Гледна точка

Слизане в ада, Църква Хора, V в.

Слово за едни думи на св. ап. Павел

В Православието не може да се проповядва друго освен такава любов – готова да погуби душата си, ако Православието би искало да има душа, да бъде християнството с душа.

Последни публикации

По повод на Солженицин (I)

Всичко е само въпрос на време. Историята усмихнато и успокоително ни казва, че накрая Давид винаги побеждава.

Мишел Льожоайо

Лошото настроение – залог за здраве и жизненост

Откъс от книгата на проф. Мишел Льожоайо (изд. „Факел експрес“, превод от френски Галина Меламед), превърнала се за броени месеци в международен бестселър.

Трудният избор пред Централна Европа: Макрон или Орбан?

Днес Централна Европа е изправена пред необходимостта да избира между задълбочаване на интеграцията по условията, определени от Германия и Франция, или политическа маргинализация.

Портал Култура

Номинации за годишните награди на Портал Култура (1 кръг)

В съответствие с регламента на конкурса, журито номинира следните творби (по азбучен ред на авторите) в разделите проза и хуманитаристика.

Дебат

Портал Култура

Джордано Бруно и раждането на модерната философия

Той търси да схване със силата на своя философски ум безкрайното и като причина, и като следствие. От Бог, който е безкраен, може да произтече само безкрайна вселена. Заради тази своя теза ще отиде и на кладата.

ИНТЕРВЮ

Мартин Скорсезе

За „Мълчание“ и милостта
към себе си

Аз съм обсебен от духовното. Обсебен съм от въпроса какви сме ние. Можем ли така да култивираме доброто, че в някакъв бъдещ момент насилието да престане да съществува? Ала точно сега насилието е тук.

Йон Калман Стефансон

По-голямата част от пътя се изминава с вяра

Една исландска поговорка учи, че не трябва да правиш нищо лошо на поета, защото отмъщението ще бъде страшно. С исландския писател Йон Калман Стефансон разговаря Оля Стоянова.

КНИГАТА

Историкът и множественото минало

Ивайло Знеполски

Текстовете, включени в книгата, са писани през последните две десетилетия. Те са израз на траен интерес към осмислянето на комунистическия феномен, на комунистическия режим в България и на живота на обикновените хора в комунистическото всекидневие, отбелязва проф. Ивайло Знеполски. Публикуваме откъс от изданието на „Сиела“ и Института за изследване на близкото минало.

Автопортрет

Калин Костов