Гледна точка

Простено! Прости!

Ако това, което казваме един на друг тази вечер е искрено, то първото – прошката, която даваме – изисква усилие, а второто – исканата от нас прошка – предполага надежда; надеждата, че тя може да ни бъде дадена и ще ни бъде дадена от нашите ближни.

Последни публикации

Александър Шурбанов

Уелският обновител на английската поезия

Предстои да излезе представителна подборка на творби от Дилън Томас „Дордето слънцето се пръсне“ (изд. Жанет 45). Преводът на стихотворенията е на Александър Шурбанов.  

Тодор Пеев

Един личен спомен за Левски

Всичко три пъти съм се срещал и виждал с великия и самоотвержен апостол. Ще разправя тук за втората си среща с него, която стана при едни необикновени обстоятелства.

Михаил Вешим

Оксиморон. Нечовешки роман

Откъс от новата книга на Михаил Вешим – „Оксиморон. Нечовешки роман” (изд. „Сиела“, 2018 г.). Корицата и илюстрациите са на Иван Газдов.

Положителният герой

Много пъти ми се е искало да запитам съответните идеологически вождове – къде е този герой, за да отида да го видя, да поговоря с него, да го пипна.

Дебат

Реми Браг, Джулио Броти

От тангентите към кръга: религиите във времето

Когато чуя думата „диалог”, идва ми да извадя, ако не револвера си, то във всеки случай моя скептицизъм. Има ли все още искрено любопитство към онова, което другият мисли?

ИНТЕРВЮ

Десислава Николова (Dessi Nikko) и оптимизмът да си млад

Десислава Николова спечели наградата „Южна пролет“ за 2017 г. с романа си „Алиса и петък вечер“. Книга провокативна, подписана с псевдоним, издадена през независима платформа.

Портал Култура

Разместване на пластовете

След серия „трусове“ релефът на художествената сцена е променен. Какво се случи? С Владия Михайлова, куратор на изложбата „Разместване на пластовете“ в СГХГ, разговаря Людмила Димова.

КНИГАТА

Литературна теория

Никола Георгиев

Избрани текстове от проф. Никола Георгиев излизат с марката на издателство „Изток-Запад“. Сава Славчев, отговорен издател заедно с Бойко Пенчев на двата тома, пише: „Никола Георгиев едва ли се нуждае от представяне. Човекът, който през последните 50 години вдъхновява не само своите колеги и студенти, винаги е бил алтернатива на официалното“.

Отражение

Красимир Умарски