Гледна точка

Антони Тапиес, Кръст, 1974 г.

Не-житийно

Удивително е, че в малобройните свидетелства за християни в българските комунистически концлагери имената на тези хора не са запомнени – ние не ги знаем и няма да ги узнаем. Ето кратко свидетелство от Ловеч: „Спомням си един лагерист, викаха му Богомолеца. Те го биеха, а той се кръстеше, молеше Бога и целуваше праха пред краката им…"

Последни публикации

Анастасия Манлихер

Танго, изсвирено на кавал

В новата концертна програма на Теодосий Спасов, подготвена заедно с диригента Константин Илиевски, влизат съвсем непознати композиции и други, променени до неузнаваемост.

Иван Дуйчев

Австрийски консул за съденето на Васил Левски

„Истинският Васили Дяколевски биде заловен в Търновския санджак и отведен в София на 16-и същия месец. Той се противопоставил на преследвачите и в борбата получил рана в главата.”

Посегателство срещу вековете

Ако не са били всички тези свещени обреди, празници и обичаи на нашите деди, днес България щеше да е географско понятие, страна, заселена от еничари, хора без минало, без език, без история.

Стефан Джамбазов

Думи за Леон Даниел

На 17 февруари 2017 се навършват 90 години от рождението на режисьора Леон Даниел (1927 – 2008), превърнал се в учител за много творци в театъра.

Дебат

Портал Култура

Визия за София

Каква искаме да бъде София, възможно ли е изграждането на споделена идея за нейното развитие? Вижте общественото обсъждане за съставяне на дългосрочна визия за столицата.

ИНТЕРВЮ

Портал Култура

Вера Недкова в Националната галерия

Диана Драганова-Щир, куратор на мащабната изложба в Двореца, във видеоинтервю пред Портал Култура.

Христиана Василева

Редакторството е много тежък труд

Близо две години бюрото ми беше до бюрото на Емилиян Станев. Тогава той беше в разгара на творчеството си. Имаше навика да разказва сюжетите на замислите си. Беше блестящ разказвач...

КНИГАТА

Трънливият път на българския филм

Васил Гендов

Васил Гендов (1891 – l970) е самата история на българското кино. Изпълнява главната мъжка роля в първия български игрален филм „Българан е галант“, на който освен това е предполагаемият сценарист и режисьор. До началото на Втората световна война създава още 10 игрални филма. Жана Гендова (1899 – 1976), съпругата на Васил Гендов, е изпълнителка на главните роли в 9 негови филма. Публикуваме откъс от изданието на Българската национална филмотека, събрало мемоарите на Васил и Жана Гендови.

Досието на едно сърце

Ивелина Берова