Гледна точка

Марио Жеков, „Несебър“

Два града (1)

Има две морски градчета на територията на България, които като че ли са рисувани повече от всички други – Созопол и Балчик. В съзнанието на българските художници Созопол (или Аполония) – този древен съперник на другата перла на българското южно Черноморие, Несебър (или Месемврия), е спечелил двубоя.

Последни публикации

Къщата музей на Андрей Николов II

Какво предизвика ескалацията на напрежението между 1 и 11 май с къщата музей на Андрей Николов и накъде оттук насетне?

Константин Димитров

Човекът и неговата душевна чорба

Някои мисли върху темата на тазгодишния зрелостен изпит по български език и литература и разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“.

Дияна Николова

За окопното поколение

Владимир Сабоурин, „Ляво поколение, дясно поколение (Иван Мешеков и Ернст Юнгер)“. УИ „Св. св. Кирил и Методий“, 2020 г.

Най-мрачно е в човешкото съзнание

Някои филми остаряват по-бързо от други. Най-дълго устояват добре разказаните истории. Един поглед 10 години назад... към „Злокобен остров“ на М. Скорсезе.

Дебат

Портал Култура

Професорско каре: Социалната мимикрия

„Много се притеснявам, че тук у нас тази болест не е изживяна. Много се притеснявам, че тя продължава да има своите прояви, не като рецидиви, а като правило.“

ИНТЕРВЮ

Мария Панайотова

Събудени въпроси

Разговор с Александър Секулов за сблъсъка на идеи в новия формат „Сцена за идеи и спорове“ в Пловдивския театър.

Мария Принц представя нов диск

Новият диск на Маргарита Грицкова – мецосопран, и Мария Принц – пиано, ще бъде официално представен на 28 май във Виена, на концерт с публика.

КНИГАТА

За образованието. Ареопагитика

Джон Милтън

Двете творби, включени в изданието, са на повече от триста и петдесет години, но темите им са близки до съвременния български читател. Той, също като много общественици през 40-те години на XVII в., често роптае, че в училище се учат „ненужни неща“... Книгата е пета поред във философската поредица на издателство „Лист“.

Трамвай

Антонио Георгиев