Гледна точка

Икона на Света Богородица, Троянски манастир

Трите звезди на Богородица

Иконите, на които е изобразена Божията майка, са десетки видове – Одигитрия, Оранта, Умиление, Млекопитателница, Троеручица, Неизгаряща къпина, Радост за всички скърбящи...

Последни публикации

Балканският наследник на Пина Бауш

Преди 9 години от нашия свят си отиде хореографката Пина Бауш – една от най-влиятелните фигури в развитието на танца през втората половина на XX век.

Венцеслав Константинов

С Канети – за птиците и литературата

Говорихме за стария Русчук, описах родната му къща. Той много се изненада, че смята къщата за триетажна. Уверих го, че е двуетажна.

Най-доброто и не съвсем #2

Празна ли е София през лятото? Обзор на най-добрите и не съвсем изложби в столицата, а и не само там.

Портал Култура

Очаквайте новата „Култура“

В началото на септември очаквайте новото списание „Култура“ – месечно издание, което ще излиза 10 пъти годишно, всеки брой ще е с книжно тяло от 80 стр. и цена 3,50 лв.

Дебат

Сибиле Левичаров, Наджем Вали

Авраам среща Ибрахим

Двама писатели в литературно-философски диалог за вярата и неверието, вината и справедливостта, наказанието и прошката, насилието и помирението...

ИНТЕРВЮ

Христиана Василева

Добрите автори лесно виждат грешките си

Преводачката Христиана Василева почина на 9 август 2018 г., на 90-годишна възраст. Препубликуваме разговора с нея на Деян Енев отпреди година. 

Недко Солаков

Младият човек трябва да е готов да не се предава

Художникът ще бъде ментор на един от артистите, получили стипендия за растеж и развитие „С усилия към звездите“.

КНИГАТА

Ярост

Салман Рушди

Седмият роман на Салман Рушди е безмилостна трагикомедия за абсурдните сътресения в съвременния глобализиран свят с епицентър Ню Йорк. Погнат от своята демонична ярост, милионерът Малик Соланка търси път за бягство. От Лондон в Америка. От семейството към безопасната самота. От необозримо огромния свят към обозримата миниатюра. И попада сред още по-унищожителна и повсеместна ярост. Откъс от романа „Ярост“ (изд. „Колибри“, превод Надежда Розова).

Портрети

Емил Христов