Портал за култура, изкуство и общество
В момента сте тук: начало

Елдар Алиев

Знам как да вдъхна душа на „машините за танц“

Елдар Алиев, балетмайстор от САЩ, е член на журито на двадесет и седмия Международeн балетен конкурс във Варна, което отличи със златни медали Аманда Гомеш от Бразилия и Пол Марк от Франция.
цялата статия

Димитър Бочев

Глас народен и глас Божи

Само с референдум не бяхме опитвали – ето че опитваме и с референдум. Един референдум, който е популистки и естраден като телевизионното шоу, от което тръгва, за да стигне до нас.
цялата статия

Деян Кюранов, Лиляна Александриева

Оптимистично за едно МЕГА-не-СЪБИТИЕ

Боим се, че оптимизмът ни е малък и стига само до там, все още да говорим за това нещо като за несъбитие. Защото несъбитието е нещо, което, вярно на названието си, не се е случило, не се случва и няма да се случи.
цялата статия

Катя Атанасова

Леки сетива

„Отмъстителна поезия”, Златна Костова, Black Flamingo Publishing, 2016
цялата статия

Портал Култура

Европа след Брекзит

Задава ли се нов световен ред и как ще изглежда „след-Брекзитна Европа“? Какво ни предстои – разпад на ЕС или нов тласък на евроинтеграцията? Дебат с участието на посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, Иван Кръстев и Даниел Смилов.

Георги Господинов

Да сънуваш кошмарите на времето

"Не съм човек, който знае отговорите на големите въпроси и това е част от моето писане – търсене, колебание, несигурност." Разговор на Митко Новков с Георги Господинов.

Румен Серафимов

За Георги Велчев, забравения художник

С изкуствоведа Румен Серафимов, един от кураторите на изложбата в Националната галерия с произведения на Георги Велчев – майстор на морския пейзаж, разговаряха Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов.

Книга на ирониите
и опрощенията

Цочо Бояджиев

Стихосбирката на Цочо Бояджиев (издателство за поезия „Да“) съдържа „стихове за същностното“, пише критикът Божидар Кунчев. „Стихове, които ще запомним и ще препрочитаме, защото са онова въздействащо единство на образи и прозрения, което прави от поезията опорна точка и хоризонт в нелекия път на познанието и самопознанието.“ Публикуваме няколко стихотворения и Речника на автора в края на книгата.
цялата статия

Обърнат свят

Емануил Трейман

 

 

Емануил Трейман, Обърнат свят