Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Катя Атанасова

Другото пътуване на емигранта

„Пътят към дома“, Роуз Тримейн, изд. ICU, 2016, превод Надежда Розова
цялата статия

Виктор Пелевин

Пазителят

Откъс от новия роман на известния руски писател, издаден от „Изток-Запад“ в превод на Олга Дамянлиева.
цялата статия

Георги Марков

Колективният фалш

Но защо изобщо съществува колективният фалш? Кой го налага на хората? На тези въпроси не само, че няма отговори, но няма и желание за отговори.
цялата статия

Георги Гочев

Художници и тирани

Кристо наистина стъпва в едно поле, в което обикновено се подвизават единствено царе и тирани – в представата, че човекът може да построи цял свят. Тъкмо това прави Кристо във всичките си проекти от опаковането на Райхстага до кейовете в Изео.
цялата статия

Илия Троянов

Всеки от нас е в състояние да окаже съпротива

На представянето на романа „Власт и съпротива“ (изд. „Сиела“) писателят Илия Троянов отговори на многобройни въпроси. Публикуваме част от отговорите, както и думите на модератора на срещата, главния редактор на „Портал Култура” Тони Николов.

Портал Култура

Зиятин Нуриев: лаконично

Ретроспективата на Зиятин Нуриев продължава в СГХГ до 23 октомври. Във видеото скулторът говори за историята на някои свои произведения, за работата със студентите и за изкуството в публична среда. Интервюто взе Людмила Димова.

Ян Ханкок

Нищо за нас без нас

Ние, ромите, имаме култура на хиляда години. Въпросът е как да разкажем за това, как да преподаваме собствената си история. Не някой друг, а ние самите.

Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин

Вернер Херцог

Книгата (ИК „Колибри, библиотека „Амаркорд“, превод Надя Баева) включва диалози с Вернер Херцог и представя неговите възгледи и мнения за хората, с които е общувал и работил. Ре­жисьор, сценарист и актьор, той е жива леген­да на немското кино. Героите му са ексцентрични лич­ности с невъзможни мечти или странни таланти. Публикуваме откъс от книгата.
цялата статия

Ангел

Ивелина Берова

 

 

Ивелина Берова, Ангел