Гледна точка

Аркабас, Птици, 2001 г.

Сеитба за бъдещето

Ние имаме свободата да обикваме една или друга теория, да сме запленени от една или друга философия, да изповядваме една или друга религия. Свободата на волята ни е нещо неприкосновено в нас, тя държи отделните ни съставни части заедно и изгражда нашата цялост.

Последни публикации

Отбрана и себеотбрана

Случаят, който ще обсъдя, илюстрира господството на конюнктурата над литературата. Едно господство, с което, както доскоро си въобразявахме, приключихме преди трийсетина години.

Георги Тенев

Надеждата

Жертвите на безнадеждността са много, до безкрайност. Да се даде урок по надежда е по-трудно, отколкото да се спаси от смъртта един умиращ.

Росена Иванова

Неразказаната история на галерията

Инсталацията „Неочевидно“ в галерия „УниАрт“ на НБУ е създадена от Михаела Добрева и Борис Далчев. Тя може да бъде видяна в Нощта на музеите и галериите на 18 май.

Във вихъра на необяснимото

„Интервюта“, Йордан Радичков, издателство „Нике“, 2019 г.

Дебат

Портал Култура

Възможни пътища пред Европа

Откъде идва усещането за шок и рязка промяна, което се изживява като невъзможност за ефективна външна политика на ЕС? Дискусия с участието на Иван Кръстев, Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин.

ИНТЕРВЮ

Арнд Веземан

Бъдещето вече е тук

Как се променят специализираните издания за култура? Как да се пише за танца и какво е бъдещето пред това изкуство? С главния редактор на германското списание tanz разговаря Ина Дублекова. 

„Евита“ – цената на славата

Премиерите на мюзикъла „Евита“ от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс бяха на 10 и 17 май в Пловдив. Поради големия интерес е обявена още една дата – 31 май. Разговор с режисьорката Нина Найденова.

КНИГАТА

Европа и идеята за нация

Хосе Ортега-и-Гасет

Книгата с лекции и есета от Ортега-и-Гасет („Колибри“, превод Ефтим Станков) и след 70 години звучи актуално. Оценявайки Европа като „много стар факт“, авторът казва, че тя е „разумът“ на историята, който е по-обхватен и предхожда реалността на нациите. Дискусия върху въпросите, които поставя философът, ще има на 20 май, понеделник, от 19 часа в литературен клуб „Перото“.

Без изход

Явор Мичев