се превръщат в празни коруби на някога пълноценно функциониращи образователни институции.

Дебат

Портал Култура

Християнската тема в киното

„Има добро и лошо изкуство. Моята гледна точка е, че доброто изкуство, истински доброто изкуство е християнско.“

ИНТЕРВЮ

Портал Култура

Иван Милев: Посоки

За изложбата в СГХГ и посоките на изследователския интерес към Иван Милев: кураторът Филип Зидаров във видеоинтервю за Портал Култура.

Драгомир Йосифов

Културата, едно непрестанно бягащо убежище

С композитора Драгомир Йосифов разговаря Маня Попова: за новото му произведение – струнен квартет с название „… van…“, за мотива да пишеш, за бягството назад, към културата, за иронията.

КНИГАТА

С голи ръце лисица

Еманюел Пагано

Издателство „Ерго“ за втори път ни среща с френската авторка Еманюел Пагано. Нейните книги са разследвания с автобиографичен привкус на труднопостижимата хармония със себе си и другите. Публикуваме разказа ѝ „Думите от планинското гърло“ от книгата „С голи ръце лисица“, преводът е на Нина Венова .

Доломити

Ния Трейман