Гледна точка

Снимка Георги Кожухаров, "Дневник"

Одит

Помните ли какво стана в средата на ноември в София? Деянието на човека се състоеше в изписването на надпис върху паметника на Съветската армия в столицата. Който надпис продължи да си стои с дни на паметника, и продължи поне до онзи ден да си стои.

Последни публикации

Мирослава Иванова

Алпинизмът, читалищата и Петър Атанасов

Големият салон на троянското читалище „Наука“ беше пълен с хора. На сцената имаше екран, а по него се редуваха невероятни картини от филм за страховития и красив гранитен връх Серо Торе...

Ирена Гъделева

Травиата в Метрополитън – завръщане в бъдещето

С класиката на Джузепе Верди диригентът Яник Незе-Сеген избра да поеме ролята си на музикален директор на Метрополитън опера.

Михаил Неделчев

Красив неформален диалог

Този диалог се води предимно от писатели и поети. Негова основна тема е сблъсъкът на Европа на нациите срещу Европа на империите, мястото на вдъхновените от 1848-а, от Пролетта на народите на млада Полша и млада България.

Какви ги виждаме

От гледище на стереотипите ни за самите нас, към руснаците ние се отнасяме като възрастни към деца – но деца великанчета.

Дебат

Портал Култура

Да мислиш двайсети век

„Тази книга е история, биография и морално-философски трактат.“ Александър Кьосев и Даниел Смилов за книгата на Тони Джъд и Тимъти Снайдър.

ИНТЕРВЮ

Мария Георгиева & Цочо Бояджиев

За превода на португалска поезия

С двамата съставители и преводачи на сборника „В тъжните дни не говорим за птици“ (издателство за поезия „Да“) разговаря Марианна Георгиева.

Джузепе Сабатини: превъплъщенията на тенора

Разговор с прочутия италиански тенор, диригент и контрабасист, който гостува в България. 

КНИГАТА

Ортодоксия

Г. К. Честъртън

Наричат сборника с християнски есета „Ортодоксия“ на английския писател Г. К. Честъртън (1874-1936) „една от най-радостните книги на нашия век“. „Омофор“ го предлага в ново издание. Предговорът е на доц. д-р Емил Димитров. Преводач е Филипина Филипова. Публикуваме есето „Етика в страната на елфите“.

В търсене на добрия кадър

Олег Георгиев