Гледна точка

Овъгленият хляб от музея в Помпей

Хляб и вино

До края на тази седмица книгите трябва да напуснат „Площад Славейков” и да се преместят в градинката до хотел „Рила”. Книгите са търпеливи и силни същества  – вероятно ще издържат и на този трус, който, казват, е за добро.

Последни публикации

Проникване в кръвта

„До последен дъх“, Ева Липска, превод от полски Вера Деянова, изд. „Ерго“, 2018 г.

Начинът, по който Марк изглеждашe тази вечер

Марк Томкинс сменя изразните средства с лекота, така както сменя костюмите си. От говор преминава в танц, после в пеене, после пак в танц. За спектакъла, с който бе открит фестивалът „Антистатик“.

Любомир Канов

Сутринта като залез

Питам се на какво се дължи тази толкова странна съдба на нашата татковина. Откъде идва това безразличие и липса на съпротива у нейните обитатели?

Сцени от един брак

„За първи път в цялата си филмова кариера Бергман се домогва до такова разголване на може би най-съвременната от всички истини“. Публикува се за първи път.

Дебат

Портал Култура

Как разказва театърът днес

Това бе темата на мартенската дискусия, организирана от Гилдията на театроведите и драматурзите към Съюза на актьорите. Участваха театроведи и режисьори.

ИНТЕРВЮ

„Това Не Е Хамлет“ и крайността да си млад

„Това НЕ Е Хамлет“ е спектакъл, който тръгна от Малкия сезон на „Сфумато“ и продължава да се играе там. Дело е на трима души – Боян Крачолов, негов режисьор, и актьорите Димитър Крумов и Иван Николов. Разговор с тримата.

Шон Бейкър

Универсалното детство

С режисьора на „Проектът Флорида“, който гостува на София Филм Фест, разговаря Яна Пункина.

КНИГАТА

Икономика

Антични философи

Книгата (изд. НБУ) представя всички антични свидетелства за основите на икономическата теория. Читателят ще открие осем текста от Платон, Ксенофонт и Аристотел. Консултант на изданието е Красен Станчев. Публикуваме откъс от „Никомахова етика“ на Аристотел и предговора на съставителя и преводача д-р Георги Гочев.

Импресия

Красимира Пастирова