Гледна точка

Португалската къща

Наскоро имах възможността за десетина дни да попадна в Португалия и искам да споделя впечатленията си от тази страна, защото тя прибави нова буца тежест към раната да живееш в България. Когато попаднем в друга страна, в друга среда, тази рана като че ли става още по-болезнена.

Последни публикации

Пламен Дойнов

Големият поет сред нас: Иван Цанев на 80

На 30 ноември, когато Иван Цанев празнува своя 80-и рожден ден, от 18 часа в Американския център на Столичната библиотека ще се състоят три премиери.

Иван Станков

„Салонът на природата“

На 30 ноември 2021 г. в 18 часа книгата албум „Салонът на природата“ ще излезе от кориците си и ще се покаже в Софийската градска художествена галерия – за всички, които чуват и виждат навътре.

Нова геройска сага се задава

Без да надскача емблематични представители в жанра, „Вечните“ разполага с характерната за епосите на Marvel Studios зрелищна визия и катастрофични преследвания.

За бога, братя, не купувайте (гласове)

В действителност мнозинството от гласоподавателите биват подкупвани по един или друг начин. Дори може да се каже, че тези, на които предлагат пари, са най-защитеният от манипулации контингент...

Дебат

Александър Донев

Продължаваме статуквото?

Най-дълбокото усещане, което получи добре осведоменият и достатъчно честен наблюдател на коалиционните преговори по тема „Култура“, беше чувство на угнетение и безнадеждност.

ИНТЕРВЮ

Мирослав Христов

Българският начин на мислене като концептуално изкуство

Разговор с Димитър Шопов за киното и концептуалното изкуство, процеса и провала, за Ново село и Милош Гавазов.

Елена Владова

Ироничният филтър на Нено Белчев

Графичен роман, тийзър на филм, самооткраднати спомени и присвоителско изкуство, или артистичен манифест – като всичко това може да се определи новата книга на художника от Варна.

КНИГАТА

Палечка

Мишел Сер

В днешния променен свят на новите технологии младите хора следва да изобретят всичко отново: институции, начини на съвместно битие с другите, на съществуване и на познание. Откъс от бестселъра на френския философ, в който той се обръща към антропологичната трансформация, която се случва пред очите ни. Книгата е издадена от СОНМ, преводът е на Рада Шарланджиева. 

Скок

Николай Трейман