Гледна точка

Защо Рождеството е станало тогава?

Разбира се, че един евентуален въпрос защо Христос се ражда именно тогава, когато се ражда, е въпрос напълно спекулативен и на него не може да се даде смислен отговор.

Последни публикации

Цветан Цветанов

Кралят на унгарската циганска цигулка в София

Роби Лакатош, един от най-великите цигулари на нашето време, изнесе концерт в зала 1 на НДК на 14 декември.

Любен Домозетски

Скулпторът, който обичаше мравките

Изложбата „Мравките на Иван Лазаров“ (28 ноември 2019 г. – 1 февруари 2020 г.) в столичната галерия Little Bird Place представя за първи път 32 рисунки и колажи на големия скулптор.

Николай Петков

Кратка схолия към „Диптих за Савел от Тарс“

Павлин Събев, „Диптих за Савел от Тарс“, издателство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, 2018 г.

Портал Култура

Излезе новият брой на сп. „Култура“

Как четем днес безсмъртната новела на Е. Т. А. Хофман „Малкият Цахес, наречен Цинобър“ и как – преди политическите промени в България? Вижте повече за съдържанието на новия брой.

Дебат

Алберт Бенбасат

„Под игото“ в превод на банкова сметка

Когато бях студент, имахме един израз: „Вригна ми!”. Не помня той резултат от конгениална преводаческа изобретателност ли беше, или от жаргонно словотворчество. Означава: „Доповръща ми се!”.

ИНТЕРВЮ

Диана Добрева

Непознатото дете и вярата ни

Новата постановка в Столичния куклен театър – „Непознатото дете“, съживява с лекота прекрасно-страшния свят на Е.Т.А. Хофман. С режисьорката разговаря Мария Панайотова.

Макс Лобе

Тайният роден език

С живеещия в Швейцария камерунски писател Макс Лобе, гост на Софийския международен литературен фестивал и на международната конференция „Да пишеш на френски“, разговаря Цветан Цветанов.

КНИГАТА

Странните преживелици на един пощальон

Дени Терио

Билодо е пощальон на 27 години. В епохата на интернет задачата му е да разнася сметки и служебни формуляри из Монреал. Но попадне ли му лично писмо, сякаш е намерил съкровище... Откъс от романа на канадския писател Дени Терио (изд. „Лист“), който гостува на Софийския литературен фестивал. Срещата с него е на 15 декември, неделя, от 16 часа в Мраморното фоайе на НДК.  

Стълбата

Йоана Пенчева