Гледна точка

Винсент Ван Гог, Добрият самарянин, 1890 г.

А кой е моят ближен?

Не, не можеш да възлюбиш Бога, ако не обичаш Божиите грешни чеда; не можеш да възлюбиш Божията святост, ако мразиш заради нея профанните човеци, Божието всемогъщество, ако презираш – заради него – човешката немощност.

Последни публикации

Имена и обещания от Киномания 2018

Преди официалното откриване на 15 ноември Киномания има честта да бъде „подгрята“ от ретроспектива, посветена на 100 години от рождението на Ингмар Бергман.

Героят на тяхното времe

Смеещата се и ръкопляскаща аудитория на Путин е комплексирана от не-Русия, страх я е, че може да бъде унищожена и затова плаши света с унищожение.

Елена Ангелова

Нова връзка със зрителя

В своето осмо издание ACT фестивалът за пореден път успя да насити една седмица през октомври с усещане за съвременните процеси в сферата на независимите изпълнителски изкуства и пърформанса.

Пламен Антов

Достоевски в София

В продължение на три дни в българската столица си дадоха среща някои от най-утвърдените изследователи на Достоевски, както и техни млади колеги.

Дебат

Портал Култура

Професорско каре: Глупостта

Какво прави глупостта такава, че за нея можем да произнасяме съждения, какво я прави нравствен порок или близка до нравствения порок?

ИНТЕРВЮ

От виолончелото към диригентския пулт

Разговор с виолончелиста Лъчезар Костов, който свири в Симфоничния оркестър на Балтимор. Той бе солист в концерта на Софийската филхармония в Деня на будителите с диригент Герган Ценов.

Всички жени са Шехерезада

На 15 ноември, на сцената на Музикалния театър, Балет Арабеск ще представи част от спектакъла „Нощите“ на Анжелен Прелжокаж. Разговор с с Наталия Найдич, негова асистентка.

КНИГАТА

Прекалено шумна самота

Бохумил Храбал

„Прекалено шумна самота“ е сред най-завладяващите произведения на чешкия писател Бохумил Храбал, разказва за една странна любов към света на книгите и изкуството. Публикуваме откъс от изданието на „Колибри”, преводът е на Анжелина Пенчева.

Преди дъжда

Йоана Пенчева