Гледна точка

Обявеният за persona non grata архимандрит Васиан (Змеев)

Свещеници или хибридчици в расо

Васиан Змеев и другите двама са експулсирани от страната не защото са свещеници, не защото служат в храма на св. Серафим Софийски, а защото са уличени в подривна политическа дейност.

Последни публикации

Глен Гулд, Брюно Монсенжон

Моцарт?! Какъв Моцарт?

„Лекота“, „непринуденост“, „фриволност“, „галантност“, „спонтанност“ – за мен тези думи не означават критика на това, което Моцарт ни предлага, а намек за онова, което той не ни предлага.

Летящ старт на новия главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

В програмата на първия му сезон съвършено ясна е новата концепция на Илиевски за репертоарния план и гостуващите артисти.

Даниела Чулова-Маркова

Разпилени лица

Изложбата на Любен Генов може да се разгледа до 26 септември в столичната галерия „Арте“.

Разочарованието от промяната

Поредната промяна в България стартира преди три години с протести. Не че нямаше повод за всенародно недоволство, но то, както винаги, не можа да получи адекватна изразна форма.

Дебат

Георги Фотев

Защо националният празник не е въпрос на референдум

България има проблем с националния си празник. В обществото и сред елитите се шири неразбиране на феномена национален празник. Гнетящо неразбиране.

ИНТЕРВЮ

Цветовете на въздуха

„В кризисни времена артистът трябва да запази спокойствие и да продължи. Неговият пример е важен за цялото човечество.“ Разговор с Албино Пити.

Кремена Димитрова

Дания, това сме ние

Разговор с румънската писателка и драматург Алина Нелега за книгата ѝ „облак с форма на камила“.

КНИГАТА

Белият слон

„Общуването с изгнаниците помага не само да усетим духа на поколенията, но и да пренапишем идеологическата гротеска, представяна като национален идеал. Разбира се, за да кажем цялата истина, не бива да пропускаме не само емигрантите, но и най-вече онези, които, както казва Бочев, „пред очите ни са творили приживе история, които са творили и сътворили история и със смъртта си“, пише Георги Цанков. Откъс от новия роман на Димитър Бочев.

Видин

Димитър Славчев