Гледна точка

На ръба на тишината, прекосяващ времената

Така бих искал да назова това есе за музиката на Георги Арнаудов, с което да се опитам да поразсъждавам за сътворяването на класическа музика днес.

Последни публикации

Манипулирай романтично

Два френски филма, които превръщат любовта в повод за преосмисляне на важни морални въпроси.

Владимир Сабоурин

Китайски авангард, български авангард

„Думи в полет. Китайската модерна поезия през 80-те години на ХХ в. и нейните вътрешни граници“, Веселин Карастойчев, издателство „Изток-Запад“, 2019 г.

Виолета Цветкова

Явлението Стоянка Мутафова

Голямата актриса почина на 97-годишна възраст на 6 декември 2019 г.

Цветан Цветанов

Варварски цигулки

Групата Violons Barbares е среща между три култури (монголската, българската и френската) и между дузина жанрове. Турнето ѝ започва на 4 декември от София.

Дебат

Портал Култура

Сънуване и психоанализа

Защо сънуваме и как да изследваме собствените си сънища? „Човекът, който дължеше живота си на един сън" (изд. „Критика и хуманизъм“) от Феликс де Менделсон като повод за дискусия.

ИНТЕРВЮ

Анна Мои

Усещане за мисия

Разовор с писателката от виетнамски произход, която ще открие с лекция Софийския литературен фестивал (9 –15 декември).

Теодора Димова

Драматургия на опита

Разговор с Теодора Димова, която ще води Лабораторията за писане на пиеси към конкурса на НБУ.

КНИГАТА

Чуто, видяно и преживяно

Георги Томалевски

Мемоарният труд на Георги Томалевски „Чуто, видяно и преживяно“ вижда бял свят едва днес. Той дава широка картина на следосвобожденска България, войните, в която тя взима участие, Берлин по време на Първата световна война, Септемврийското въстание и деветоюнския преврат, братоубийствените борби за присъединяване Македония, дейността на дъновисткото движение... Записките в обем от 700 страници излизат под редакцията на Георги Борисов. Те са снабдени с обширен предговор от проф. Михаил Неделчев, богат биографичен материал и послеслов на дъщерята на писателя Румена Томалевска. Премиерата на книгата е на 5 декември от 18 часа в Съюза на архитектите в София.

Стълбата

Йоана Пенчева