Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Катя Атанасова

Дъска по мокрия пясък

Екатерина Григорова, „Дъска по мокрия пясък”, изд. „Ерго”, 2014 г., художник Иво Рафаилов
цялата статия

Любен Генов

„Пътят” на Николай Майсторов

Слово, произнесено при откриването на изложбата „Пътят” – нов цикъл акварелни рисунки на Николай Майсторов. Тя може да се види до 13 ноември в галерия „Лоранъ”.
цялата статия

Николай Николов

Харесва ли ви тази свобода?

Какъв смисъл предоставя пост-социализмът на тези от нас, които цял живот си живеем в него? Знаем ли що е свобода? За разговора между поколенията, започнат на сайта „Баница” от „децата на прехода”, родени след 1989 г.
цялата статия

Владо Трифонов

От билото на планината

В малко източнородопско село освен самотните възрастни живеят и образовани млади хора със своите деца. Кратък филм за надеждата и желанието да водиш почтен живот.
цялата статия

Портал Култура

Външната политика след изборите

Вижте гледните точки на водещи политолози, анализатори и лидери на обществено мнение с позиция за състоянието и възможностите на българската външна политика.

Димитър Димитров

Периодът на нестабилност
се удължава

Отхвърлянето на идеите на Реформаторския блок за реформа в съдебната власт от страна на ГЕРБ е многозначително. Все едно какви са аргументите, те подсказват, че в разбирането си за упражняването на властта ГЕРБ и ДПС имат повече споделени гледни точки, отколкото различия.

Илиян Лалев

„Янко и неговата теория за относителността”

Художникът Илиян Лалев показа неотдавна социално ангажираната си инсталация „Янко и неговата теория за относителността” в галерия Арт Алея в София. Предлагаме кратко интервю с него и словото на Аделина Попнеделева, с което беше открита изложбата.

Попол Вух

Древните истории на Киче

Митовете на маите за сътворението на света, героичните подвизи на двама митични братя близнаци и историята на народа Киче са описани в една от малкото достигнали до нас книги на маите –„Попол Вух”. Новото издание е част от поредицата „Тезаурус” на ИК „Изток-Запад”. Прочетете предговора на изтъкнатия преводач от испански Румен Стоянов и откъс от книгата.
цялата статия

Из серията „Верблюд”

Илияна Зрънчева

 

 

03