Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Георги Цанков

Писането като битка за живот

Книгата на Димитър Бочев "Несъгласни думи" разтърсва, предупреждава, тя не просто влага смисъл в екстаза, а успява да извлече от екстаза смисъл.
цялата статия

Светлозар Василев

Пикасо и метаморфозите на човешкото

Досегът с най-значимите творби на Пикасо ни позволява да усетим неговия постоянен стремеж към любов, но и огромната му болка и страдание. Да го преживеем като творец, чийто живот е посветен на нуждата да руши и отново да постига хармония.
цялата статия

Мария Василева

Една красива история

„Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод събират и доразвиват много елементи от предишните им проекти. Те са възможни благодарение на многобройни опити през годините, на непрестанни търсения, естетически убеждения и нови технологии.
цялата статия

Владимир Левчев

Последната метафизическа мутация

Срещу вулгарните материалисти, които вярват само в своя личен интерес, стоят хората, които вярват във висшата ценност и безсмъртието на духа.
цялата статия

Джани Ватимо & Рене Жирар

Вяра и релативизъм

Релативист ли е Бог? Какво означава твърдението, че Той съществува? Дали Бог е съдържанието на някакво истинно твърдение, или е Личност, дошла сред нас? Дебат между философите Джани Ватимо и Рене Жирар.

Галин Стоев

Театърът у нас е продължение на телевизията

За вътрешната свобода, за спящата креативност, за театъра, който постига смисъл…. С режисьора Галин Стоев, който снима своя дебютен филм, разговаря Стефан Джамбазов.

Сибиле Левичаров

Всички ние живеем в два свята

Писателката Сибиле Левичаров за отношенията между литературата и религията, за Кафка и Данте и за новия си роман, който ще излезе през септември.

Бъдещето започва
в понеделник

Йоана Първулеску

Романите на румънската писателка Йоана Първулеску – „Животът започва в петък” и „Бъдещето започва в понеделник”, излизат в издателство „Персей“ в превод на Христо Боев. Героите пътешестват между XIX и XXI век, а авторката смесва по изкусен начин документалност и фикция. Първият роман, за който тя получава Наградата на ЕС за литература през 2013 г., вече има 12 превода на други езици, а вторият е преведен първо на български. Публикуваме откъс от „Бъдещето започва в понеделник” и думи на преводача Христо Боев.
цялата статия

Археология II

Николай Трейман

 

 

Николай Трейман, Археология II