Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Хуан Сънми

Кокошката беглец

Модерна корейска приказка за свободата, индивидуалността и майчината обич на една разпердушинена, но силно одухотворена героиня, разбунтувала се срещу установения ред във фермата. Откъс от книгата, издадена в „Изток-запад”.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Проблем с менталните вибрации

Едва ли някой ще си помисли, че въображението на Уди Алън се е изчерпало, но когато неуморим разказвач ви поднесе нещо от порядъка на „Магия в полунощ”, много вероятно е да се почувствате обидени.
цялата статия

Оля Стоянова

История отвъд доброто и злото

„Алекс”, Пиер Льометр, превод от френски Зорница Китинска, издателство „Колибри”, поредица „Съвременни трилъри”, 2014
цялата статия

Елица Маркова

Ангелска елха

"Ангелска елха" е кампания, която цели да зарадва децата на лишените от свобода с подаръци за Рождество Христово. Кампанията разчита на доброволци и дарения.
цялата статия

Портал Култура

Българският преход

За реалността и илюзиите на прехода, за историческата трансформация на отношението "морал – политика" в български контекст – вижте гледните точки на Ивайло Знеполски и Александър Кьосев.

Мирча Картареску

Понякога обичам да откривам огромни планети

С румънския писател за писането, симетрията, математиката като поезия, Букурещ и други градове разговаря Цветан ЦВЕТАНОВ. Вижте (на видеото) откъс от разговора между Мирча Картареску и неговия преводач Иван Станков, провел се на 13 декември по време на Панаира на книгата в НДК, където Румъния беше почетен гост.

Теодосий Спасов

Трохички по пътя, барабани на гаража

Митко Новков разговаря с Теодосий Спасов за откривателството по пътя и имитаторите; pадостта и разбирането; за намирането на духовното ято.

Опасно знание

Константин Петканов

Книгата „Опасно знание” (изд. „Кралица Маб”, Департамент „Нова българистика” на НБУ, Национален литературен музей) съдържа публицистични текстове от Константин Петканов (1891–1952), публикувани в периодичния печат между октомври 1944 и януари 1948 г. Те са насочени срещу политиката на Комунистическата партия, пледират за свобода на словото и автономност на литературата. Това е уникален за своето време глас на православен християнин, независим писател и свободен човек. Публикуваме бележката на съставителя Пламен Дойнов (със съкращения) и три религиозни текста на Петканов.
цялата статия

Из серията „Моята Европа”

Цочо Бояджиев

 

 

037 (Кьолн)