Гледна точка

Карта на Лондон, XIII в.

Защо така излагаме старата си история

Откъм началото и средата на XIX в. в историографията на Европа се разгръща нова визия за Средновековието, доста по-различна, ако не и на противоположна по дух на предходната – просветителската...

Последни публикации

Явор Милушев

Мила Родино

Днес обичта към Милата Родина е на изпитание. Ако с представата си за лична свобода някой накърнява свободата на другите, камбаните трябва да бият тревожно.

Портал Култура

Раят на Рафаело

На 6 април 2020 г. отбелязваме 500 години от смъртта на Рафаело Санцио (1483–1520).

Порядък от хаоса

Труизмът, че „светът няма да е същият”, е най-малкото, което може да се каже за промяната, която ни очаква в резултат на пандемията...

Неделите на Великия пост (V)

Възможно ли е човек от плът и кръв да е по-литературен от всички литературни герои, взети заедно, да съчетава в себе си и Набоковата Лолита, и стареца Зосима от „Братя Карамазови“?

Дебат

Пол Рикьор

Парадигмата на превода

И тъй, такива, каквито сме, ние сме едновременно „разпръснати“ и „смесени“… И до какво води всичко това? Да кажем… до това, че превеждаме.

ИНТЕРВЮ

Да се докажеш навън

Разговор с Деляна Лазарова, победителка в Първия международен конкурс за млади диригенти „Сименс – Хале“ в Манчестър.

Мариана Цветкова

С обич към малкия човек

Разговор с художника Румен Гашаров след неговата изложба „Ретро-спекции“ в галерия „Стубел“.

КНИГАТА

Израел. История

Мартин Гилбърт

Книгата обхваща историята от зараждането на идеята за създаването на нова, модерна еврейска държава в средата на XIX век до днес. Сър Мартин Гилбърт, официален биограф на Уинстън Чърчил, един от най-авторитетните британски историци, е автор на осем книги за Холокоста, които са плод на неговия 40-годишен изследователски труд.

Неизвестност

Николай Трейман