Гледна точка

Митовете около 9-и май (2)

Онова, което донася „победата на Червената армия“ в страните от Централна и Източна Европа, е не „освобождаването“ им от фашизма, а завоюването им от Съветския съюз.

Последни публикации

Дали свободната воля е илюзия?

След завършването на третия сезон на сериала „Западен свят“ (и обявен четвърти) можем убедено да твърдим, че това е един много амбициозен проект.

Проф. Ал. Теодоров-Балан

Кирил и Методий

Мъчно ще се найдат в българската реч изрази, които да облачат такъв дълбок смисъл, както изразът „Кирил и Методий”. А в сегашни дни на ужасно раздробение на българския народ упованията ни трябва да бъдат насочени към спасителната мощ на българското слово и книга.

Изводите от карантината

Вирусът и неговите заплахи не са отминали окончателно. С тях ще успеем да се справим, ако запомним уроците на тази криза, която преживяхме през седмиците на карантината.

Даниела Чулова-Маркова

За паметта и нейната сила

Иван Димов, изложба акварели „Археология на паметта“ в галерия „Арте“, до 25 май 2020 г.

Дебат

Йохан Баптист Мец

За отношението между християните и евреите в Германия

Кой смее пред лицето на Аушвиц да нарече нашето християнство „истинската“ религия на страдалците, „истинската“ религия на преследваните, „истинската“ религия на прогонените?

ИНТЕРВЮ

Марта Монева

Защо джазът пее на български?

Разговор с Венцислав Благоев, изтъкнат български тромпетист, неговите инициативи „Джазът пее на български“ и „Джаз за деца“ станаха на десет години.

Предпочитам да страдам и умирам на сцената

Разговор с оперната певица Светла Василева, която рядко се завръща в България.

КНИГАТА

Последна спирка Аушвиц

Еди де Винд

Еди де Винд е млад холандски лекар от еврейски произход. През 1943 г. той попада заедно с любимата си Фридел в Аушвиц. Двамата са се запознали преди това, той като лекар, тя като медицинска сестра в транзитния лагер Вестербок. Де Винд записва мемоарите си в дните след освобождението си преди 75 години, докато се опитва да спаси тежко болни лагерници от смъртта. 

Полет

Христо Пешев