Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Мира Тодорова

Антистатик 2014: авторски почерци

В седмото си издание Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик показа зрялост, последователност, смели и сериозни избори.
цялата статия

Надя Кожухарова

Позиция на дете

Как патологията в човешките отношения в посттоталитарните общества може да промени представата за добра родителска грижа. Румънският филм „Позиция на дете” влезе в програмата „Психоанализа и кино” на тазгодишния София Филм Фест.
цялата статия

Катя Атанасова

Непредизвестени пренареждания

В опит за някои безобидни думи за поезията на Иван Ланджев: „Ние според мансардата”, ИК „Жанет 45”, 2014 г.
цялата статия

Венцеслав Константинов

Макс Фриш: Драмите на съзнанието

Основен художествен проблем, разглеждан в прозаичните творби на швейцарският писател и драматург Макс Фриш, е „идентичността” на индивидуалното съзнание с индивидуалното битие.
цялата статия

Портал Култура

Необичайни контакти през Студената война

Поглед към българската културна дипломация през 70-те и 80-те години на ХХ век, към опитите да се легитимира режима, като се пропагандират българската култура и история в контекста на 1300-годишнината на България. Публична лекция на Теодора Драгостинова и коментар на Пламен Дойнов.

Хавиер Самора

Решението е повече Европа

Продължаваме да живеем със стари формулировки, които са националистически и принадлежат към XIX век. Все още не сме събрали смелост да пристъпим към установяването на една Европейска федерация, така че гласът на Европа да се чуе в глобализирания свят.

Етгар Керет

Никога не знаеш докъде ще стигнеш

Израелският писател гостува в София и Пловдив на 16 и 17 април, представяйки „Изведнъж на вратата се чука” – четвъртия си сборник разкази, преведен у нас, издава го „Жанет 45”. С него разговаря Цветан ЦВЕТАНОВ.

Цветница

Кърт Вонегът

„Цветница” (ИК „Колибри”) е автопортрет на един американски гений, находище на спомени и отломки от живота на писателя, принадлежащ към последното разпознаваемо поколение професионални американски романисти. Вонегът пише с остроумие и мъдрост за любимите си комедианти, кънтри музиката, един мъртъв приятел, един мъртъв брак и разни дребни случки от твърде човешкия му житейски път. Прочетете откъс от книгата.
цялата статия

Христос Воскресе!

Христо Ангелов

 

 

hristo angelov copy