Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Марков

Ще изчезне ли българският народ?

Какво стана с нашия народ? Къде отидоха многолюдните селски семейства, родове и цялата бликаща жизненост на една млада нация? Нали всеки знае, че децата са бъдещето? Не е ли отказът от деца отказ от бъдеще?
цялата статия

Димитър Бочев

Лустрация с обратен знак

Как се радвам само на вероятността български гражданин да оглави най-престижната международна организация. И как не се радвам, че този гражданин е Ирина Бокова.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Ако Бог е в изгнание, дали сме свободни?

„Съвсем Нов завет” на Жако ван Дормел – иронията е навсякъде, понякога насмешлива, друг път горчива.
цялата статия

Юлия Кръстева

Как можеш да бъдеш джихадист?

Прелъстяването, което религиите упражняват върху хората и човешките общности, както и тяхната роля на утешител, възпитател, регулатор и манипулатор на тревогите и склонността към разрушение, чака своето обяснение.
цялата статия

Портал Култура

Изцяло дигитализирано образование?

За мястото на цифровизацията в образованието и темата за изграждане на Цифровото училище – не само технологичен, но също политически и социално значим проект в областта на образованието.

Красимира Стоянова

По тембъра, а не по силата ще познаете големия глас

Сред последните си изяви на световните сцени оперната певица Красимира Стоянова успя да вмести и няколко разнолики жанрово и стилово участия в България. С нея разговаря Ирена Гъделева.

Иглика Трифонова

Не можех да не направя този филм

Режисьорката Иглика Трифонова за най-новия си филм „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, с който на 10 март ще бъде открит 20-ият юбилеен София Филм Фест. С нея разговарят Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов.

Безмайчинство

Петер Ваверцинек

Автобиографичният роман на Петер Ваверцинек (МД Елиас Канети, превод от немски Пенка Ангелова) документира живота на едно изоставено от майка си дете от бившата ГДР. В него изстраданата болка преминава в мощно обвинение, в копнеж по майката, в песен на самотата и вопъл за обич. В Германия романът „Безмайчинство“ се превърна в събитие, за него авторът получи наградата „Ингеборг Бахман” през 2010 г. Прочетете откъс от книгата.
цялата статия

Всякое дихание да хвалит Господа

Димитър Христов

 

 

Димитър Христов, Всякое дихание да хвалит Господа