Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Светлозар Василев

Старостта в търсене на жизненост

Филмът на Паоло Сорентино „Младост“ (2015) през погледа на психоаналика.
цялата статия

Даниела Чулова-Маркова

Диалог на седма степен

Изложбата „Седем изображения…“ с куратор Димитър Грозданов е подредена до 30 ноември на първия етаж в галерията на СБХ на ул. „Шипка“6 в София.
цялата статия

Георги Марков

Конете и вълците на българите

Детето от Калиманица, подирило в своите спомени конете, среща вместо тях така често белите вълци. Тези апокалиптични бели вълци препускат из Радичковите земи и сеят вълчата ябълка, която задушава всичко.
цялата статия

Оля Стоянова

В началото и в края

„Първи и последни стихотворения“, Николай Кънчев, изд. „Кралица Маб“, Департамент „Нова българистика“ на Нов български университет, Национален литературен музей, съставител и редактор Пламен Дойнов, 2015
цялата статия

Портал Култура

Градът през 2050?

За развитието на градската среда през XXI век, за най-чувствителните точки на нейната уязвимост, за анархичното и необуздано разрастване на бидонвилите – дебат с участието на Мишел Люсо и Минчо Ненчев.

Жорди Галсеран

Пиша за публиката

Каталунският драматург разказва кои свои персонажи би изиграл като актьор, какви са отношенията му с публиката и впечатленията му от Явор Гърдев и Христо Стоичков. Интервю на Анелия Янева. Превод от испански: Нева Мичева.

Йоанна Каменарска & Ирина Георгиева

Фантазьорите движат света…

Те бяха сред акцентите на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”, в есенното му издание’ 2015. Един ансамбъл с ненатрапчив блясък. Но с висококаратна стойност. Интервю на Олга Шурбанова.

Вдъхновение

Исак Бабел

Сборникът с разкази на Исак Бабел „Вдъхновение“ (ИК „Колибри“, съставителство и превод София Бранц) включва рядко издавани разкази, повечето от които се публикуват за първи път на български език. Освен „допълнения” към „Конармия”, „Одески разкази” и „Историята на моя гълъбарник” книгата съдържа и автобиографични творби. Публикуваме разказа „Фоим Грач“ и проницателните думи на Елиас Канети за Исак Бабел.
цялата статия

Среща

Боряна Илиева

 

 

Боряна Илиева, Среща