Гледна точка

Снимка: Balkan Insight

Македония
или ЕС?

Без ЕС България би била една малко по-голяма Македония. Колективното просветление си пролича по начина, по който всички български политици започнаха да говорят еднозначно про-европейски по темата. Няма Евразийски съюз, няма чифте патриотизъм, няма нов консерватизъм.

Последни публикации

Комуните – действителност или илюзия

Доколко човек принадлежи на себе си и доколко на другите? Другите ни потвърждават, другите ни отричат, другите ни доказват. Функцията на „другите“ е толкова голяма, че тяхното отсъствие като че е смърт.

Разказ за тленността на живота

„И дъхът стана въздух“, Пол Каланити, Сиела, 2017 г.

Филмът, който обяснява протестите в Централна Европа

Повечето от протестиращите са млади, някои съвсем млади. Те не са обединени от идеология, а само от разочарование и гняв. Те не са съгласни само да си отварят устата на сцената, те искат да пеят.

Оля Стоянова

Трите дни преди края

„Трите дни на Помпей“, Алберто Анджела, превод от италиански Юдит Филипова, изд. „Колибри“, 2017 г.

Дебат

Портал Култура

„Професорско каре“: Границите на Европа

Различни времена, различни граници, различни народи, езици и култури ще я изграждат и въпреки това името Европа няма да е празен етикет, а ще говори за определена идентичност.

ИНТЕРВЮ

Стела Димитрова-Майсторова

Целият ми живот е в съвременната музика

С проф. Стела Димитрова - Майсторова, пианистка, педагог, почетен председател на фондация „Пианисимо“, разговаря Зелма Алмалех.

Портал Култура

Да отгледаш персонаж

Разговор с Йоана Мирчева, която спечели голямата награда в първото издание на Конкурса за нова пиеса на тема „Справедливостта“ на Нов български университет.

КНИГАТА

Големият регрес

съст. Хайнрих Гайзелбергер

През последните години всички ние сме изправени пред феномени, които доскоро приемахме за принадлежни към отминали времена. В сборника „Големият регрес“, излизащ едновременно на 14 езика, сред които и български (ИК „Критика и хуманизъм“), петнадесет учени и интелектуалци от цял свят изследват причините за този сполетял ни „голям регрес“ и развиват сценарии за бъдещето. Книгата ще бъде представена на 4 май от 18.30 в Гьоте-институт в София. Прочетете откъс от есето на Бруно Латур.

Портрет

Венета Тилева