Гледна точка

Марио Жеков, „Вятърна мелница”

Морето! Най-красивото събитие! (II)

Как се е породила такава непреодолима страст у човек, роден в Стара Загора, гдето и помен няма от море? Онова, което малкият Марио може да види около себе си, са предимно ридове и възвишения...

Последни публикации

Иван Кръстев, Марк Ленард

Европейците странят от нова Студена война

Новият съюз за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион, наречен AUKUS, между САЩ, Великобритания и Австралия, е ясен признак за нова Студена война, в която свободният свят се изправя срещу оста на авторитаризма, концентрирана около Китай.

Любовта като клетка и спомен

Опасно е да се говори за любовта. Дори чрез танца, който е най-органично изразяващият вътрешните ни движения.

Росен Петков

Кръговете на модернизма

Каталогът „Българският литературен модернизъм“ съдържа 143 български и 14 чуждестранни заглавия на книги и списания от колекцията на Росен Петков, илюстриращи развитието на българския литературен модернизъм.

Прощаването с Вазов

Вчера, въпреки студа, на панихидата на гроба на Вазов се събраха немалко хора. Родственици, литератори, майки с деца, които към края на панихидата поизпълниха пространството пред олтара на старинния храм „Св. София“.

Дебат

НДПВ

Национално движение „Петков и Василев”? Аналогиите между новия политически проект „Продължаваме промяната” и НДСВ са многобройни, има и съществени различия.

ИНТЕРВЮ

Христина Керанова

Магьосник на обикновеното

В поезията на Стивън Дън ме привлякоха темите от всекидневието, които избира, и майсторството, с което развива всяка от тях, така че да докосне читателя.

Августа Манолева

„Каменният пир“: Дон Жуан създава своя ад

Фокусът на 27-ото издание на фестивала в Правец върху жените творци и поканата към композиторката Албена Петрович-Врачанска доведоха до световната премиера на камерната опера „Каменният пир“.

КНИГАТА

Епохата на кожата

Дубравка Угрешич

От мумията на Ленин, през масовите убийства в Индонезия от 60-те години на XX век и разпадането на Югославия в края на столетието, до днешната мигрантска криза… Дръзко и уверено, с горчива ирония, сарказъм и съпричастност Угрешич потапя перо в човешките безумия, страхове и блянове, за да открои емблематични явления върху грапавата кожа на близкото минало, настоящето и обозримото бъдеще.

Читатели

Младен Първанов