Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Елена Ангелова

„Театърът трябва да ни набразди отвътре”

През последните две години словенският режисьор Йерней Лоренци беше представен в България с два спектакъла (в рамките на театралния фестивал „Варненско лято”). Той показва съвременна смелост в правенето на театър, която на българска почва е все още колеблива.
цялата статия

Мариана Христова

Америка с по-малко грим и фотошоп

Вече пета есен фестивалът за независимо американско кино So Independent (София, 24 октомври-1 ноември) показва на български екран директната алтернатива на холивудския мейнстрийм. Ето три от филмите в програмата, които съдържат основни за независимото кино черти.
цялата статия

Митко Новков

Бай Ганю проекция

Бай Ганю не е опакото на Алеко, другият на Алеко, той е същият Алеко – ипостас на това, което Алеко не иска да „има и бъде”.
цялата статия

Дарин Тенев

За юбилеите, които имат значение

В края на октомври 2014 г. Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” навършва пет години от своето създаване. Той отваря университета навън, към други публики и показва, че в България някои неща се правят както трябва.
цялата статия

Портал Култура

Бъдещето на демокрацията

На 23 септември във Френския културен институт се състоя кръгла маса „Бъдещето на демокрацията в Европа“ с участието на Цветан Тодоров, Богдан Богданов, Стоян Атанасов и Боян Знеполски.

Олга Шурбанова

Тайните чекмеджета на Боян Воденичаров

Разговор с именития пианист и композитор за корените на импровизацията, фалшивите разделения в музиката, пристрастията му към старинните инструменти, за независимото мислене и конкурсите, които все повече заприличват по атмосфера на борсата на Уолстрийт.

Виктор Ерофеев

На Русия й е нужен нов Петър I

Мислите, че ако го няма Путин, ще спре агресията на Русия? Ей, Богу, вие сте наивни. Проблемът не е в Путин, а в архаичното съзнание на руското население.

Свидетели на тайната

Гжегож Гурни, Януш Рошикон

Книгата (издание на Фондация „Комунитас”) е резултат от десетки пътувания, стотици разговори, хиляди снимки и хипотези на полските автори в изследване на материалните следи от съществуването на Исус от Назарет. Тя показва, че съвременните учени стигат до същите изводи като поклонниците от векове насам. Прочетете откъс от луксозното издание. То ще бъде представено в клуб „Християнство и култура” на 27 октомври от 18.30 часа в Червената къща с участието на Гжегош Гурни и преводачката Вяра Малджиева.
цялата статия

Движение

Петя Пеева

 

 

petjapeeva