Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Димитър Бочев

Тирани, тиранофили и тиранофоби

Възразявайки на обвиненията в русофобство, Захари Стоянов отговаря кратко и ясно: „Аз не съм русофоб – аз съм само тиранофоб”. Но нямаше кой да чуе трезвия му глас – нито тогава, нито впоследствие, нито сега.
цялата статия

Петер Цанев

Преди и след съвременното изкуство

За ретроспективната изложба на Станислав Памукчиев с название „Преминаване. Маркери по пътя“ в Националната художествена галерия в София – от 12 май до 26 юни 2016 г.
цялата статия

Аглика Стефанова – Олтеан

Откраднато време

Сериалът има и определена снимачна култура, неговият визуалният разказ е много по-качествен от сценарния. Големият проблем на „Откраднат живот“ е несъразмерно разпънатият сюжет, на който е трудно да не обърнеш гръб разочарован.
цялата статия

Борил Караиванов

За празника на шрифта

Второто издание на Типофест се провежда в Пловдив. На него са поканени международно известни майстори на шрифта. Събитието се случва две години след появата на манифеста „За българската кирилица“.
цялата статия

Портал Култура

Изкуство и форми на съпротива

Палачи и жертви, репресии и съпротива или какви бяха реакциите на българските художници към системата и догмите на социалистическия реализъм – дискусия по повод изложбата "Форми на съпротива" в СГХГ.

Портал Култура

Дух и материя

"Духът е по-силен от материята, но не защото е могъщ. Той е способен да преодолее дори чудовищно осакатяване на тялото с кротката сила на красотата, която блика от неговата божествена същност". На 28 май се навършват 84 г. от рождението на Александър Дяков.

Екатерина Йосифова

Да свериш себе си с детството

За съвременната детска литература, интереса на малките към книгите и ролята на възрастните: с Екатерина Йосифова – след участието й в петото издание на „Походът на книгите“ – разговаря Ина Дублекова.

Урнопогребение

Сър Томас Браун

Сър Томас Браун (1605-1682) е лекар, учен, колекционер, писател, който с неутолима любознателност изследва най-странни природни и културни форми. Той всъщност е преди всичко религиозен човек, способен да разпознае и почита тайнството там, където то се явява. Запленен от стила и мисълта му, Борхес споделя, че е дал най-доброто от себе си, за да бъде сър Браун. Публикуваме въведението към книгата „Урнопогребение“ (Фондация „Комунитас”, 2016) на проф. Владимир Градев, който е превел от английски трактатите, и един от тях – „За сънищата“.
цялата статия

Футболист

Емил Данаилов

 

 

Емил Данаилов, Футболист