Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Диана Попова

Когато се наливаха основите

Лекцията „Съвременното българско изкуство през 1990-те” бе изнесена в рамките на образователния курс „Въведение в съвременното изкуство”, организиран от Фондация Oтворени изкуства, който се провежда всяка ноемврийска събота в Софийската градска художествена галерия.
цялата статия

Лора Трайкова

Бразилската приказка на Стивън Долдри

След Голямата награда на фестивала в Рим и смесените чувства, с които го посрещна критиката в Бразилия, най-новият филм на британския режисьор – „Измет”, ще закрие Киномания в София. За премиерата на филма в Рио.
цялата статия

Любомир Канов

Може би да, може би не?

Затлачените и забравени от нас пластове езици на разнородните ни прадеди напират да се проявят в нашите крамоли и междусъседски войни...70-годишнината на д-р Любомир Канов ще бъде отбелязана на 19 ноември от 19 часа в зала „Алма Алтер” на Софийския университет.
цялата статия

Александър Шурбанов

НАРОД, КОЙТО НЕ УМЕЕ ДА НАИМЕНУВА СВОЕТО…

Защо предаваме без бой дори и малкото, което имаме? Защо допуснахме внушителните мемориални стени с имената на загинали през Първата световна война български войници и офицери в градината на НДК да изчезнат и да бъдат заместени с мегаломанския соцмонумент?
цялата статия

Портал Култура

Будители и сънуватели

Портал "Култура" връчи първите си годишни награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката през 2013 г.

Портал Култура

Рисунките на Микеланджело

Четири оригинални рисунки на Микеланджело Буонароти са изложени до 15 декември в Националната художествена галерия. Представя ги (на видеото) директорката на Каза Буонароти, музея на Микеланджело във Флоренция, и куратор на изложбата д-р Джузепина Раджониери.

Малина Петрова

За режисирания преход

Напоследък мнозина признават, че преходът е грешка. Признават го дори хора, които са заемали ключови позиции. След като смятат така, нека разкажат къде са сбъркали и да не премълчават участието, съветите или режисурата на хора, които биха събудили неприязън у зрителите.

Карай плуга си през костите на мъртвите

Олга Токарчук

В романа (издаден на български от „Панорама+”, в превод на Силвия Борисова) Олга Токарчук съчетава криминалния жанр с критика на цивилизацията. И в тази книга на полската писателка читателят ще открие езиковата лекота, психологическата и философската дълбочина, чувствителността към ирационалността на човешката душа. Прочетете началото на романа.
цялата статия

Паметникът

Николай Трейман

 

 

treyman1