Гледна точка

Пилци, есен

Пилците наистина се броят наесен. Ако погледнем резултатите от изборите в Германия и Австрия, няма как да не се съгласим, че тази издържала изпита на времето мъдрост се доказа и в наши дни като желязна.

Последни публикации

Западното левичарство – илюзии и действителност (II)

Най-честото явление днес на Запад в лявата мода е да бъдете марксист. Не ще ви струва голямо усилие обаче да разберете, че въпросният марксист въобще не е чел Маркс.

Самотата на служенето

„Довереникът на кралицата“ на Стивън Фриърс е откровение за обществените нрави и за самотата на всяко човешко същество, независимо дали е господар на империя, или единствено на собственото си сърце.

Портал Култура

Режимът на БКП срещу християнската вяра

Откъс от филма за пастор Христо Куличев, четвърти от поредицата на БНТ „Отворени досиета“2. Целият филм ще бъде излъчен на 22 октомври, неделя, от 13 часа по БНТ1.

Антония Велкова-Гайдаржиева

Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов

Откъс от литературната анкета на Антония Велкова-Гайдаржиева (изд. ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, 2017 г.).

Дебат

Прот. Николаос Лудовикос

Покаянието като общение

Аз съм влюбен в Него и съм готов да се променя заради любовта, защото ние можем да се променяме заради любовта си. И тогава покаянието е истинско щастие.

ИНТЕРВЮ

Евгени Божанов

Без предварителни очаквания

С пианиста Евгени Божанов преди турнето му в Япония разговаря Августа Манолева.

Елизабет Костова

Да попречим на забравата

За романа „Земя на сенки“ и осъзнаването на истината за близкото минало – с американската писателка разговоря Ксения Киселинчева.

КНИГАТА

Откъде започнахме ние

Иван Хаджийски

За Иван Хаджийски историята не е вкаменелост, тя е поток във времето, който би трябвало да бъде изследван със средствата на една „колективна социална психология“, и то именно днес. Откъс от книгата с три неизвестни текста на Хаджийски, издадена от „Рива“, както и от предговора на съставителя Тони Николов.

Интериор

Борис Янев