Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Дан Кийрън

Изкуството да пътуваш бавно

Една книга, която ни призовава да се замислим за истинската причина да пътуваме и за това какво се е случило с доброто старо пътешестване. Прочете откъс от „Изкуството да пътуваш бавно” (ИК „Сиела”).
цялата статия

Цветан Стоянов

По повод на Илия Бешков

„Бешков е символ на една национална драма.” На 24 юли се навършват 113 години от рождението на Илия Бешков (1901-1958), забележителния художник, писател и учител.
цялата статия

Отец Николай Нешков

За докоснатите хора

Третото издание на рубриката „Светлописи”, която среща фотографи и поети, е посветено на иконите. Димитър Радев разговаря с отец Николай Нешков, предстоятел на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Мирликийски” в София. Снимките на Мариан Томов са съпроводени от една от Езерните молитви на св. Николай Велимирович .
цялата статия

Катя Атанасова

Между властта и безвластието

„Нашият живот е нашата политическа задача.” Думи за сборника на Ани Илков „Похищението на България” (изд. „Жанет” 45, 2014 г.) и фрагменти от него.
цялата статия

Кристофър Скарбъро

Завръщането на Сизиф

Разпадът на социалистическата система в края на 1989 г. разкрива дълбокото разочарование на "средната класа" от “добрия живот” в епохата на късния социализъм. Кристофър Скарбъро изследва връзката между скука и потребление в България през обектива на визуалното изкуство на епохата.

Евгения Атанасова-Тенева

Среща с Кристо (Христо Явашев)

Изчакваме го в приемната, където Кристо посреща гости. Картините по стените са нови, ярко присъстват последните два проекта, „Над реката” и „Мастабата”. Пакетирани обекти напомнят за ранното му творчество. Във въздуха силно присъства Angel на Tierry Mugler, парфюмът, който Жан-Клод постоянно използваше.

Мохамед Халаф

Халифатът – мечтата на Ал Кайда

Ислямският халифат е мечтата на Ал Кайда, на "Мюсюлмански братя" и "Ислямската държава в Ирак и Леванта". Никога не сме си представяли, че това може да стане реалност, но ето, че то се случва и трябва да търсим причините не само в Ирак, а в целия ислямски свят.

Театърът

Дейвид Мамет

В книгата си „Театърът” (ИК „Изток-Запад”) американският драматург, режисьор и есеист Дейвид Мамет си позволява да се усъмни в отстоявани с години схващания и стереотипи относно работата на режисьора, както и в основополагащи теоретични трудове по актьорско майсторство. Прочетете фрагменти от книгата.
цялата статия

Време

Боряна Илиева

 

 

borjana