Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Рачо Стоянов

Бенони прокаженият

“Паднал на колене, Бенόни пропълзя до самия кръст, гдето бе разпнат Иисус, и като впиваше разширените си от ужас и недоумение очи в кървавото лице на своя избавител, зашепна: „Иисусе… Господи… защо…” – прочетете малко познатата християнска легенда на известния български драматург.
цялата статия

Василий Аксьонов

Остров Крим

Романът „Остров Крим“ на Василий Аксьонов се счита за един от шедьоврите на антиутопията. Днес, когато от картографски (Крим е полуостров) проблемът се превърна в геополитически, този роман звучи пророчески. Прочетете откъс от него.
цялата статия

Катя Атанасова

Интелектуални игри и загадки

„Шест задачи за дон Исидоро Пароди”, Хорхе Луис Борхес и Адолфо Бийон Касарес, ИК „Колибри”, 2014 г.
цялата статия

Владимир Михайлов

круши на върбова клонка@под прикритие.бг

Кому е било нужно да прави такъв скъпо струващ и мащабен филм за „круши на върбова клонка”, след като в България си има (или поне сме имали) и „ябълкови дървета”, и „златни ябълки”?
цялата статия

Портал Култура

Необичайни контакти през Студената война

Поглед към българската културна дипломация през 70-те и 80-те години на ХХ век, към опитите да се легитимира режима, като се пропагандират българската култура и история в контекста на 1300-годишнината на България. Публична лекция на Теодора Драгостинова и коментар на Пламен Дойнов.

Етгар Керет

Никога не знаеш докъде ще стигнеш

Израелският писател гостува в София и Пловдив на 16 и 17 април, представяйки „Изведнъж на вратата се чука” – четвъртия си сборник разкази, преведен у нас, издава го „Жанет 45”. С него разговаря Цветан ЦВЕТАНОВ.

Проф. Георги Каприев

Попадаме в една образователна перверзия

С професор Георги Каприев за образованието, театъра и състоянието на обществото разговаря Зелма АЛМАЛЕХ.

Фантазиращото животно

Хосе Ортега-и-Гасет

Сборникът „Фантазиращото животно” (ИК „Изток-Запад”) на видния испански философ, есеист и хуманист Хосе Ортега-и-Гасет съдържа три студии, неиздавани на български език. Книгата поставя началото на новата поредица Hispanica, посветена на водещи изследвания в областта на испаноезичната хуманитаристика. Прочетете откъс от книгата и вижде видеото с проф. Хавиер Самора, преподавател в Университета „Комплутенсе” в Мадрид и директор на Центъра за ортегиански изследвания.
цялата статия

Зограф

Николай Трейман

 

 

02