Гледна точка

Снимка Георги Кожухаров, Дневник

Паркур

Това, че Слави Бинев и бившият депутат от „Атака“ Камен Петков ще търсят път към Народното събрание през списъците с кандидат-депутати на ДПС, не е нещо скандално. Не, тази акция надхвърля мярата на скандалното, но е нещо повече от едно прекомерно, свръхмерно по своята скандалност безобразие.

Последни публикации

Йордан Палежев

Геният поправя своята грешка

На 30 август 1876 г. вестник Рапел публикува протеста на Виктор Юго, намерил отклик по цял свят. На 26 февруари т. г. се навършват 215 години от рождението на писателя.

Жените на Алмодовар

В „Хулиета“ ще откриете по нещо от депресията и свободолюбието на други женски персонажи на Алмодовар.

Ирена Гъделева

Новата „Русалка“ в Метрополитън – малко мрачна, много красива

Осем спектакъла на най-новата постановка на сцената на Метрополитън опера са в афиша за февруари 2017 г. Един от тях ще видим и в програмата „На живо от Ню Йорк“ на 25 февруари в Синема Сити София.

Възпявания

„Море на живите“, Александър Секулов, изд. „Изток-Запад“, 2016

Дебат

Портал Култура

Визия за София

Каква искаме да бъде София, възможно ли е изграждането на споделена идея за нейното развитие? Вижте общественото обсъждане за съставяне на дългосрочна визия за столицата.

ИНТЕРВЮ

Портал Култура

Млади художници, които да следим

Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева представят своя кураторска селекция „Арт старт: Млади художници, които да следим през 2017 г“ (вж. видеото). Изложбата беше в галерия Credo Bonum и Гьоте-институт в София.

Христиана Василева

Редакторството е много тежък труд

Близо две години бюрото ми беше до бюрото на Емилиян Станев. Тогава той беше в разгара на творчеството си. Имаше навика да разказва сюжетите на замислите си. Беше блестящ разказвач...

КНИГАТА

Непознатият Брехт

Бертолт Брехт

Сборникът „Heпoзнaтият Бpexт“ (изд. Black Flamingo, превод Владко Мурдаров) съдържа малко известни фpaгмeнти и пиecи, поставени след смъртта на Брехт. Те са от различни фази от творчеството на драматурга, оценявани са като интересни провокации с формата. Публикуваме радиопиесата „Разпитът на Лукул“, която авторът завършва, когато е изгнаник в Швеция.

Улични танци

Олег Георгиев