Гледна точка

Оскар Рабин, Революционен ентусиазъм, 1965 г.

Накратко – по два наболели въпроса

Накратко, защото напоследък много хора са предизвикани да говорят и по-дългите текстове сигурно съвсем утежняват и без това тягостната ситуация. Не че с късите е по-различно, но все пак…

Последни публикации

За оцеляването на човешкото

Филмът „Извинявайте, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч се справя отлично с обрисуването на еволюцията на пазара на труда и последиците от нея.

По посока на тълпата и със скоростта на тълпата

Колкото и да осъждам в медиите и извън тях пламналите в големите ни градове демонстрации, колкото и да ме възмущават техните епизодични вълни на насилие над хора и институции, не мога да не отчета и техните достойнства.

Галина Димитрова-Димова

„Един човек“ идва на площада

Тази интерактивна инсталация се опитва да предаде именно колективната динамика в едно тяло, на универсалния човек. Монтажът ѝ започва в края на септември.

Виолета Цветкова

София Филм Фест – трето действие

Най-популярният ни международен филмов фестивал продължава нестандартното си 24-о издание с акцент върху български премиери и повече от 90 заглавия в програмата.

Дебат

Йозеф Бохенски

Обществото

Какво е реално? Човекът или обществото? Кое е целта и кое средството – цялото или индивидът? Кое трябва да бъде жертвано заради другото?

ИНТЕРВЮ

Мария Панайотова

Всички страхотни неща

За изплъзващото се време, срещите със зрителите и за една зелена поляна – интервю с актьора Бойко Кръстанов.

Диана Дамрау в София

И разговор с Павел Балев, който дирижира концертите на световната звезда на много места по света.

КНИГАТА

Поезия и музика: „Четири квартета на Томас Стърнс Елиът“

Владимир Левчев

„Четири квартета“ (1936–1942) – четири отделни поеми с аналогична структура и тема, се смятат за едно от най-значителните произведения на Томас Стърнс Елиът. Те са философски и мистични поеми за времето и безкрайността, които имат сложна музикална структура, повлияна донякъде от струнните квартети на Бетовен. Тази книга е за музиката на поезията, за музикалния аспект на поетическия език и за принципите на поезията изобщо.

Споделяне

Георги Петков