Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Марков

Един голям филм на нашето време

"Това не е филм за една психиатрия и погрешен метод на лечение, а филм за нас, за нашето право да бъдем това, което сме, и да не позволяваме никому да посяга върху това ни богатство." Есе за "Полет над кукувиче гнездо" на Милош Форман, излязъл на екран преди 40 години. Публикува се за първи път.
цялата статия

арх. Янко Апостолов

Случайното име на един национален музей

Главният проектант на разширения музеен комплекс – арх. Янко Апостолов: защо името Национална галерия трябва да бъде предпочетено пред Квадрат 500.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Носталгично по френски

„Обичаме те, негоднико” на френския режисьор Клод Льолуш е филм, който доста държи на детайлите. Историята не е оригинална, но развръзката оставя избор на зрителя да се развълнува или не. Филмът бе в програмата на СФФ 2015.
цялата статия

Емил Данаилов

Дръж се, Софийо, архитект те гази!

Архитектурата и градоустройството се осъществяват в баланса между здравия разум и естетиката. Одобрените проекти за обновяване на центъра на София обаче не предлагат нито едното, нито другото.
цялата статия

Портал Култура

Гражданският сектор в Източна Европа

Какви са взаимоотношенията между донори, държава и неправителствени организации – вижте повече за случващото се в Украйна, Унгария и България.

Александър Шурбанов

Шекспир, неподражаемият

Разговор на Портал Култура с проф. Александър Шурбанов за изключителността на Шекспир, за многото му лица и логиката на творческия му път, за преводите на неговите пиеси като лакмусова хартия за всяка национална култура и защо е недопустимо за един Шекспиров актьор да рецитира стиховете му.

Георги Нейков

Където и да си, не можеш да избягаш от себе си

казва фотографът Георги Нейков в интервю на Катя Атанасова по повод на изложбата му, която може да бъде видяна все още в галерия „Райко Алексиев”.

Излизания

Владимир Градев

Отношението между религия и политика е сред най-запленяващите, но и най-заплетени въпроси. Новата книга на Владимир Градев (изд. Фондация „Комунитас”) изследва как политиката се определя от религията и обратно, има ли и каква е връзката на политиката с духовното и божественото, как се преобразува тяхното отношение в епохата на секуларизацията и постсекуларизацията. Прочетете увода и 13-ата глава от книгата.
цялата статия

Приятели

Красимир Умарски

 

 

Umarski