Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Портал Култура

Годишни награди на Портал Култура – номинации II кръг

Вижте кои са авторите в "кратката листа" преди да бъдат обявени имената на победителите на 1 ноември, в Деня на Народните будители.
цялата статия

Людмил Станев

Криле на желанията

Представете си в едно забутано село, в което времето почти е спряло, есен. Наоколо гори, селото е в равното. Есен е, вятърът разхожда разни листа по пустия площад. Тихо е.
цялата статия

Юлия Кръстева

Аз и моят Създател

Юлия Кръстева изнесе в петък, 26 септември, публична лекция в Аулата на СУ на тема „Нови форми на бунта”. Ето текста на една друга нейна лекция от 2010 г. по тема, върху която тя работи през последните години - „психоанализа и вяра”.
цялата статия

Екатерина Лимончева

Любовните истории по принцип свършват зле

Филмът „Френска приказка” говори за любов, но и се закача с вярванията под най-различна форма, със суеверията, слуховете, лъжите.
цялата статия

Портал Култура

Спорът за 9 септември

На 9 септември 2014 г. се навършиха 70 години от окупацията на България от съветската армия. Предлагаме ви още едно вглеждане в началото и края на комунистическия режим заедно с Калин Янакиев, Алекс Алексиев, Димитър Бочев и Михаил Груев.

Светлана Панчева & Пламен Петров

Художниците на Народния театър

Театралният процес през труда на художника: в изложбата „Художниците на Народния театър 1904 – 1954” в СГХГ. За нея разказват (на видеото) театроведът Светлана Панчева и кураторът й Пламен В. Петров.

Симеон Евстатиев

Салафизмът и битката за исляма

„Битката за исляма и неговата интерпретация е хилядолетна, ала днес сякаш сме свидетели на нейната историческа кулминация.“ С доц. Евстатиев, изследовател на историята на арабския свят и исляма, разговаря Митко НОВКОВ.

Кайрос

Валтер Бенямин

Валтер Бенямин (1892-1940) е сред легендарните фигури на днешния теоретичен канон на хуманитаристиката. „Кайрос” е втората тематична колекция, в която Издателска къща – Критика и хуманизъм предлага поглед към неговите философски, исторически и дори психологически търсения. Освен анализите в тома са публикувани писма до Теодор Адорно, Гершом Шолем, Макс Хоркхаймер. Прочетете „Скици върху психофизичния проблем”.
цялата статия

Из цикъла „Думите са неща”

Владимир Иванов

 

 

vlado copy